Party blog: Ground Zero Festival [zaterdag 29 augustus 2015]

Peter Güldenpfennig | 31 augustus 2015
party reports


disorderParty:  Ground Zero Festival
Locatie:  Recreatieplas Bussloo
Datum: zaterdag 29 augustus 2015
Line-up:  A-Kriv, Act Of Rage, Activator, Adrenokrome, Aggressive, Akira, Alpha², Dana, Deepack, E-Force, Jason Little, Mark N, Pavo, Ruffneck, The Outside Agency, The Sickest Squad, Tieum, Amnesys, Andy The Core, Angernoizer, Arjuna, Art Of Fighters Live, Audiotricz, Bit Reactors, Boiling Energy, Brutal Jesters, Brutale, Buzz Fuzz, Code Black, Counterstrike, Crypsis, D'spyre, Daniele Mondello, Day-Mar, Densha Crisis, Dep Affect, Desnar, Detest, Dexter, Dj Bike A.k.a. Noize Suppressor, Dr.macabre, Endymion, Fight, Fracture 4, Freakshow, Freestyle Maniacs, Furyan, G-Town Madness, Hellfish, Hilarious, I:gor, Igneon System, Laurent Hô, Leviathan, Luna, Malice, Malúa, Manu Le Malin, Mc Da Syndrome, Mc I See, Mc Tha Watcher, Mc Triggah, Meccano Twins, Mental Theo, Mike Drama, Mindustries, Miss Hysteria, Negative A, Noize Suppressor Live, Pandorum, Para Italia, Pavo, Playboyz, Radiance, Radium, Raiden, Re-Style, S'aphira, Sei2ure, Shadowlands Terrorists, Sirio, Speakerfreakz, System:overload, Technoboy, Tekkerkane, Tesla & Benhard, The Braindrillerz, The Dark Project, The Destroyer, The Kotzaak Klan, The Prophet, The Punisher, The Resistance, The Sickest Squad, The Speed Freak, The Vinylraider, Therapist, Transfarmers, Tymon, Unexist, Vreestyle, Waldhaus, Wavolizer, X-Pander
Reporter: Wouter de Vink

Hoewel Nederland een overkill aan festivals heeft, is er slechts één nachtfestival in ons land te vinden. Hier kunnen duizenden bezoekers heel de nacht genieten van zo'n beetje alles wat de hardere stijlen te bieden hebben. En dit allemaal op een schitterende locatie. We hebben het natuurlijk over Ground Zero Festival.

Nadat we vorig jaar voor de eerste keer Ground Zero hadden bezocht, stond deze tiende editie al lang dik gemarkeerd in onze agenda. Dit festival is namelijk net iets anders dan alle anderen. Een outdoor festival, maar dan midden in de nacht. Op tien verschillende stages kon je tien uur lang genieten van hardstyle tot en met terror.

De mysterieuze sfeer van Ground Zero

Door ons bezoek van vorig jaar wisten we dat het festivalterrein van Ground Zero meer te bieden heeft dan alleen muziek. Hierdoor besloten we al vroeg richting Bussloo te reizen om alles op ons gemak te kunnen bekijken. Vanaf het moment dat je het speelterrein oploopt, merk je al gelijk een iets donker sfeertje. Overal op het terrein is er wel een lamp, een constructie of iets anders neergezet. Kortom, over de aankleding van Ground Zero is niets aan te merken!

Tijdens het verkenningsrondje bleven we plakken bij de Ruhr G Beat-stage. Wauw! We werden verrast door de grote stage, compleet in de buitenlucht, met keiharde uptempo en frenchcore. Para Italia was toen al even begonnen, en hij was echt lekker aan het draaien. We hoorden een bezoeker zeggen dat hij nog nooit zo'n goede set zo vroeg op een festival had gehoord. Toen 'Shake The Room' gedraaid werd ontplofte de stage, dus wij kunnen deze uitspraak niet anders dan bevestigen.

Maar het kan ook euforisch...

Door de uitgebreide line-up van Ground Zero kun je gemakkelijk wisselen van muziekstijl. We besloten een tandje terug te schakelen en bezochten de Evolution of Hardstyle-stage waar de Audiotricz al bezig waren. Ondanks dat het niet zo druk was in deze tent, hing er wel een goede sfeer (vooral bij 'Reawakening'). MC I See hielp hier ook aan mee door het publiek dat aanwezig was naar voren te roepen. Een hele goede zet!

Terug naar de Ruhr G Beat-area! Hier troffen we Aggresive aan, die ons positief verraste. Een paar jaar geleden hadden we hem voor het laatst zien draaien, maar deze man heeft in die tijd absoluut niet stil gezeten. Goede plaatkeuze, lekker gemixt en het publiek ging los.

'This is the most crispy bassdrum in the world!'

We vonden het tijd om een set bij de mainstage te bezoeken. De stage zelf was een gigantische constructie die in eerste instantie leek op de hardstyle-stage van vorig jaar, maar al gauw werd duidelijk dat deze de overtreffende trap was. Meccano Twins stond hier achter de draaitafels. Hij draaide 'Crispy Bassdrum', en dat is volgens ons dé plaat van het jaar.

De raw hardstyle-tent hadden we nog niet bezocht, dus namen we een kijkje bij Endymion. Het was een vrij grote tent, die stampvol met bezoekers stond. Wat opviel was dat dit publiek massaal meedeed tijdens deze set. Handen gingen de lucht in en de stembanden werden flink gebruikt, dit zorgde voor een goed sfeertje bij deze area. Vooral toen het Defqon.1-anthem ('No Guts, No Glory') door de speakers heen knalde, kwam het geschreeuw van het publiek er bovenuit.

Klein, maar fijn

Tussen de tien verschillende muziekstijlen, mag industrial natuurlijk niet ontbreken. Dit tentje was vrij simpel en klein, maar de line-up hiervan was ongelofelijk! We bezochten Igneon System, die rustig aan begon door het tempo te laten zakken. Maar na een kwartiertje ging, zoals we van hem gewend zijn, het gas erop. Het blijft ons verbazen hoe hard tracks als 'Hardcore Elephant' en 'Excile or Die' door het publiek heen rammen, geweldig!

'Hard gaan tot de zon weer opkomt'

Voor de rest van de avond zijn blijven hangen bij de hardcore mainstage. Nog even die laatste uurtjes in de buitenlucht het laatste beetje energie eruit stampen. Het laatste uur werd afgesloten door Tieum, The Sickest Squad en Radium. De lucht wordt ondertussen steeds lichter en de zon komt langzaam aan op. Het blijft apart om mee te maken, maar dit is toch wel zo'n magisch momentje van Ground Zero.

Conclusie

We dachten stiekem dat door de Ground Zero-ontmaagding van vorig jaar het speciale er wel van af zou zijn. Niets is minder waar. De organisatie heeft zijn uiterste best gedaan om een nog betere editie neer te zetten. Verbeterpuntjes van vorig jaar werden toegepast (bijvoorbeeld door extra wc's neer te zetten) en naar de wens van de uptempo-liefhebbers werd geluisterd door er een outdoor stage van te maken. Mede hierdoor werd het absoluut een geslaagde tiende editie. Dus, bij deze: volgend jaar zijn wij er in ieder geval weer bij!

Plus

  • Handige indeling van het festivalterrein, alle stages waren snel en makkelijk te bereiken
  • Er waren ontzettend veel toiletten. Hierdoor was je binnen no-time weer terug van je plasbezoek. Handig!
  • De aankleding van Ground Zero zorgt voor een duistere, maar toch intieme sfeer
  • Ground Zero is het enige nachtfestival in Nederland. Dat is al een pluspunt op zich

Min

  • Na een korte regenbui was een vrij groot deel van het terein veranderd in een modderpoel. Wellicht dat houtsnippers of vlonders dit kunnen verhelpen.
  • De line-up is best aardig, maar toch mis je een paar toppers.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws