Party blog: Spinnin' Sessions Secret Showcase [woensdag 14 oktober 2015]

Lucas Boon | 15 oktober 2015
party reports


Party: Spinnin’ Sessions Secret Showcase
Locatie: AIR Amsterdam
Datum: woensdag 14 oktober
Line-up: Pep & Rash, Kris Kross, Dubvision, Firebeatz, Quintino, Mighty Fools, Julian Jordan, Tiësto en nog veel meer 
Naam blogger: Anna Zhuravel

Mystery guests, verrassende toevoeging aan de line-up, onverwachte locaties… Daar houden party people van! Van alle evenementen in het kader van Amsterdam Dance Event was één feestje buitengewoon mysterieus: Secret Showcase van Spinnin’ Sessions. En wij waren erbij!

Ticket run

Het evenement van Spinnin’ werd slechts een paar weken voor het ADE aangekondigd op Facebook met één belangrijke mededeling: wie erbij wilde zijn moest zich opgeven voor kaartverloting. Kaartverkoop was niet aan de orde. Spinnin' heeft namelijk besloten om alle muziekliefhebbers gratis te trakteren op de beste beats, mits ze toegewijd genoeg waren om zich met spoed aan te melden.

De tickets werden verspreid in twee rondes. Al ging het een en ander hier en daar mis, wist uiteindelijk vrijwel iedereen een kaartje te bemachtigen en gaven mensen hun gewonnen kaartjes gratis weg op de avond zelf. Hoe dan ook stond er afgelopen woensdag al om negen uur 's avonds een flinke rij voor de deuren van de Amsterdamse club Air, de uiteindelijke feestlocatie van Spinnin’. Het aantal verspreide tickets was hoger dan capaciteit van de club en de organisatie heeft aangegeven een ‘wie eerst komt, wie eerst maalt’  beleid te hanteren.

Ondanks de ‘vol-is-vol’ commotie bleef de club de hele nacht niet stampvol. Op de dansvloer beneden was voldoende bewegingsruimte. Het eerste balkon was aardig druk, maar niet overvol: daar was een chill-plaats voor artiesten en hun aanhang. Bij de bar van het bovenste balkon kon je drankjes halen zonder rij.

Dure tent

Ook met gratis feestkaartjes moesten de feestgangers diep in de buidel tasten in de club. Er was geen garderobe en je was al 2,5 -3,5 euro kwijt voor een hightech kluisje. Daarmee werden de bezoekers gedwongen om een AIR-opwaardeerkaart van minimaal tien euro te halen. De eerste twee euro van de tien was je meteen kwijt voor de kaart zelf. Ook drankjes konden alleen met de kaart worden afgerekend. Zodoende bleven de bezoekers aan het einde van de avond hoe dan ook met een restsaldo zitten. Gelukkig mag het nog binnen een paar jaar worden opgemaakt: een goede reden om club AIR ooit nogmaals op te zoeken.

Uiteraard waren de consumpties in deze hippe tent ook best prijzig. Voor een biertje betaalde je bijna drie euro, voor een shot of een Red Bull bijna vijf en voor Desperados was je zes euro kwijt. De prijzen zaten mensen niet echt in de weg: het dure witte bier was om elf uur 's avonds al helemaal uitverkocht, al was de barbediening overigens niet zo vlot. Gelukkig waren de wc’s wel gratis, maar gemengd. Wilde je als dame rustig naar de wc, dan moest je eerst langs de druk bezette pissoirs. Niet echt fris.

Clubdecor

Voor een niet al te grote club biedt Air voldoende dansruimte. Er is een vrij grote dansvloer in de hoofdzaal en een wat kleinere dansvloer in de tweede zaal naast de rookruimte. Daar hingen trouwens de waarschuwende posters over de foute xtc-pillen: zeker handig voor toeristen die op de grote Russische edm-portal een tip hadden gelezen dat men tijdens ADE officieel vijf pillen bij zich mag hebben.

20151015_002643

Zowel de grote als de kleine zaal zijn voorzien van lichten en goed geluid. Achter de dj-booth van de hoofdzaal worden op een lcd-scherm alle kleuren van de regenboog geprojecteerd. Tijdens het feestje van Spinnin’ was de club hier en daar versierd met hun s-vormige logo. De organisatie heeft ook niet bespaard op confetti en co-2, al druppelden de co-2 en airconditioning-restjes hier en daar vanaf het plafond. Ook was het een hele klus op zich om de confettikanonnen in de dj-booth te blijven installeren.

Mystery line-up

De line-up van het feest bleef zelfs in de loop van de avond geheim. Spinnin’ heeft wel gezorgd voor diversiteit en afwisseling, vooral in de grote zaal. In de kleine zaal draaiden veem minder bekende namen, al was het in de grote zaal ook niet altijd duidelijk wie er achter de draaitafels stond. Artiesten werden niet structureel aangekondigd.

Het publiek vermaakte zicht wel op de wisselende beats van de Spinnin’ djs. Denk bijvoorbeeld aan deep-house van Pep & Rash, een trap-achtige mix van old-school r&b en hiphop door Kris Kross en een eclectische set met een laagje elektro door Julian Jordan, of aan future-house van Sam Feldt, big room van Ummet Ozcan en een melodieuze progressive van Dubvsion.

Artiesten wisselden elkaar om het halfuur af. De ene wist het publiek meer aan het dansen te houden dan de ander, maar dat zou zomaar een kwestie van stijl, ervaring en smaak kunnen zijn. Tussen de sets door liepen de dj's gewoon in de club rond. Ze gingen zonder enkel probleem op de foto met de fans, mits ze überhaupt herkend werden. Sommigen hadden zelfs petten met eigen naam daarop, maar in een donkere club ziet iedereen anders uit dan op een pressfoto. Van bekende gasten die wel aanwezig waren maar niet draaiden trok vooral Don Diablo bijzondere veel aandacht van de muziekfans.

Speciale gast

De hele avond gingen de geruchten rond dat er nog een hele special gast zou langskomen: dj Tiësto. De meeste bezoekers wilden het niet geloven maar bleven geduldig wachten op de dansvloer. Om drie uur was het zo ver: binnen enkele seconden verscheen deze muziekheld achter de draaitafels. Voor honderden mensen op de dansvloer barstte het echte feest onmiddellijk los. Met zijn sterrenstatus maakte het de meesten niet uit wat Tiësto zou draaien, ze vonden het al geweldig dat hij zo dichtbij stond dat ze hem bijna konden aanraken.

20151015_030437

Tiësto mixte wat oude tracks met nieuwe hits door elkaar, gaf een hand aan zijn fans die op de randen van de dj-booth klommen om een selfie met hem te maken, en had het duidelijk naar zijn zin. De organisatie zette keer op keer co-2 en confetti in om het publiek extra energie te geven. Alle overgebleven dj's verzamelden zich achter de booth om een hand te geven aan de man die voor de meesten een grote voorbeeld is.

Rustig einde

Tijdens de set van Tiësto hebben de meeste bezoekers alles gegeven en begon de zaal meteen daarna langzaam maar zeker leeg te lopen. Op de dansvloer van de kleine zaal stuiterden twee tot drie die-hards, ten opzichte van twintig tot dertig feestgangers in de grote zaal. Ondanks deze ontwikkeling bleven alle artiesten na Tiësto hun best doen. Of dat nou Firebeatz, Dubvision, Jay Hardway of Mighty Fools waren, ze gingen er allemaal voor. De op de dansvloer overgebleven mensen hadden het duidelijk naar hun zin.

Het gratis feestje van Spinnin' was zeker een leuke verrassing voor vele muziekliefhebbers. Lekkere beats en een gezellige sfeer in hartje Amsterdam is natuurlijk nooit mis. Heb je het gemist? De volgende Spinnin’ Sessions staat al voor de deur in december, in het Eindhovense Klokgebouw. Zorg snel voor een kaartje en laat je verrassen!

Plus

  • Muzikale diversiteit
  • Gratis entree
  • Goed geluid
  • Goed bereikbare locatie
  • Niet te vol

Min

  • Prijzige consumpties
  • Gemengde wc’s
  • Slechte aankondiging van artiesten
  • Drankvoorraad raakte snel op

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws