Party blog: Amsterdam Open Air [zondag 7 juni 2015]

Lucas Boon | 10 juni 2015
party reports


Wat: Amsterdam Open Air - Sunday
Wanneer: zondag 7 juni 2015
Waar: Gaasperpark Amsterdam
Line-up: Bakermat, Claptone, Klingande, Madeon, Chocolate Puma, Ben Sims, Surgeon, Jackmaster, Tensnake, De Sluwe Vos, Bondax, Snakeships, Black Coffee, Detroit Swindle, The Mole, Borrowed Identity, Radio Noet Noet
Hosted by: MTV, GirlsLoveDJs, Format, Straf_Werk, Klear, Lotgenoten, Tomorrow is Now, Kid!, Disco Dolly, Enlightement by Radio Noet Noet, Mrs Mokum
Tickets: €47,50
Reporter: Dena Nijsten

‘A collaboration of friends’ – dat is de slogan van Amsterdam Open Air, waar wij op zondag 7 juni in de volle zon de hele dag hebben mogen genieten van de heerlijkste muziek in alle genres. Als MTV, GirlsLoveDJs, Format, Straf_Werk, Klear, Lotgenoten, Tomorrow is Now, Kid!, Disco Dolly, Enlightement by Radio Noet Noet en Mrs Mokum de handen in één slaan, weet je zeker dat er een heel gek feest uitkomt. En dat was het! Amsterdam Open Air vindt natuurlijk het gehele weekend plaats, maar ik was aanwezig op de zondag.

Deze dag had alle ingrediënten om een geweldig feest te vormen: topartiesten binnen alle genres, een heerlijk zonnetje in onze rug, cocktail in onze hand en een prachtig decor. Deze laatste kan wat ons betreft toch wel worden gezien als één van de sterkste punten van Amsterdam Open Air; vanaf het eerste moment wanen wij ons in de sprookjesbossen van Amsterdam.

Het festival, dat bekend staat om haar beleving, heeft zelfs de ‘dode hoekjes’ gevuld met gezellige stages of activiteiten. Wij volgen de looproute langs alle stages en besluiten om overal even een kijkje te nemen. Schommelstoelen met een prachtig uitzicht over het water, losgaande mensen bij Mrs. Mokum, de bekende ‘Jillz’ draaimolen en talloze plaatsen om de perfecte festivalfoto te maken  komen wij onder meer tegen op weg naar de grotere stages als GirlsLoveDJs, Format en Straf_Werk.

Lotgenoten

De eerste beats die wij hoorden kwamen van de Lotgenoten stage af, waar op dat moment Job Jobse b2b Tim Hoeben het publiek lekker in de stemming bracht met dansbare deephouse. Een select publiek stond dichtbij de stage te genieten en ook de mensen die net bij de omliggende standjes iets te eten hadden gehaald, wisten zij te laten dansen. Later waren onder meer Detroit Swindle en Breach hier te vinden. Lotgenoten staat overigens bekend in Amsterdam om de extravagante locaties van hun feesten, zoals een warenhuis of een carwash. Met een mind-set als creatieve organisatie, kon deze stage dan ook niet ontbreken dit jaar.

GirlsLoveDJs

Wij vervolgende onze dag bij GirlsLoveDJs waar op dat moment Franky Rizardo het publiek al goed warm draaide met zijn diepere house beats. Een van onze hoogtepunten van de dag beleefden wij ook op deze stage, namelijk tijdens de set van Dirtcaps. Verrassend genoeg voor ons, aangezien wij normaal gesproken meer voorkeur hebben voor diepere house, maar wat een feest wisten deze mannen neer te zetten! De mc kreeg heel het publiek mee zonder één moment stil te staan; zingen, springen en dansen werd gedaan op de verschillende soorten muziek die gedraaid werden. Gregor Salto, Chocolate Puma en Mike Mago zorgden ook voor losse heupen. Deze laatste liet zich overigens behoorlijk inspireren door ‘oldskool disco muziek’ en wist dit in een house-achtig jasje te steken. Alles kwam voorbij op deze stage; van stevige house tot swingende discohits. Aan GirlsLoveDJs zelf de eer om de avond af te sluiten, dit deden ze dan ook toepasselijk met een heerlijke dansbare set die net zo gevarieerd was.

Format

Format; het techno walhalla van Amsterdam Open Air. Het label van Juan Sanchez wist onder andere Surgeon, Ben Sims en ROD te strikken om te zorgen voor het nodige beuk- en hamerwerk. Wij wisten onder meer grote delen van de sets van Surgeon en Juan Sanchez himself mee te pakken. Vanaf het eerste moment is de sfeer perfect; geen poespas, gewoon keiharde techno in een donkere tent en ondersteunde lichten.

Straf_Werk

Straf_Werk is een van de hotste deephouse organisaties van Amsterdam op dit moment. Dit blijkt ook wel uit het feit dat dit een van de drukstbezochte en grootste stages op het terrein is. Als je wel eens een van hun feesten hebt bezocht, is Sluwe Vos een van de namen die vaker langskomt. Met deephouse, techno en zelfs urban randjes in één set doet Sluwe altijd zijn eigen ding en ook ditmaal slaat het weer goed aan bij het publiek. Daarnaast stonden de Engelse Tensnake en Ierse Jackmaster geprogrammeerd. Ook dit was genieten geblazen.

MTV Open Air

Dan is er ook nog de MTV Open Air stage… Deze is relatief ‘klein’ vergeleken met stages als Straf_Werk en GirlsLoveDJs. Wij waanden ons even aan het strand in plaats van in de bossen van Amsterdam bij het horen van de toch wel tropische beats van Klingande, Bakermat en Claptone. Met een drankje in onze hand, vonden wij dit helemaal prima!

Prijzen, betaalsysteem en eten

Amsterdam Open Air is natuurlijk een festival en hier hebben we al één conclusie over kunnen trekken; festivals in Nederland zijn nooit ‘goedkoop’. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuw betaalsysteem, waarbij er munten worden geüpload op jouw festivalbandje, vervolgens houd je dit bandje voor een scanner en reken je af. Het grote voordeel hiervan is met name de snelheid waarmee gewerkt kan worden. Tokens worden gehaald per reeks van vijf stuks; hier betaal je €14,- voor. Een mixdrankje kost 2,5 – 3 tokens, een flesje water en Red Bull 1,5 en frisdrank of bier 1. Voor eten betaal je eveneens tussen de 1,5 en 2,5 munt, afhankelijk van de keuze.

Er was overigens genoeg keuze in eten en drinken. De bekende merken als Bacardi, Jillz en Desparados hadden een eigen stand waar hun specialiteiten besteld konden worden. Daarnaast was er vrijwel alles aanwezig om te eten: poffertjes, patat, Surinaams, fruit en meer.

Conclusie

Amsterdam Open Air heeft de hoge verwachtingen weer meer dan waar gemaakt. Een knus en intiem festival met veel beleving, heerlijke muziek en gezellige mensen. Op de zondag werd met name de deephouse/techno liefhebber goed verwend door alle namen op de line-up. Doordat deze keuze zo groot is, is het echter lastig om alle favoriete artiesten te zien. Gelukkig is het prima te doen om van de ene stage naar de andere te lopen op het terrein en is er tijdens het lopen ook genoeg te zien en te doen. Door de top sfeer die overal hing, bleven wij ook bij alle stages even hangen. En eerlijk is eerlijk… overal was het even gezellig en werd een feestje gebouwd. Het zonnetje heeft natuurlijk ook meegeholpen deze dag. Als het aan ons ligt, niets dan lof voor Amsterdam Open Air.

Plus


  • Aankleding en nevenactiviteiten (draaimolens, schommelstoelen)
  • Indeling terrein; genoeg bars, stages op korte loopafstand van elkaar, voldoende toiletten en eetgelegenheden
  • Sfeer
  • Variatie in stages en muziek
  • Snelheid van het barpersoneel
  • Redelijk schone sanitaire voorzieningen
  • Ruime keuze in voedsel en dranken

Min

  • Relatief dure tokens (€2,80 per munt)
  • Geen bewegwijzering vanaf de snelweg
  • De dag ging te snel voorbij!

 

Lees ook onze party blog van Amsterdam Open Air op zaterdag!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws