Report: 53N8MIX

redactie | 30 december 2011
party reports

Wat zijn de juiste ingrediënten voor een goed feest? Is het alleen de muziek, zijn het de grote DJ namen, de locatie, de mensen en de sfeer, of een combinatie van dat alles en nog veel meer. Het is uiteraard voor iedereen anders. Iedereen legt de meerwaarde op andere punten neer.  Maar als je het mij vraagt is het zeker een combinatie van alles. En ik vind dat je dat ook wel mag verwachten tegenwoordig. Zeker op de grotere feesten van gerenommeerde organisaties. Bij een feest waarbij we tenslotte 35 euro van onze zuurverdiende centen moeten neertellen, mag je inderdaad ook wel perfectie verwachten, in alle opzichten.

53N8Hier op het Radio 538 kerstfeest: 53N8MIX, was dat volgens mij ook wel degelijk het geval. Ik kwam hier naartoe met de herinneringen van afgelopen jaar, toen het feest in het Amsterdamse Hotel Arena gehouden werd. Maar al na een paar minuten was ik dat feest alweer vergeten. Want dit was beter, véél beter!

De doorstroming aan de entree en de kluisjes ging heel erg goed, althans rond 22:00 uur. Misschien dat het later op de avond een heel stuk moeilijker ging, dat weet ik niet. Bij het betreden van de zaal begon mij hartje als muziekliefhebber nog een stukje sneller te kloppen. Want je kunt zeggen wat je wilt, maar het klokgebouw is en blijft een geweldig mooie locatie, die je in één adem kunt noemen met bijvoorbeeld de Westergasfabriek.

53N8Zo’n oud industrieel pand dat straat gewoon heel veel uit, vind ik. Naar je gevoel brengt het je helemaal terug naar het begin van de housescene, toen het nog allemaal underground was. En dat allemaal met de muziek van nu. Gewoonweg een perfecte combinatie. En wat betreft die muziek van nu, daarover hadden we deze avond ook niets te klagen.

Ik kom op veel feesten. Misschien wel een beetje té veel. Waardoor  je op een gegeven moment verwent word, en tegelijkertijd ook vrij kritisch. Er zijn namelijk veel feesten die in mijn ogen een beetje verpest worden door het té grote aantal DJ’s op één feest. Waardoor je setjes krijgt van hooguit één uur per DJ. Op die manier kan een individuele set, en daarmee het verloop van de hele avond nooit optimaal ontwikkelen.

Dit concept, 3 DJ op 1 feest, dat vind ik echt ideaal. En zeker al het stuk voor stuk DJ’s naar mijn hart zijn. Of dit ook daadwerkelijk de reden ervoor geweest is, dat weet ik niet, maar, wat betreft de muziek opbouw op dit feest, was het echt ver boven mijn verwachting. Jochen draaide een heerlijke openingsset. Een uur waarbij de zaal in een enorm tempo volstroomde. Iets was Jochen natuurlijk de perfecte energie gaf om juist dat beetje extra te geven.

53N8

Dit was dan ook meteen een hele goede basis waar op Sander van Doorn verder kon gaan. Want ook zijn set was verrassend goed. Verrassend, door zijn excentrieke draaistijl en plaatkeuze. Iets wat hem als DJ en als producer toch zeker uniek maakt. En juist daarom een perfecte DJ voor op dit feest. Want de gene die al enkel jaren meelopen in de dancescene, weten natuurlijk maar al te goed dat de muziek en de verschillende stijlen, continue in beweging zijn en door elkaar heen lopen. Trance van nu is al lang niet meer de trance van vroeger. Nu geven se het de naam Trouse, wat eigenlijk al wel aangeeft dat er geen grenzen meer zijn. DJ’s zoals Sander van Doorn maar ook bijvoorbeeld Ferry Corsten, die zijn zich zelf geleidelijk aan gaan passen, en gaan verbreden binnen de EDM. Een DJ’s al Tiësto heeft dat in de ogen van veel tranceliefhebbers veel te abrupt gedaan, waardoor hij veel fans is verloren. Maar hoe dan ook draaien de trance DJ’s van nu nog steeds de nieuwste house platen van Tiësto in hun sets. Raar hoe dat ooit kan lopen hè!

Het blijkt dus wel weer dat de muziek niet stil staat. Gelukkig maar! Want juist die verandering maakt het heel erg bijzonder. Dit is ook elke keer opnieuw te merken in de sets van Armin.

53N8Hier op de 53N8MIX draaide hij wederom een geniale set. Bijna net zo lekker als een paar weken terug in de Matrixx. Hij draaide stevig, erg stevig voor zijn doen. Uiteraard was het ook goed gevuld met de nodige zweef momentjes, maar de upliftende beats overheersten toch wel degelijk. Zo te zien waren deze stevige beats ook precies hetgeen wat iedereen nodig had op deze vooravond van de Kerst. Want het klokgebouw stond werkelijk van voor tot achter en van muur tot muur helemaal vol met mensen.

In het begin vond ik het eerlijk gezegd een beetje té druk en té rumoerig. Maar toen na een uurtje iedereen een beetje zijn plekje gevonden had, was het heel erg goed te doen.

Al met al was het ook veel drukker dan verwacht. Nee, dat moet ik anders zeggen! Ik had het inderdaad zo druk verwacht, maar ik had ook wel verwacht dat het feest, net als afgelopen jaar binnen enkele uren uitverkocht zou zijn.

53N8Maar dat het feest pas op de dag zelf uitverkocht raakte, dat is echt het laatste wat ik verwacht had. Maar ja, dat is een van de risico’s als je trance muziek naar het zuiden van het land wilt halen. Al is het Radio 538 toch wel degelijk gelukt. Oke, eerlijk is eerlijk. Er zijn veel kaarten van de voorverkoop over gegaan in de doorverkoop, waardoor er heel wat mensen voor een gereduceerd bedrag binnen waren, maar als dat betekend dat de zaal goed gevuld is, dan is dat in mijn opinie geen slechte zaak.

Als ik het hele feest nog even kort moet beoordelen dan kan ik helemaal bovenaan zetten dat de muziek werkelijk uitmuntend was. Dit in combinatie met de gehele licht show, waar ook zeker niet op bezuinigd was, gaf het me zelfs een gevoel van Trance Energy. Je weet wel, voordat het Energy werd!

Daarnaast was alles er omheen ook perfect geregeld. De WC’s waren gratis en redelijk schoon. En wat ik ook zeker een goede service vond, is het feit dat je je consumptie munten weer kon inleveren tegen geld, aan het eind van de avond. Dus zie je helaas nog veel te weinig op dit soort feesten. Dat alles bij elkaar opgeteld zorgde bij mij voor een perfecte feest ervaring, die me nog lang bij zal blijven. Al ben ik heel benieuwd wat 538 volgend jaar gaat doen, met hun 53N8MIX. Terug naar Amsterdam, naar een kleinere locatie, of wederom hier in het geweldige Klokgebouw, dat zoals je nu wel gezien hebt, beter dan perfect kan zijn ! Hoe dan ook, ik zal er naar alle waarschijnlijkheid weer bij aanwezig zijn.

Verslag + Foto's: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws