Party blog: Armin van Buuren Embrace Album Release Party

Lucas Boon | 29 oktober 2015
party reports


Party: Armin van Buuren Embrace Album Release Party
Waar: Transformatorhuis, Westergas terrein - Amsterdam
Wanneer: woensdag 28 oktober 2015
Entree:  €25,00
Line-up: Armin van Buuren + special guests
Naam blogger: Kimiko Bohle

Een intiem feest is altijd geweldig, nog beter als je een wereldster hebt die de avond verzorgt maar nóg veel beter als je een avond vol primeurs hebt. Want daar draaide deze avond immers om: het nieuwste album van Armin van Buuren: Embrace. 

Transformatorhuis

Het was voor mij de allereerste keer ooit op het Westergasterrein. Het was even zoeken naar het Transformatorhuis, maar van ver hoorde ik de typerende muziek al. Buiten vond ik het de uitstraling hebben van een zomerfeestje, maar het was bibberend koud.
Het transformatorhuis had een hele ‘Armin-Transformatie’ doorgemaakt: er stond een tafel waar je het nieuwe album kon aanschaffen en in de grote zaal hingen allemaal grote canvassen met afbeeldingen van de Embrace album fotoserie. Het was één en al Armin zijn avondje.

arminembrace

Groot scherm

Eenmaal binnen was ik verbaasd hoe rustig het was. Even was ik in de war met het EK van volgend jaar, er hingen grote witte schermen waar een grote groep mensen onder het genot van een drankje naar aan het kijken was. Het gaf een beetje het kroeggevoel, buiten de schermen en de mensen vond ik de setting er ook zo uit zien, maar sfeervol was het zeker. Want men keek geen voetbal, maar Armin van Buuren tijdens RTL Late Night.
Doordat Armin hier eerst aanwezig was, kon hij uiteraard niet vanaf het begin aanwezig zijn op de release party. Toch hoefde je hem niet te missen op deze manier.

Ruben de Ronde

In de tweede grote zaal was het al ietsje drukker en dit was dan ook het feestterrein.
Allereerst werd er door de organisatie aangekondigd dat Armin op de grote schermen te bewonderen zou zijn. Dit zorgde echter voor enige ophef onder de mensen die hun kaartjes al bemachtigd hadden. Je kan RTL thuis ook aanzetten, maar je komt naar het Transformatorhuis voor muziek. De organisatie heeft hier naar geluisterd en kwam met het voorprogramma in de vorm van Ruben de Ronde, hij heeft een set gedraaid van iets meer dan twee uur. Zijn muziek was niet slecht, maar er waren niet echt pieken of dalen, het was allemaal redelijk hetzelfde tempo. Toch vind ik zeker niet dat hij het slecht gedaan heeft, je bent immers niet voor niets het voorprogramma van de grote Armin van Buuren, dan kun je wel wat! Toen Ruben afscheid nam van het publiek, kreeg hij dan ook een welverdiend hard applaus.

Embrace (‘omarmen’)

Misschien alleen de vertaling, maar vooral de manier waarop Armin van Buuren naar eigen zeggen in het leven staat. Hij is dankbaar voor alles wat hij mee mag maken, en daar geniet hij met zijn hele hebben en houden van. Dit was zeker te
arminembrace3 zien. Ik vond het geweldig om te zien hoe gepassioneerd deze man is voor wat hij doet, en hoeveel lol hij achter de draaitafels had. Hij kwam heel puur over, zijn emoties en geluk waren niet geforceerd. En die lach op zijn gezicht tijdens de hele set is natuurlijk prachtig om te zien. Toen Armin binnenkwam was hij nogal vertraagd, vermoedelijk door fans die hem buiten stonden op te wachten. Dit was ook van zijn gezicht af te lezen.
De show begon met een speech over het nieuwe album. Dit deed hij in het Engels, maar de rest van zijn stukjes heeft hij in het Nederlands gedaan. Ik vond het grappig om te zien dat hij zijn speech zo natuurlijk mogelijk wilde laten over komen, maar vanaf mijn plekje vooraan kon ik zien dat hij het stiekem van zijn laptop af aan het lezen was. Dit kon de welgemeende tekst echter niet bederven.
Het leuke van zo’n release party is dat je jouw favoriete artiest op arm afstand van je hebt, maar het werd ook gewoon een flink feestje. Armin bespeelde het publiek goed, en het publiek deed lekker mee. Het verschil tussen dit feest en alle andere gigs was het aanzienlijke aantal wereldprimeurs die werden gedraaid; deze groep fans had het geluk om de meeste nummers van het nieuwe album voor de allereerste keer live te mogen horen.
Een extraatje buiten de muziek was de korte uitleg die Armin bij bijna alle nummers heeft gegeven. Buiten het omarmen van het leven, had zijn nieuwe album nog een andere boodschap. ‘Fuck de hokjes waar we in worden geplaatst.’

Volgens hem was de dance industrie teveel in segmenten gedeeld: dit is trance, dat is house en zo nog verder. Embrace gaat ook over bruggen bouwen en nieuwe dingen uitproberen in combinatie met andere stijlen en soorten muziek. ‘Maar betekent dit dat ik dan geen trance meer draai? Tuurlijk niet! Ik hou van trance en zal dit altijd blijven doen.’ Dat is vast een geruststelling voor de A State Of Trance-fans.

Unieke ervaring

Het was een hele aparte ervaring om bij zo’n album release te mogen zijn.
Ook was het een gek idee dat deze groep fans alle nummers heeft gehoord al voordat het album officieel is uitgekomen. Tot slot was het geweldig om zo dichtbij te kunnen staan, letterlijk dichtbij de dj-booth maar ook dichtbij de muziek, want het is een unieke gelegenheid om een dj zo’n uitleg te horen geven over zijn muziek.

 

Lees ook onze review van Armin's nieuwe album.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws