Maceo Plex x Rijksmuseum

Rick Francissen | 23 oktober 2016
party reports

Maceo Plex x Rijksmuseum

Of je nu wel of niet bekend bent met de dj Maceo Plex, het feit dat hij op de vrijdagavond van het Amsterdam Dance Event een set van vier uur ging draaien in de fietstunnel van het Rijksmuseum zorgde voor bij veel dance fans voor de aandacht. Wij gingen ernaartoe om te checken hoe bijzonder de samenwerking tussen de Amerikaanse dj en een van Nederlands bekendste musea nu eigenlijk was.

LEES OOK: ID&T en Endemol vertellen waar jij binnenkort naar kijkt

Maceo Plex bouwt langzaam op

Bij aankomst rond een uur of 7 stond er een grote groep mensen in de rij voor de fietstunnel van het Rijksmuseum. De kou en de regen die toen uit de lucht kwam vallen zorgde voor een kille sfeer. Gelukkig, toen iedereen naar binnen kwam veranderde dit in de eerste instantie in een gezellige plek zoals op een vrijdagmiddagborrel. Er werd veel gepraat terwijl Maceo Plex zijn set startte met erg rustige muziek vol lange breaks en melodieën.

Maceo Plex x Rijksmuseum

Ken je Maceo Plex, dan weet je dat hij zowel om deze hierboven beschreven muziekstijl als de harde house en soms zelfs techno bekend staat. Met een set die vier uur ging duren konden we er daarom zeker vanuit gaan dat hij het tempo langzamerhand ging opvoeren. Dit is exact wat er gebeurde.

Inspiratie vanuit het Rijksmuseum

De samenwerking tussen Maceo Plex en het Rijksmuseum werd door velen opmerkelijk genoemd. Wat is de relatie tussen de dj en het museum waar onder andere het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht van Van Rijn zich bevindt?

Maceo Plex zag er wel een gelijkenis in het schilderij van de Nederlandse meester-schilder. ‘In het schilderij zie ik mijzelf en mijn fans voor me. Zelf zou ik de man met de hoed zijn, terwijl de anderen eromheen mijn fans zouden moeten voorstellen’, legt hij op een ietwat grappige toon uit.

Maceo Plex x Audio Obscura

Ook zou de dj en het museum hebben bezocht en hier naar opnames van klassieke muziekinstrumenten hebben geluisterd om zijn plaatkeuze te laten beïnvloeden. Of dit daadwerkelijk is gebeurd is natuurlijk lastig te zeggen. Dat hij een mooie en opbouwende set heeft neergezet is in ieder geval wel te bevestigen. Bezoekers vonden het dan ook heerlijk dat er na een uur of twee flink het tempo werd ingezet en de opwarming voor de rest van de derde ADE nacht werd vervult.

Beelden via Katja Rupp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws