Party Blog: Free Festival – The Harder Styles

Peter Güldenpfennig | 8 juli 2015
party reports


Wat: Free Festival – The Harder Styles
Waar: Atlantisstrand, Almere
Wanneer: 4 juli 2015
Line-up: Angerfist, Noize Suppressor, Vince, Bass-D, Radical Redemption, Crypsis, Digital Punk, Dr. Rude, Dr. Peacock en vele anderen
Partyblogger: Kim van den Heuvel

Voor de liefhebber van de hardere stijlen is Free Festival – The Harder Styles al jaren steevaste prik in juli. Het Atlantisstrand wordt dan omgetoverd tot een ware speeltuin voor volwassenen. Een mooie bijkomstigheid is er eentje die de naam al doet vermoeden: het feest is nagenoeg gratis. Voor een klein prijsje organiseert Art of Dance een middelgroot festival met drie area’s met een line up waar je normaliter de hoofdprijs voor betaalt. Dit jaar verruilde de organisatie de early hardcore area voor een freestyle area. Daarnaast stonden de gebruikelijke hardcore en hardstyle op het menu. De weersverwachtingen logen er niet om, het kwik zou tot ruim boven de 35 graden uitstijgen. Ondanks deze tropische weersvoorspelling verkocht Free Festival – The Harder Styles een paar dagen van tevoren uit en stond de bezoekers een drukbezochte en bloedhete editie te wachten.

Heet, heter, heetst!

In luchtige kleding reisden wij af naar het Atlantisstrand in Almere. Een slimme meid is op de toekomst voorbereid, daarom kochten wij alvast kaartjes voor de pendelbus. Heel handig: zo hoefde je niet in de rij voor een ticket en je betaalde de helft minder. Recht voor de ingang werden wij veilig afgeleverd. De tijd was aangebroken om de playground te betreden. De entree verliep, ondanks dat het uitverkocht was, zeer vlot en daardoor konden wij ons snel bij de rest van de hardere stijlen-fanaten voegen. De zon deed haar werk goed, het zweet gutste van onze voorhoofden. Voor verkoeling was goed gezorgd door Art of Dance. Er waren schaduwplekken en zwembadjes aanwezig, er was gratis water verkrijgbaar en een zwemstrand behoorde eveneens tot de opties om de hitte te overmeesteren. Alvorens de voetjes flink van de vloer te gooien, besloten wij eerst even af te koelen bij het zwemstrand, waar je dus echt het water in kon.

Hardcore

Er was één open air stage, welke de hardcore vertegenwoordigde. De stage zag er prachtig uit. De vogel van het Free Festival-logo vormde het decor van deze area. Hoewel er op een festival die de bezoeker zo weinig kost niet veel verwacht hoeft te worden van de aankleding, had de organisatie hier toch de nodige aandacht aan besteed. Op het eerste oog leek deze stage erg druk, maar als je je door de menigte heen bewoog, ervoer je genoeg ruimte om je hakpasjes goed uit te kunnen voeren. Opvallend was de aangename sfeer. Ook al was het tropisch warm, de bezoekers hadden er zin in. De mate van losgaan ging hand in hand met de ondergaande zon: hoe koeler het werd, hoe meer en hoe fanatieker er werd gehakt. Respect voor de gabbers die in de brandende zon hun moves showden. De liveset van Noize Suppressor was een van de hoogtepunten van de dag. Met tracks als ‘Like an animal’ en ‘Ears bleed’, zorgde Bike dat je moeilijk stil kon blijven staan. Ook Nosferatu zorgde voor de nodige extra zweetdruppels. Toen ‘Informer’ voorbij kwam, leek het publiek er nog even een schepje bovenop te doen. De tijdloze hardcore track ‘Still Nr 1’ had hetzelfde effect. Hakken geblazen!

Hardstyle

De hardstyle area bevond zich in een grote tent. Het podium was simpel van design, met grijze blokken en houtafwerking. Hardstyle is vandaag de dag een populaire stroming binnen de hardere stijlen van EDM. De programmering voor Free Festival was overwegend ‘raw’ van aard. Raw hardstyle, een subgenre binnen de hardstyle, kenmerkt zich door scherpe baslijnen en minder melodieën in vergelijking tot ‘normale’ hardstyle. Vaak ligt het aantal BPM ook wat hoger. Voor een potje rauw geweld, moest je op Free Festival in de hardstyle area zijn. Dit hadden meer mensen bedacht, het was gedurende de hele dag lekker druk in de tent. Zelfs buiten de tent stonden feestgangers hun dansjes te wagen. Ook hier spatte de energie, ondanks de warmte, weer af van het publiek. Wij waren getuige van de set van Crypsis. Deze man weet wel hoe je een menigte op moet zwepen. Platen als ‘You do not control me’, ‘Raw to the fucking point’ en het anthem van Defqon 2015 ‘No guts, no glory’ knalden uit de speakers. Hoewel de sfeer in dergelijke platen vaak wat sinister kan overkomen, geldt dit nooit voor de sfeer op een feest waar raw hardstyle ten gehore wordt gebracht. Integendeel: de sfeer is te omschrijven als amicaal en eensgezind. Dit was op Free Festival niet anders.

Freestyle

In tegenstelling tot voorgaande edities van Free Festival, waar altijd een early hardcore area aanwezig was, was er deze keer gekozen voor een freestyle area. Deze muziekstijl is mateloos populair tegenwoordig en verandering van spijs doet natuurlijk eten. Deze area bleek een groot succes: het was lekker druk in de freestyle tent. Ook hier stonden bezoekers buiten de tent het gras waterpas te stampen. Liefhebbers van early hardcore konden hier toch hun hart ophalen, aangezien er genoeg early platen werden gedraaid door de freestyle dj’s. Zo draaide Dr. Z-Vago bijvoorbeeld ‘King of pain’ en ‘Up yours’, maar ook ‘Break down low’ dat van oorsprong een hardstyle track is. Een geweldige set zette hij neer evenals Bass-D. De ene knalplaat volgde op de andere, waardoor de voetjes maar van de vloer bleven gaan. Het publiek zong vrolijk mee met de vocals van ‘Have you ever been mellow?’ en ‘Alcoholic party’. Tracks als ‘Voel je die bass?’ en ‘Fingers’ zorgden weer voor stevig hakken en zagen. Juist deze variatie in muziek maakt freestyle zo lekker om op los te gaan. Het geluid mocht alleen wel wat harder, soms werd de muziek overstemd door het geluid van de hardcore area.

En verder

Hoewel mensen naar een festival komen voor de muziek en sfeer, moet er natuurlijk ook worden voorzien in de primaire levensbehoeften. Een hapje, een drankje en een toilet zijn dan ook niet onbelangrijk op een evenement. Dit alles was tip top geregeld: er was voldoende keus en je hoefde nergens echt lang te wachten. Art of Dance had ook gezorgd voor plekken waar je gratis drinkwater kon halen. Hier was het wel ontzettend druk. Mensen hebben veel dorst met warm weer en daarnaast duurde het even voordat je fles of beker gevuld was, gezien de dunne straaltjes water die uit de kranen kwamen. Verder was er een insmeerbar aanwezig, waar je je gratis in kon laten smeren en waren er voldoende zitplekken aanwezig.

Conclusie

Free Festival – The Harder Styles was een zeer geslaagd festival. Drie area’s met lekkere muziek, een relaxte en ongedwongen sfeer en dat voor een klein prijsje. Het is toch altijd maar afwachten hoe een organisatie inspeelt op weersomstandigheden en dit heeft Art of Dance ontzettend goed aangepakt. De freestyle area was een schot in de roos, evenals het zwemstrand. Wat een zware, lange dag had kunnen worden, werd een ontspannen dag waarop de tijd helaas veel te snel ging. Atlantisstrand, hopelijk tot volgend jaar!

Plus

  • Goede prijs/kwaliteit-verhouding
  • Muziek
  • Sfeer
  • Maatregelen warme weer
  • Freestyle area
  • Relaxte beveiliging

Min

  • Geluid freestyle area
  • Stank bij de wc’s

]

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws