Party Blog: The Flying Dutch - Eindhoven

Peter Güldenpfennig | 2 juni 2015
party reports


Party: The Flying Dutch - Eindhoven
Locatie: Strijp-S, Eindhoven
Datum: zaterdag 30 mei 2015
Line-up: Afrojack, Armin van Buuren, Fedde Le Grand, Hardwell, Loudgarden, Nicky Romero, Oliver Heldens, Showtek, Sunnery James & Ryan Marciano, W&W en Yellow Claw.
Reporter: Wouter de Vink

Dat wij Nederlanders goed zijn in het festivallen en tot de top van de dance-scene behoren is over algemeen wel bekend. Dus dachten de mensen van ALDA Events: ‘Waarom geven we niet drie feesten tegelijk in Nederland en laten we tien Nederlandse top dj’s per helikopter overvliegen? Gewoon, omdat het kan.' Deze feiten alleen al waren redenen genoeg voor ons om ook een bezoekje te brengen aan de editie in het zuiden van het land: The Flying Dutch in Eindhoven.

Dat al deze dj’s op één podium in Nederland optraden is vrij bijzonder, laat staan op drie verschillende locaties. De kaarten voor het festival in Eindhoven waren dan ook al in anderhalve dag uitverkocht. In aanloop naar het evenement zagen we dat de stage steeds meer vorm kreeg en hierdoor kregen we er ook steeds meer zin in. Dat Eindhoven op deze dag dan ook in het teken van The Flying Dutch stond was dan ook wel zeker. Buslijnen werden omgelijnd en een heus festivalterrein werd uit de grond gestampt pal naast de woningen op Strijp-S (de omwonenden hadden letterlijk een feestje in de achtertuin).

The Raining Dutch

Ook al smelt je niet van een beetje regen, we wilden toch niet al te nat aankomen op het feest. Nadat de Buienradar meerdere malen was geraadpleegd besloten we vanaf een uurtje of twee in te haken. Maar wat is er nou verraderlijker dan het weer? Precies. Bij aankomst (wat overigens heel vlug ging) kwam er weer een plensbui uit de lucht vallen en gingen veel mensen schuilen in de tent van de kluisjes. Gelukkig was de bui al vlug over, dus was het tijd om dat podium eens van dichtbij te bekijken!

Nadat we de (vrij prijzige) muntjes hadden aangeschaft, liepen we richting de stage. Wat we zagen was een enorme puntige ijsberg. Een hele imposante, witte stage waarbij de dj’s voor een enorme driehoek van led-schermen stonden. Wat het met Nederland te maken heeft weten wij ook niet, maar dat maakte niet uit. Sunnery James & Ryan Marciano waren al bijna aan het einde van hun set, dus de laatste deuntjes van hun muziek konden we gelukkig nog meemaken. Hierna was het de beurt aan W&W. Ook zij lieten blijken dat ze het leuk vonden om voor hun mede-Nederlanders te draaien en draaiden een toffe set. Ook hoorden we een remix van ‘Stole The Show’ voorbij komen, een hele vette plaat! Hadden we trouwens al vermeld dat er af en toe wat regen naar beneden viel? Nou, dat gebeurde ook tijdens deze set en de dansvloer veranderde in een zee van poncho’s. Poncho’s everywhere. Gelukkig viel het wel mee en kon het de pret niet drukken.

Toen we een kleine plaspauze hielden, zagen we dat het een muntje kostte om gebruik te mogen maken van de toiletten. Belachelijk, wat ons betreft. Al helemaal toen we later zagen dat veel mensen tegen de hekken en kluisjes aan gingen zeiken en er later ook helemaal geen stempelcontrole meer aanwezig was. Een minpunt.

We waren even vergeten wie hierna moest draaien, maar daar hadden de mensen van The Flying Dutch een oplossing voor bedacht. De line-up stond namelijk in koeienletters op het Klokgebouw gedrukt. In een oogopslag kon iedereen zien wie er dan aan de beurt was: Armin van Buuren! Wij houden van Armin. En als jij dat nog niet deed, dan doe je dat wel als je zijn set hebt meegemaakt. Het was weliswaar niet zo trance-achtig, maar het was wel een genot om naar te luisteren. De remix ‘Another You’ viel in goede aarde bij het publiek en iedereen deed massaal mee, terwijl de rood-wit-blauwe confetti de lucht in werd geschoten. Aan het einde van zijn set draaide Armin wat harder dan we van hem gewend zijn. Maar toen we weer naar de koeienletters keken wisten we waarom: het was hierna de beurt aan Yellow Claw.

Een uurtje op en neer hossen en gek doen, dat is waar Yellow Claw voor staat. Hun eigen MC Bizzey zocht de hele tijd de interactie met het publiek en de mannen achter de draaitafels speelde de ene na de andere stuiterplaat af. Het begin van de set ging echter wat moeizaam; het publiek leek wel even een koffiepauze te houden en hierdoor kreeg Yellow Claw de mensen niet echt mee. Maar toen ‘Thunder’ door de speakers knalde, zagen we gelukkig weer beweging op de dansvloer.

Oliver Heldens mocht natuurlijk niet ontbreken op het podium en wij keken enorm uit naar zijn set (want zeg nou zelf, wie vindt Oliver Heldens nou geen baas?). De beste set van de dag. Ondanks dat het even een tandje terugschakelen was, merkte je dat bezoekers genoten van zijn set. ‘Gecko (Overdrive)’ ging lekker zeg! Nicky Romero nam het stokje vervolgens over. In deze set nam hij (overigens net als vele andere dj’s) even de microfoon in handen en hij kreeg de handjes massaal de lucht in toen hij ‘Secrets’ draaide.

Tijd voor Afrojack! Ook hij sprak het publiek weer toe, het viel erg op dat dj’s ook steeds meer voor eigen mc spelen. Niet dat wij het erg vinden, ook niet als Afrojack dit doet. Wat ook opviel was dat het publiek spontaan begon te juichen toen hij zijn remix van ‘Sovereign Light Cafe’ draaide. Het werkte in ieder geval erg opzwepend! Fedde Le Grand nam het volgende uur voor zijn rekening. Deze veteraan weet wel van wanten en zette een toffe set neer.

Brabantse nachten zijn lang en dat weten de mannen van Showtek maar al te goed. Wij kennen ze nog van hun hardstyle dagen, maar wat zij nu produceren vinden we ook top! En dat Showtek (die overigens ook uit Eindhoven komen) er een Brabants feestje van wilden maken was wel duidelijk. ‘Kampioenen!’ en ‘Boeren!’ wisselden elkaar af onder begeleiding van hun muziek. Het zorgde voor zo’n ‘We are one’-gevoel, snap je wat ik bedoel? Iedereen klom bij elkaar in de nek, wat vast voor mooie foto’s heeft gezorgd. Een andere Brabander mocht het feest afsluiten: Hardwell. Een echte afsluitset, waar alles nog uit de kast werd gegooid. De stage droeg hier flink aan bij, met al zijn lichten en vlammenwerpers. Het zag er super vet uit!

Conclusie

Een dag als vandaag onderstreept maar weer eens dat wij Nederlanders maar boffen met ‘onze’ muziek. Toch gek dat wij als klein landje zo toonaangevend zijn in de muziek. The Flying Dutch voelde eigenlijk als een soort extra Koningsdag. Een heel tof concept, al helemaal als je eens in de zoveel tijd de helikopters ziet overvliegen. Het festivalterrein was ook goed neergezet. Toch tof dat je zo kan feesten pal naast een paar flats midden in de stad. Wat ons betreft mag dit wel een jaarlijks terugkerend fenomeen worden!

Plus

  • Het festivalterrein midden in de stad zag er ontzettend goed uit (inclusief stage)
  • Hele toffe sets door de Nederlandse dj’s
  • Veel bars en een hele grote foodcorner

Min

  • De wc’s waren een drama. Je moest er een muntje voor betalen en veel mensen pisten dus maar op het terrein. Ook de wachtrijen bij de dames waren ontzettend groot.
  • Drankassortiment was beperkt en sommige dranken waren al vroeg op

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws