Party blog: 909 Festival [zaterdag 30 mei 2015]

Lucas Boon | 2 juni 2015
party reports


Party blog: 909 Festival
Locatie: zaterdag 30 mei
Waar:
Amsterdamse Bos
Line-up: Michel de Hey, Egbert live , Stacey Pullen, Marco Carola, Kevin Saunderson, Function live, Rod
Naam blogger: Lobke Ruijs

Voor de vijfde keer op rij strijkt de organisatie van 909 neer in het Amsterdamse Bos. Het concept is eenvoudig, maar briljant; geen toeters en bellen, gewoon één podium en een killer van een line-up. Het levendige bewijs dat je een feestje niet hoeft vol te proppen om ontzettend succesvol te zijn is in ieder geval wederom geleverd.

909timetable

Het enige, maar direct ook imposante podium van 909 werd dit jaar gevuld met een aantal grote namen.  Al vroeg in de middag stond een welbekende binnen de techno: Egbert. Hij draaide een briljante live-set, maar helaas niet voor een vol terrein. Vele bezoekers kozen ervoor om pas met later in de middag, zodra de zon scheen, het Amsterdamse Bos op te zoeken.

Tegen de tijd dat Marco Carola achter de decks stond was het terrein wel goed gevuld. Het volledige uitverkochte festival voelde gelukkig niet als een overvol festival. Iedereen had genoeg plek om te dansen, er waren voldoende toiletfaciliteiten, het barpersoneel kon de massa prima aan en de sfeer was erg relaxed. Inspelend op het zonnige weer draaide Carola dansbare techno en ging het goed los. Kevin Saunderson wist hier vervolgens moeiteloos op aan te sluiten. De echte hitjes werden achterwege gelaten en het publiek leek hier juist erg van te genieten. De set van Saunderson was doordacht; een steady opbouw met doeltreffende piekers. Met een welverdiend mooi applausje verliet hij na anderhalf uur het podium.

Function, afkomsting uit New York en wonend in een van de meeste begeerde techno steden Berlijn had wellicht nog wat last van een jetlag. Met een veel te zware beat beukte hij binnen. De tijd en vooral het publiek was op dat moment duidelijk nog niet klaar voor de veel te zware, rauwe ondertoon. Het daarvoor zo bewegelijke publiek leek een beetje verward te zijn door de heftigheid. Na verloop van tijd trok het wat bij, maar de echte ommekeer kwam pas weer toen Benny Rodrigues zich meldde als ROD zijnde.

Dat ROD er die dag al twee gigs op had zitten was zeker niet te merken. Vol energie stortte hij zich op deze afsluiter. Naast de kwalitatieve techno kwamen er nog wat extra elementen met zich mee. Een twintigtal vlaggen op bamboestokken werd uitgedeeld onder het publiek en zorgde net voor dat extra stukje decor. Een half uurtje later werd bijna letterlijk iedere bezoeker voorzien van sterretjes. De heftigheid van de muziek in combinatie met de sparkelende lichtvonkjes bracht direct een intiem en mooi beeld met zich mee. Om 22:55 uur werd de muziek stilgelegd, maar niet voor lang.  Als eerbetoon mocht Function nog eenmaal de knoppen van de  deze elektronische muziekcomputer bedienen. Geheel op zijn plaats ramde hij de laatste vijf minuten het festivalterrein nog eenmaal uit zijn voegen. Stilstaan was geen optie en van iedere klank werd met volle overgave genoten. Een perfecte afsluiting voor een fantastische vijfde editie.

909 is een van weinige festivals dat haar concept nooit heeft veranderd. De muziek is de focus en het enige wat telt. De naam 909 is als een diepe buiging en eerbetoon naar de Roland TR-909 Rythem Composer die als geen ander ervoor gezorgd heeft dat de muziek die op dit festival gedraaid wordt ontwikkeld is. Het publiek weet ervan en krijgt wat zij verwacht; geen toeters en bellen, gewoon een staaltje kwaliteit aan techno. Het enige wat ons nu nog rest is een diepe buiging terug te maken naar de organisatie en te hopen dat dit eerbetoon nog jaren terug gaat komen.

Plus

  • Sterke line-up
  • Doeltreffend concept
  • Sfeer

Min

  • Tot driemaal toe uitval van het geluid

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws