Party blog: Essential Festival 'World of Dreams' [zaterdag 18 juli 2015]

Steven Wiertz | 23 juli 2015
party reports


Wat: Essential Festival 'World of Dreams'
Waar: Coriopolis Heerlen
Line-up: Aizy, Arjuna Schiks, Boris Werner, Brennan Heart, De Sluwe Vos, DVBBS, Frequencerz, Glenn Thompson, Jay Hardway, Kapibara, Mightyfools, Mitch Crown, Morello Twins, Peckman, Physika, Rebourne, Sandro Silva, STØRM, The Pitcher, Titan, Tony Junior, Warface, Soundsystem: Dekmantel Soundsystem
Wanneer: zaterdag 18 juli 2015
Reporter: Steven Wiertz

Essential Festival is ondertussen een vast punt in mijn party agenda, het voelt dan ook bijna alsof de vorige editie eergisteren heeft plaatsgevonden. Dit jaar is de outdoor-versie in Heerlen, niet al te ver van het Centraal Station met een perfecte bereikbaarheid zowel met het openbaar vervoer als de auto. Het uiterste zuiden van Nederland telt maar weinig grote festivals met strakke line-ups. Daarom was het even goed schrikken toen Essential Festival namen zoals de Canadezen DVBSS, Carnage en Jay Hardway boekte. Ook de liefhebbers van techno en hardstyle stonden deze editie niet in de kou, deze editie telde namelijk maar liefst drie stages, waarbij ook Brennan Heart, Warface en De Sluwe Vos een bezoekje brachten aan de overige twee stages.

https://www.youtube.com/Y2YUhKJe1_k

Binnenkomst

Bij de binnenkomst, die overigens erg snel verliep, loopt men direct tegen de 'Land of Future Dreams' stage aan, waar de technoliefhebber naar hartenlust de hele dag zal blijven plakken. Hiernaast ligt een grote tent met de naam 'Land of Nightmares'. In deze tent heeft hardstyle de overhand. Loopt men nog verder door dan loopt men tegen de mainstage aan, de 'Capital of Dreams' stage.

Alle drie de stages zien er visueel goed uit en passen bij de doelgroep. De hardstyletent is wat donkerder, de stage heeft hier als achtergrond wel een muur die redelijk wat licht afgeeft. De mainstage voelt als een enorme upgrade tegenover voorgaande editie en ziet er uit als een sprookjesachtig landschap met zowel boven als in de dj-booth zelf een groot rond scherm waarop animaties worden afgespeeld.

Muziek!

De sfeer zit er al goed in bij binnenkomst, Carnage breekt de mainstage al aardig af ondanks dat het zonnetje ons een temperatuur levert van ongeveer 26 graden! Direct gaat het publiek heerlijk los en doet Carnage waar hij goed in is; hard vlammen!

Na de set van Carnage heeft Sandro Silva een behoorlijke taak om hem op te volgen, die hij zeker niet slecht oppakt. Hij maakt duidelijk de keuze voor tracks met meer lyrics, zodat het publiek ook even wat kan afkoelen.

Het publiek lijkt duidelijk te wachten op Tony Junior, ondanks dat de meningen over deze dj verdeeld zijn zet hij een enorm sterke set neer waarop het hele publiek niet stil kan blijven staan. Tracks zoals ‘Immortal’ (wat hij samen met DVBBS heeft geproduceerd) zorgen ervoor dat de vloerplaten nog wat dieper de grond in gesprongen worden.

https://www.youtube.com/APQmx6p_s8Q

Jay Hardway volgt hem op en lijkt enkele slordige mixfoutjes te maken. Het gros van het publiek lijkt het niet op te vallen of maakt het niet zo heel veel uit, het feest ging onverminderd door! DVBBS heeft de eer om de avond af te sluiten. De twee heren benutten deze kans dan ook vanaf moment één en sluiten de avond af met bekende hits als 'Tsunami' en 'Pyramids'. De grote kast met confettislierten, vuurkanonnen en lichten werd nog een keer open getrokken.

Kosten

Early bird tickets waren verkrijgbaar voor €15,99, de iets latere beslissers konden kaarten krijgen voor €23,99. Bij de dagkassa waren nog enkele tickets verkrijgbaar voor €35,-. Erg betaalbare prijzen dus!

Muntjes voor drank en eten waren verkrijgbaar per vier stuks voor een tientje. Naast een uitgebreide menukaart qua drank telde het festival ook kraampjes van het (voor zuiderlingen) welbekende Bufkes, waar naast de bekende broodjes, ook onder andere friet, snacks en broodjes hamburger verkrijgbaar waren.

Conclusie

De afgelopen paar edities hebben we Essential Festival zien groeien van een ‘leuk voor tussendoor’ festival naar een grote naam in de Nederlandse festivalwereld. Met een steeds grotere line-up, betaalbare prijzen en een prima sfeer was ook deze editie wat ons betreft weer een groot succes. Of we er in november weer bij zijn tijdens de indoor-editie? Zeker weten!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws