Mysteryland

redactie | 6 september 2011
party reports

Mysteryland, Voormalig Floriadeterrein, Hoofddorp

De zomer is tot nu toe vrij triest geweest, nat en koud. De festivalzomer was niet veel beter, al heb ik de natheid zelf aardig weten te ontwijken. Afgelopen zaterdag op Mysteryland kon feestend Nederland weer een dag lang de zonnedans doen, Partyscene was erbij.

Die zonnedans was nodig want de voorspellingen waren slecht. Met de zaterdag naderend verbeterden de voorspellingen wel weer iets maar er bleef regen op de planning staan. Die regen kwam inderdaad met bakken uit de lucht toen ik mijn bed uit kroop. Om mezelf nog enigszins te sparen arriveerde ik kort na de grootste wolkbreuk van de dag op het terrein. Na ruim 30 oudhollandse guldens te hebben afgetikt voor een parkeerplekje kon het festival beginnen!

Helaas bleek de regen zich niet aan de voorspellingen van buienradar te houden, binnen 5 minuten regende het alweer. Aangezien de poncho’s onvindbaar waren (ze schenen bij de ingang te liggen maar ik heb ze gemist) heb ik ook deze bui maar even laten passeren.

Door de pittige buien van de dag en de regen eerder in de week was het terrein al aardig kapot gelopen en gefeest. Vanzelfsprekend veel plassen maar helaas ook al een hoop modder. Veel mensen waren zo slim geweest hun laarzen aan te trekken, ik moet ze toch ook eens een keer gaan kopen. Door het slechte weer stond en hing de aankleding van het terrein er toch ook net wat minder bij. Alles hing en stond nog maar zonder stralend zonnetje erop is het toch wel een andere aanblik.

Ondanks de nog steeds afdruipende regen was het in het sprookjesbos weer erg vermakelijk. De muziek van Vage Gasten beviel me niet zo, in de caravan en voortent een stukje verderop was het wel allemaal erg vermakelijk. De in het bos verstopte bar met iPod-dj en (gratis) Red Bull - Whiskey was een prettige bijkomstigheid. Een aantal gasten stond daar al een paar uur te schuilen voor de regen en ze hadden het uiteraard inmiddels bijzonder goed naar hun zin.

mysteryland

Foto met dank aan Q-dance

Verder troffen we in het bos nog de bordjesterreur, experimentele voeding en drank, en een enorm schoolbord waar eenieder zijn grootste levenswensen en liefdesuitingen kon neerkalken. Kortom genoeg vertier om een tijdje rond te hangen en dwalen op dit kunstzinnige stukje Mysteryland.

Na een tijdje lekker ronddolen tussen de alternatieve muziek, kunstzinnige activiteiten en andere typische Mysteryland-dingetjes werd het tijd eens aan de overkant te gaan kijken. Aan die kant voert traditioneel de muziek toch meer de boventoon en daar draait een festival voor mij uiteindelijk toch het meeste om.

Vooraf was aangekondigd dat er dankzij een goed georganiseerd

tweerichtingsverkeer geen problemen op de brug zouden moeten zijn. Dat bleek helaas niet de realiteit. Het oversteken koste me een half uur, en gezien de tijd die vrienden er voor nodig hadden viel dit nog mee. Ik ben de rest van de dag dus ook maar aan de overkant gebleven. ID&T moet toch eens gaan kiezen tussen minder kaarten verkopen of zorgen voor een tweede manier om de weg over te steken.

Vanwege de drukte heb ik de Energy-tent maar even links laten liggen, om via een rondje bovenop de berg te belanden. Het weidse uitzicht was gaaf maar werd helaas alweer snel verstoord door de volgende regenbui. Mijn 3FM-picknickkleed hield de meeste regen maar fris was het wel.

Vanaf die berg viel me wederom op dat het bij de Q-dance weer erg druk was, en zo te zien ook het hardste los ging van het hele festival. Dat blijkt toch opmerkelijk gezien het karakter van Mysteryland. Het profileert zichzelf steeds meer als festival voor de ‘softer styles’ en de creatieve kunsstempel wordt steeds prominenter, maar de grootste pijler lijkt toch nog steeds het gebeuk van Q-dance te zijn.

Muzikaal gezien was het overigens best aardig bij Q-dance. De Noisecontrollers waren zoals gewoonlijk goed, Slim Shady viel tegen en de all-stars set (alle nog aanwezige dj’s samen om de afwezige Wildstylez te vervangen) was een leuk alternatief. Promo als afsluiter was minder goed dan op Tomorrowland maar nog steeds prima aan te horen. Zijn eerbetoon aan PPP was heerlijk.

Het vuurwerk was wel een beetje karig, al was het volgens mij nog steeds beter dan op de mainstage. Daar was de boel flink vroeger de lucht in gegaan om een bui te ontwijken. Vanaf de overkant zag het er wel aardig uit maar absoluut niet hoogstaand. Misschien ben ik verwend.

mysteryland

Foto met dank aan ID&T

Later op de dag ben ik ook nog even bij Speedy J gaan kijken in de Electric Deluxe tent. Het tempo in zijn set ging helaas een beetje op en neer. Dan weer ging het gas er goed op, om even later weer in te kakken richting een net-iets-sneller-dan-minimal tempo’tje. Ik kon er weinig mee.

Vooraf dacht ik dat de Energy-tent toch de beste area voor mij was. Het concept Energy beviel me in februari best dus dit bood mogelijkheden. Maar helaas was Energy overdekt, en dus erg populair dankzij het regenachtige weer.

Omdat als haring in een ton staan niet mijn hobby is en het buiten een blubberbad was, heb ik uiteindelijk maar een paar minuten van deze area mogen genieten, erg jammer. De sets van Sander van Doorn, Marco V en Mogui hadden mij waarschijnlijk best kunnen bekoren, maar helaas. En dat nadat ik de sets van onder andere Afrojack en Ingrosso op de main ook al op mijn buik had kunnen schrijven omdat de brug een no-go was.

Deze feiten en het slechte weer waren toch wel een domper op de dag. Het gaat me te ver om het volledig aan ID&T te wijten overigens. Slecht weer kun je nou eenmaal hebben en het is niet realistisch te verwachten dat al dat regenwater zelfstandig braaf naar de sloot loopt. Dat het vervolgens modderig wordt is logisch. Overigens heb ik het weleens erger gezien, bijvoorbeeld in Noord-Ierland.

Wat mijns inziens wel voor verbetering vatbaar is voor ID&T, is de drukte in zijn algemeenheid en specifiek op de brug. Die drukte had best wel invloed op je mogelijkheden als bezoeker en daarmee op de dag, dat is zonde. Bezoekers betalen veel geld voor een kaartje en zouden niet zo beperkt mogen zijn in hun bewegen door de drukte.

Verder thumbs up voor de kwaliteit van de aankleding en organisatie hoor, maar ook dit jaar kon Mysteryland het sluimerende gevoel bij mij niet wegnemen dat het gewoon niet mijn festival is. Elk jaar denk ik weer ‘Tomorrowland beviel me beter’ maar dat gevoel is nooit sterk genoeg om mijn nieuwsgierigheid naar Mysteryland weg te nemen. Daarvoor is het concept toch te sterk, te divers, te creatief en te verrassend.

We zullen zien welk gevoel straks rond maart, als de festivaldata weer bekend zijn en ondergetekende terug is van een half jaar backpacken, de overhand heeft.

Steven

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws