Party blog: Harmony of Hardcore [zaterdag 23 mei 2015]

Peter Güldenpfennig | 26 mei 2015
party reports


Party: Harmony of Hardcore
Locatie: Erp/Veghel
Datum: zaterdag 23 mei 2015
Line-up: Mainstage: Ophidian (Live), Art Of Fighters (Live), Neophyte Records Allstars, Partyraiser, Destructive Tendencies, DJ Promo Vs Ruffneck, Amnesys, Miss K8, Tommyknocker vs Re-Style, Aggressive vs Synthax, Affix vs Teaser, MC Tha Watcher. Ravezone: Dirty Bastards (Live), This Is Hardcore, Partyraiser, Igneon System, Tha Playah, Icha, Nosferatu, Dj Mad Dog, Amada, Dj AniMe, Affix, MC Nolz. Oldschool Gangsters: Neophyte (Live), DJ Ocd, Stanton, Dj Omira, Paralizer, Buzz Fuzz, DJ Rob, DJ Paul Elstak, Panic, Mental Theo, Demon Queen, Kristof, Headbanger, Frantic Freak, Mc Tmc. Extreme Darkness: Dr. Peacock (2 Hours Set), The Sickest Squad, The Vizitor, Noisekick, The Destroyer, Akira, Dj Mithridate, Dave Dope, Mc No-iD. Footworxx: Sandy Warez vs Richie Gee, F. NøIzE, X-mind (Live), Deterrent Man (Live), Stolen Cult, Hellter Skellter, Tymon vs Sei2ure, The Punisher vs Section Grabuge, System:Overload vs Spitnoise, Bartoch vs s'Aphira, MC Axys. Freaks: DJ Potato, Nowaxx, Ransom, Francois, Pat B, Vince, Resident Clas, Orphan, Genius, MC RG. Next Generation: Freeze, Bazzy, Innovative, Dual Resonators, X-Treme, Mr. Ivex, Sjek, Noisemaking Criminals, Diablo Project, Domestic Violence, MC Buddha Music. Dubbs: Oaks & Baggabiek, Jimmy Spliff, Dr. Robinson, Dawn Panty, King Chubby, Drywood, Soundsystem: Boomshakalak Soundsystem.
Reporter: Wouter de Vink

Het plaatsje Erp schudt één keer per jaar flink op zijn grondvesten. Tienduizenden hardcore-liefhebbers worden op deze dag op hun wenken bediend bij een van de acht verschillende stages. Zo’n beetje alles wat hardcore is, is vandaag dan ook aanwezig. De combinatie van een vette line-up en de versiering van het terrein en de podia is, zoals bijna elk jaar, één van de pijlers van dit festival. We hebben het natuurlijk over Harmony of Hardcore.

It’s festival season!

De tijd van de vrije dagen, vakanties en een drankje doen in de zon is ondertussen aangebroken en dus worden ook de grote festivals weer uit de grond gestampt. Tijd voor Harmony! We maakten gebruik van de pendeldienst vanaf het Centraal Station in Eindhoven (dit retourtje kostte overigens maar een tientje) en deze zette ons af in het weiland naast het festival. Voordat we het terrein binnenliepen raakten we al onder de indruk van het grote festival, maar dit was niet het enige wat groot was. De rij voor het scannen van de entreetickets en de fouillering was HUGE! Vele bezoekers hadden naar eigen zeggen wel een uur in de rij gestaan. Gelukkig kon dit de pret niet drukken.

Eenmaal binnen keken we eens goed rond toen we richting de mainstage liepen. Door middel van de aankleding en indeling van het festival had het terrein veel weg van een dorp. Een speeltuin met schommels, verschillende kraampjes in de barstreet, chill out area’s en een bos. Het is moeilijk om uit te leggen, maar het voelde alsof je je echt in een dorpje genaamd ‘Harmony’ waande. Tof gedaan!

Dit dorpje had echter wel een dikke kers op de taart: de mainstage. Een gigantisch huis, voorzien van allerlei toeters en bellen. Miss K8 was al in the house (snap je ‘m..?) en gaf een lekker setje weg. Haar track ‘Unforgettable’ deed het erg goed bij het publiek, dat geen tekenen van opstartproblemen vertoonde en gelijk gas op die lollie gaf.

Snel, sneller, snelst

Dit jaar was er een kleine aanpassing doorgevoerd, waar vooral de up-tempo fanaten blij mee zijn. Waar voorgaande jaren de snellere stijlen in één tent waren gepropt, werd er dit jaar gebruik gemaakt van meerdere podia. Top! Een goed excuus voor ons om een kijkje te nemen bij de stage van record label Footworxx. Hellter Skellter was hier bezig met het laatste stukje van zijn set en de tent begon wat voller te lopen. Hierna moest namelijk F.Noize draaien en wij waren niet de enige die hem wilden zien optreden. Deze kleine tent raakte overvol en oververhit, waardoor het niet meer uit te houden was. Dit kwam, naar ons idee, door de aparte indeling van de tent. Bij de ingang moest je eerst om een groot zwart doek heen lopen voordat je de stage zag. We hielden het niet meer, dus we besloten om onze dansjes in een andere tent er uit te gooien.

“Moet je eens kijken!”

En dat was in de Ravezone! Een gigantische tent, waar meer dan genoeg ruimte was. De stage was bekleed met tientallen led-schermen waar optimaal gebruik van werd gemaakt. Achter deze draaitafels troffen we Tha Playah aan, en hij is wat ons betreft toch wel een van de betere hardcore dj’s van dit moment. Haarscherpe producties en muziekarsenaal van hier tot Tokyo, deze gast heeft het helemaal. Zo draaide hij ook zijn ‘Temple of Disease’-remix. Een schoolvoorbeeld van het werk van Tha Playah. En wat bedoelen wij hiermee? Nou, vlak voordat deze track los ging, tikte een festivalbezoeker ons aan en liet zijn arm aan ons zien: “Moet je eens kijken!” De haren op zijn arm stonden rechtovereind door de muziek: kippenvel.

Na een tijdje rondgekeken, gepraat en gedanst te hebben, waren we bij de mainstage beland. Ook hier werd het wat drukker op de dansvloer en dat kon maar één ding betekenen: Partyraiser begint! Partyraiser behoort zowat tot het meubilair van Harmony of Hardcore. Hij neemt zelfs de hele familie mee omdat dit, zoals hij zelf zegt, een beetje ‘zijn feestje’ is (hier hebben we het straks ook nog wel even over). Anyway, Partyraiser was bezig met een dikke set! De mensen gingen los en de confettikannonen schoten de lucht in. Partyraiser sloot af met ‘Hardcore is Leven’ en deze track viel erg in de smaak bij het publiek. Zeg nou zelf, wie kent het filmpje van die gabbers op de Dam nou niet?

Schakelen in tempo

Ophidian nam het vervolgens over op de mainstage. Waar wij ons ontzettend op hadden verheugd, want Ophidian LIVE is echt baas! Maar zo dachten de andere bezoekers er blijkbaar niet over. Het tempo ging flink omlaag en het leek wel alsof de helft van de dansvloer leeg liep. Deze helft heeft echter wel een mega dikke set gemist. ‘Illusions’, de ‘Monster’-remix, noem ze maar op, ze kwamen allemaal voorbij in een half uurtje.

Toen het de beurt was aan Destructive Tendencies was het ondertussen al donker en toen zag je pas wat de mainstage allemaal in huis had. En de mannen van Destructive Tendencies haalden zelf ook alles uit de kast. De populariteit van de mannen lijkt ongekend en ze veroveren ondertussen alle mainstages en festivals. Hun nummers zijn hard, snel, opgevoerd en dat is nog niet alles. Het trio uit het Groot-Brittannië heeft ook hun eigen mc (Joey Riot), wiens enthousiastme ontzettend aanstekelijk is. Met ‘Fucking Up The Mainstream (2015 Remix)’ werd de toon gezet en het publiek ging helemaal uit zijn plaat en dit bleef zo de gehele set, terwijl de mainstage ons verwende met lasers en vlammenwerpers. Ze sloten af met ‘Sound Becomes One’, en die rekenen wij tot één van de betere platen van 2015. Wow!

Vorig jaar bleven we tot het einde op de mainstage, maar we hoorden van zoveel mensen dat je beter kunt afsluiten in de Ravezone (inderdaad, die mega grote tent). Waarom? Omdat Partyraiser daar draait. Voor de tweede keer op dit festival vandaag ja. Maar dan nog weer een stukkie harder. De tent was behoorlijk vol met bezoekers die deze verhalen ook hadden opgepikt. Het werd een gekkenhuis! Ondanks dat het behoorlijk heftige muziek is, verbaasde het ons een beetje dat zoveel anderen ook alle nummers kende. Zelfs de afsluiter ‘Horror On Mind’ (wat echt takke herrie is), werd hier wél gewaardeerd. Wat ook opviel was dat Partyraiser niet de enige was die op de stage stond. Achter hem stond een kleine tiental mensen, namelijk zijn familie en vrienden. Die komen elk jaar op Harmony of Hardcore kijken hoe Partyraiser er een feestje van bouwt met zijn fans. Mooi toch?

Conclusie

Harmony of Hardcore stond al hoog op ons lijstje, net als bij ieder andere hardcore-liefhebber. We hebben vele andere bezoekers horen zeggen dat de sfeer die hier hangt ongekend is en dit kunnen wij alleen maar onderstrepen. Dan mag je nog wel zo lang in de rij staan of je ballen uit de tent zweten, de sfeer maakt alles goed. Het klinkt misschien heel cliché, maar er heerst echt één en al harmonie. Je kunt zelfs je familie meenemen naar dit festival. En qua prijs valt het best mee: voor €45 krijg je een heleboel kwaliteit terug en een biertje is slechts €2,50 (dat zien we tegenwoordig niet vaak meer). Het niveau van het festival gaat elk jaar weer omhoog en wij kunnen stiekem al niet wachten tot de volgende editie.

 

Plus

  • De aankleding van het festival, met als kopstuk de mainstage, is echt geweldig
  • Dikke, gevarieerde line-up en de artiesten die zelf alles uit de kast trekken om het publiek te vermaken

Min

  • Lange wachtrij bij de ingang
  • Rare indeling van de Footworxx-area. Bij F.Noize was het niet te doen qua drukte en hitte
  • De parkeerterreinen waren erg slecht aangegeven

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws