Party blog: Buiten Westen [zaterdag 18 juli 2015]

Eveline Meijer | 21 juli 2015
party reports


Wat: Buiten Westen
Waar: Westerpark, Amsterdam
Wanneer: zaterdag 18 juli 2015
Line-up: Fritz Kalkbrenner LIVE, Claptone, Alle Farben, Parra for Cuva LIVE, Nora en Pure, Illesnoise, Mees Dierdorp, Guy Gerber, Culoe de Song, Daniel Avery & Barnt, Job Jobse , Dauwd LIVE, Weval LIVE, Some Chemistry, Lil' Louis, ItaloJohnson, Optimo, Gerd, Awanto3, Interstellar Funk & Robert Bergman, Halve Soul & L'Atelier, Max Cooper, Jonas Kopp, Petar Dundov LIVE, CW/A (Clockwork & Avatism) LIVE, Etapp Kyle, Satori LIVE, Tsepo, Kerri Chandler, Delano Smith
Murat Tepeli, Serge, Beesmunt Soundsystem, Joost Nicolai & Gratts, Aeroplane , Late Nite Tuff Guy, Darius, Zimmer, Homework, Melon, Vriendje van Ferry
Naam blogger: Timos Krabben

Het was weer genieten in Amsterdam dit weekend. In het Westerpark was er op het gebied van elektronische muziek voor ieder wat wils. Hier vond namelijk de vierde editie van Buiten Westen plaats. Een festival dat zich de afgelopen jaren heeft bewezen op de festivalmarkt en staat voor kwaliteit. Dit jaar sloegen de organisaties Pleinvrees, Next Monday’s Hangover, ZeeZout, NGHTDVSN, Cartel Amsterdam, en Paardenkracht de handen ineen. Het zorgde ervoor dat net als voorgaande jaren Buiten Westen gezien kan worden als een brede verzameling van elektronische muziek. Wie van disco houdt is bij Buiten Westen aan het juiste adres, maar ook liefhebbers van techno en house komen op dit festival niets te kort.

Een muzikale droom

De verschillen per stage maken van Buiten Westen een droom die voor iedereen behapbaar is, een droom waarin iedereen zich kan laten gaan en leiden door de muziek. Een van de namen waar erg naar uitgekeken werd was ItaloJohnson, het wereldberoemde Berlijnse trio is niet vaak in Nederland te bewonderen. Op Buiten Westen deden ze precies waar ze goed in zijn, het verkondigen van house en techno, waarmee ze het publiek in een complete extase brachten. Stilstaan wanneer deze mannen achter de draaitafels staan is simpel gezegd niet mogelijk, dat heeft ook het Westerpark geweten. Naast ItaloJohnson was Culoe de Song een bijzondere naam die op het affiche stond, de Zuid-Afrikaan die momenteel meer dan geliefd is in Europa. Zijn roots zijn rechtstreeks in zijn muziek terug te horen. Culoe de Song brengt ritmische house met een Afrikaans randje ten gehore, met het zonnetje en zo’n twintig graden werd de perfecte setting gecreëerd. De Zuid-Afrikaan stelde en stelt eigenlijk nooit teleur. Culoe de Song krijgt zelfs je opa met zijn houten been aan het dansen.

BUITEN WESTEN 2015 TEASER from Buiten Westen on Vimeo.

18 juli 2015, tickets & info via www.buitenwesten.am

Een festival voor allen

Zoals gezegd zorgt de muziek er op Buiten Westen voor dat iedereen het er prima naar zijn zin kan hebben. Het feit dat er voor ieder wel wat wils is zie je terug aan het publiek, dat ook niet in een hokje te plaatsen is. Dat Buiten Westen het goed doet bewijzen de overvolle lijnbussen die vanaf het Centraal Station komen. Vanuit heel Nederland komen mensen naar de hoofdstad voor een bijzonder muzikaal samenzijn.

Klein en gemoedelijk

Groot is het festivalterrein van Buiten Westen niet, maar de organisatie wist met zes stages de ruimte toch weer optimaal te benutten. Het hele festival bevindt zich op en rond het grasveld van het Westergasterrein. In nog geen vijf minuten loop je van het ene uiterste naar de andere kant van het terrein. Iets langer duurde de weg naar buiten aan het einde van de avond, het enige organisatorische kritiekpuntje van vandaag. Door dunne sluizen van hekken moest het publiek naar huis, het zorgde voor een enorme opstopping en wat chagrijnige gezichten. Maar eenmaal thuisgekomen zullen zij ook beseffen wat voor mooie bijzondere dag dit was.

Conclusie

Buiten Westen heeft bewezen een belangrijke speler te zijn op de Nederlandse festivalmarkt. Al vier jaar lang weet de organisatie een festival te bieden dat voor iedereen leuk is. De muziek is niet in één elektronisch hoekje te plaatsen, wat ervoor zorgt dat een breder publiek op het festival afkomt. Dat de performances hier niet onder lijden hebben onder andere ItaloJohnson en Culoe de Song dit jaar bewezen. We kijken uit naar volgend jaar!

Plus

  • Samenwerking tussen verschillende organisaties
  • Leuk voor iedereen
  • Kleinschalig

Min

  • Opstopping bij de uitgang

Check ook de videoblog van onze reporter Denise van de Ree!

https://www.youtube.com/p5QePwASSis

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws