Party blog: Mysteryland [zaterdag 29 augustus 2015] (2)

Mark Hofman | 1 september 2015
party reports


Party: Mysteryland 2015
Locatie: voormalig Floriadeterrein, Haarlemmermeer
Datum: zaterdag 29 en zondag 30 augustus
Line-up: Alesso, Jungle By Night, Nero, Nicky Romero, Oliver Heldens, AK, Dirtcaps, DubVision, DVBBS, Firebeatz, Julian Jordan, Mightyfools, Mike Mago, Sam Feldt, Ummet Ozcan, Vinai, MC Ambush en meer
Party blogger: Anna Zhuravel

'Mysteryland is een feest waar je echt heen moet!' zeggen mijn nieuwe vrienden uit Nederland, het land waar ik pas net woon. Nederland, het land dat wereldberoemd is om haar feestcultuur. 'Mysteryland? Dat is toch dat feest met de beste dj's en een hele mooie aankleding?’ denk ik hardop. Een jaar geleden klonk het nog als een droom, maar nu kan deze droom zomaar uitkomen. Ik moet alleen nog een jaartje wachten, want de laatste editie is helaas net geweest.

De ticket naar een must-feest

Een paar maanden later is het zover: de kaartverkoop is begonnen. Mijn vrienden zeggen dat de kaartjes als warme broodjes over de toonbank vliegen en dat het feest snel uitverkocht zal zijn. Ik krijg het gelukkig voor elkaar om een ticket te bemachtigen. Uiteraard belandt mijn geluksticket op een mooi plekje in het zicht. Komende weken verheug ik me alvast op die ene laatste zaterdag van augustus.

Zoals gebruikelijk vliegen de zomerdagen snel voorbij. ‘Je moet wel leuk gekleed gaan, dat doet bijna iedereen!' geven mijn vrienden als laatste voorbereidingstip. Onder 'leuk' bedoelden ze kleurrijk en een tikje uitbundig. Met een paar fluffy beenwarmers, een turquoise visnet-top en netpanty's voel ik me aardig extravagant, maar in het openbaar vervoer heb ik al snel door dat mijn outfit niet zo veel voorstelt ten opzichten van de echte carnavalskleding van menig feestganger.

Na een lange reis en een nog langere rij bij de ingang betreed ik voor het eerst het terrein van Mysteryland. De hoeveelheid kleur, decor en muziek is overweldigend. Vanaf de eerste minuut begrijp ik waarom mijn vrienden Mysteryland als een ‘must-see’ en ‘must-be’ feest beschouwen. Zonnig weer draagt positief bij aan de stemming van duizenden bezoekers, die dansend het enorme feestterrein verkennen. Het terrein is prachtig versierd met kleurrijke lantarens, zonnebloemen, beelden en sprookjesachtige figuren die overal rondlopen. Leuk geklede bezoekers zijn ook onderdeel van het decor.

11952813_524829231006872_8362221809458928078_oBron: Mysteryland

Belevenis bij dag en nacht

Naast het dansen bij één van de vele prachtig opgebouwde podia is er van alles te beleven. Voor het eerst in  vijftien jaar pak ik een kwast en schilder ik een tekening voor goed doel. Onderweg naar de bloemvormige Mainstage aai ik nog even een knuffeleend en ga ik op de foto met een levend kaartspel en een grote legopop. Als ik een paar uurtjes later klaar ben met dansen, lig ik lekker in een felgekleurde hangmat te chillen onder het genot van de avondzon en de beats van een stage in de buurt.

Een paar uur later gaat het schemeren. Verlichting van alle podia, attracties, bospaden en overig decor komt nu nog beter uit de verf en begint het terrein er pas echt als een andere wereld uit te zien. In de avond beleef ik de mooiste uurtjes van mijn eerste Mysteryland, maar helaas van korte duur . Stipt om elf uur gaat de muziek uit, schiet het vuurwerk de lucht in en is het echt afgelopen. Gelukkig niet voorgoed, maar slechts voor een jaar.

Mysteryland anno 2015

Sinds mijn eerste Mysteryland ben ik er ieder jaar bij, als er geen zomervakanties of andere sociale verplichtingen op de laatste zaterdag van augustus vallen. In de loop der jaren wordt het feest alleen maar groter en beter, zo mag ik dit jaar de eerste tweedaagse editie inluiden. Het voormalige Floriadeterrein in Haarlemmermeer is een natuurgebied wat zich prima leent voor het creëren van een soort attractiepark voor volwassenen. Met verschillende hoekjes, bosjes en wandelpaden is het uitermate geschikt voor het verstoppen van tientallen podia en attracties.

Menig bezoeker doet er een hele dag over om de plattengrond te bestuderen en alles te kunnen meemaken wat het feest te bieden heeft. Volgens mij is het binnen één dag niet eens mogelijk. Gelukkig bevinden de twee grootste podia Mainstage en Q-dance zich ieder jaar op dezelfde plaats en zijn ze makkelijk te bereiken. Vanaf de grote pyramide heb je  het beste zicht op de grote apenkop van Q-dance. Deze stage van hardere stylen is dan ook zeer goed te horen op het daaromheen liggende terrein. Lichten, lasers en vuur geven de bezoekers extra energie om de hele dag door te kunnen stampen, maar de grootste eer blijft zoals altijd aan de dj's. Midden in de apenbek wisselen ze elkaar af

Mysteryland-primary

Vermaak voor oog en oor

De Mainstage maakt dit jaar op mij in eerste instantie iets minder indruk. Het lijkt iets kleiner dan ik van Mysteryland gewend ben. Ook kom ik niet meteen uit met wat het design daarvan precies zou moet voorstellen. Een kroon? Een hart? Een indianenhoed? Na een tijdje wieken, wegen en terugkijken van foto’s kom ik tot een conclusie dat twee kanten van de stage twee naar elkaar gerichte paardenkoppen vormen. Gelukkig maakt de line-up een hoop goed en zodra de avond valt en het podium van lichten, lasers, confetti en vuurwerk begint te barsten stel ik mijn eerste indruk al snel bij.

Ook andere podia bieden vermaak voor oog en oor. Naast standaard felgekleurde festivaltenten zijn er ook genoeg kleine leuk ingerichte stages. Denk bijvoorbeeld aan een theaterstage met live-muziek die om een brandweerkar is gebouwd. Of aan een prachtige ouderwetse spiegeltent met barok interieur. Of aan een knalroze opblaasbare kerk met knallende muziek. In de buurt van alle podia zijn er genoeg bars en eettentjes met een uitgebreide keuze aan versnaperingen en een indrukwekkend snelle service.

Aandacht voor decor

Niet alleen podia, maar het gehele terrein van Mysteryland is ook dit jaar leuk versierd met felgekleurde lantarens, ballonnen, slierten en zelfs kanten breisel tussen de bomen. Op een gedecoreerd bospad niet ver van de Mainstage kun je rustig chillen op een paar hangende stoelen of op het dek van een houten schip. Ook kun je een spelletje spelen met je telefoon of je outfit upgraden op een kraampjesmarkt. Ook is het mogelijk om je lichaam te versieren met een echte tattoo.

Jammer genoeg lijkt het erop dat de bezoekers dit jaar iets minder moeite in hun party-outfits hebben gestoken. Ookal kom ik hier en daar vrouwen in identieke kleurrijke jurkjes tegen, heren met dezelfde provocerend bedrukte t-shirts aan en zelfs een paar meisjes die enkel in tutu's en tepelplakkers zijn gekleed. Zelf hou ik mijn kleding ook heel gewoon, allen de neon-roze netpanty’s die met mijn topje met knalroze afwerking matchen, springen eruit.

6166857834920714245226

Bron: Mysteryland

Nieuwe ervaringen

Het mysterie van Mysteryland verbergt zich voor mij ook in de nieuwe ervaringen die je op het feest kunt beleven, zoals bijvoorbeeld je honger lessen met een springkaan in plaats van een warm broodje. Een van de leukste ervaringen beleef ik tijdens het haribo-feestje in een kleurrijk huisje. Neon-verlichting, opzwepende muziek via koptelefoon, zoetzure haribo-snoepjes die worden toegediend en confetti-schoten zorgen ervoor dat iedereen in zijn eigen wereld een paar minuten lang compleet uit de plaat gaat. Dat is nou een feestje die ik in het groot en echt vaker zou willen meemaken.

Ook nieuwe culturele ervaringen staan bij Mysteryland hoog in het vaandel. Tijdens editie 2015 zijn er een aantal kunstinstallaties op het terrein, zoals bijvoorbeeld een grote cocon tussen de bomen, een stiltelabyrint en een minikerk. Allemaal zijn ze uitermate geschikt voor mensen die tijdens dit megafeest ineens behoefte hebben aan innerlijke rust.

Cultuur is ook de manier waarop mensen met elkaar en met het milieu omgaan. Daarbij is recyclen een belangrijke issue. Niet alleen bakken voor gescheiden afval, maar ook een aantal activiteiten zoals recyclen, karaoke-zingen of basketballen zijn dit jaar op het terrein aanwezig om de bezoekers daar bewust van te maken. Niet dat het heeft geholpen:
net als tijdens alle voorgaande edities is het prachtige Mysteryland-terrein aan het einde van de dag hier en daar blubberig en volledig bedekt met een laag plastic en overig afval. Dit maakt de feestbelevenis iets minder sprookjesachtig, evenals het negeren van de toiletten door mannelijk deel van de bezoekers. Als je even niet oplet sta je tegen een ondergepiste schutting aan of, nog erger, onder een regendouche van iemand die boven op de berg zich niet kan inhouden.

Groter en Beter

Ook dit jaar zijn de laatste feestuurtjes het meest mysterieus. De attracties mogen dan wel dicht zijn, maar de sprookjesachtige verlichting blijft en zien alle podia en bezoekers in de nachtgloed een stuk mooier uit. Alle remmen gaan los. Iedereen jaagt op de allermooiste herinneringen aan deze bijzondere feestdag. Dat lukt aardig met een prachtige vuurwerkshow wat iets voor elven bij de Mainstage begint en stipt om elf uur wordt vervolgd bij Q-dance. Daarna is het toch echt afgelopen.

Dezelfde massa wat een paar minuten geleden nog helemaal uit de plaat ging stroomt langzaam het feestterrein af. Dat verloopt indrukwekkend goed. Ik denk aan mijn eerste Mysteryland wanneer ik tussen de dranghekken vast kwam te zitten. Organisatorisch gaat het jaar op jaar een stuk beter. Daarom trekt Mysteryland liefhebbers van dance uit de hele wereld. Daarom is één dag niet genoeg en kunnen de echte die-hards dit jaar niet alleen een afterparty bijwonen, maar ook nog een extra dagje doorstappen. Wat brengt de tweede dag met zich mee? Dat weet je nooit, want yesterday is history, today is a gift and tomorrow is a mystery.

 

Plus

  • Mooie aankleding
  • Uitgebreide line-up
  • Veel attracties
  • Mooie special effects
  • Snelle service bij bars en eettenten

Min

  • Vieze toiletten
  • Beveiliging wist niet veel over het terrein
  • Prijzige consumpties
  • Geen controle over wildplassers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws