Party blog: Catch Festival [zaterdag 30 oktober 2015]

Lucas Boon | 2 november 2015
party reports


Party: Catch Festival
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Line-up: Purity Ring, Tiga (live), SBTRKT (dj set), Shamir, Floating Points (live), Dâm-Funk (live), Mura Masa, Stwo, Tourist, Weval, Nosaj Thing, DJ Nigga Fox, Cinnaman & Tom Trago, LA Priest, Fatima Yamaha, Nao, SG Lewis, Guerilla Speakerz, SHMLSS, Ebbo Kraan, RipTide, Yakumo, Bob Verhoeven, Pieter Jansen
Datum: zaterdag 30 oktober 2015
Naam blogger: Janinke Jager

Pitch is mijn absolute lievelingsfestival. Elk jaar kijk ik weer met een gezonde portie zenuwen uit naar het Pitch-dorp dat is opgezet op het Amsterdamse Westergasterrein. Het festival weet me iedere keer weer te verrassen met een relaxte sfeer, fantastische bands, dj’s en bijpassende übervette shows. Minpuntje; het is maar één keer per jaar. Daarom een halleluja voor Catch, het indoor zusje van Pitch. Een line-up om je vingers bij af te likken, een locatie om verliefd op te worden.

CATCH = PITCH

Catch is, in tegenstelling tot Pitch, niet in Amsterdam maar in Utrecht. Tot dusver hoorde ik alleen maar positieve berichten over het Utrechtse TivoliVredenburg, dus fine by me! De eerste indruk van het gebouw voldoet gelijk aan mijn hoge verwachtingen. Werkelijk ieder hoekje Tivoli ademt Catch. De shows zijn verdeeld over vier zalen. Verder waren er dj-booths, eettentjes, cocktailbarretjes en loungeplekken door het hele gebouw verspreid. Mooi om te zien dat alle hoeken van dit gigantische gebouw met elkaar in verbinding stonden. De aankleding van Catch deed hetzelfde aan als Pitch. Je kan indoor natuurlijk moeilijk met outdoor vergelijken, maar er waren onwijs veel raakvlakken: dezelfde ’signature’-letters stonden opgesteld in de gangen, gekleurde lichtslingers hingen overal, veel planten en veel houtkunst. Daarbij komt ook nog dat de line-up net zo goed die van grote zus Pitch had kunnen zijn.

Kippenvel Galore

Met een exotische rum-gemberbier cocktail in m’n hand maar eens wat van die heerlijke muziek opzoeken. Eerst naar Nao in de Cloud Nine. Honderd procent zeker dat deze zaal zo heet omdat je eerst zo’n 148 kilometer moet traplopen. De laatste paar treden zetten we dansend verder voort. Voor ons staat Noa. Een podiumbeest met een groot afrokapsel en een wijd, gekleurd pak. Voor zo’n opvallende verschijning is ze enorm bescheiden. Ze lacht ons lieflijk toe dat ze dit nummer vandaag voor het eerst live hebben gespeeld. Iedereen danst ietwat ingetogen op deze vrolijke, luchtige elektrofunk/pop. Het is nog vroeg, daar zal het aan liggen. Na afloop maar eens op zoek naar onze vrienden gegaan. Die treffen we gelukkig snel, want Purity Ring gaat optreden en die wil ik voor geen goud missen. Ik sta letterlijk met open mond te kijken naar de ronduit geniale (licht)show van het jongen-meisje-synthpopduo. Kippenvel van oor tot teen.

catchpurity

Mura Masa, het wonderkind

Mura Masa staat ook hoog m’n verlanglijst deze avond. Ben oprecht verpletterd door het feit dat deze kneitergoede muziek geproduceerd/gezongen/gespeeld wordt door een blond knulletje van negentien jaar. Ik zie vanaf het balkon dat het publiek helemaal uit z’n naad gaat op de ritmische elektro, gemaakt door dit wonderkind.

Het laatste nummer van Mura Masa’s gig is een absoluut hoogtepunt. Nao klautert ineens op het podium om samen met deze jongen het nummer ’Firefly’ te knallen. Goud.

Voor SBTRKT willen we eigenlijk Tiga, Tourist én Fatima Yamaha nog zien. Onmogelijk, want die stonden alledrie tegelijk geprogrammeerd. Tiga startte veel te laat en maakte totaal geen indruk. We zijn na een half nummer weggegaan om naar licht- en muziekkunstenaar Tourist te luisteren/kijken. Deze gast was enorm gefocust op zijn tablet, drumkit en keyboards. Met resultaat, want we raakten totaal gehypnotiseerd door zijn vette show. Fatima Yamaha hebben we daarom maar laten schieten.

Als kers op de Tourist-taart staat SBTRKT startklaar in Ronda. Deze gemaskerde muchacho heb ik twee jaar geleden moeten missen op Pitch omdat de Gashouder tjokvol was, dus ik ben blij met de herkansing vanavond. Hij bouwt z’n set opvallend indrukwekkend op. De start is ingetogen, geduldig en beheerst. SBTRKT voelt precies aan wat we in de zaal willen, en voegt precies de juiste dosis triphop en dubstep toe, waar iedereen instant energie van krijgt. Precies zoals het hele festival is opgebouwd. Catch, ik mag jou wel. Ik heb nu alweer zin in volgend jaar!

Plus

  • Sfeer
  • Line-up
  • Locatie
  • Bereikbaarheid

Min

  • Eén stap in de rookruimte en niemand die meer weet dat je überhaupt gedoucht hebt deze week
  • Zalen waren propvol

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws