Artento Divine Invites

redactie | 6 april 2011
party reports

artento 1

Wat hebben we het toch goed hè? Eigenlijk zijn we in Nederland, zonder dat we het zelf beseffen, verwend door de overvloed aan feestjes en geweldige DJ’s en producers. Met een uitpuilende agenda die tot op het einde van het jaar weer nagenoeg elk weekend volstaat, hoor je mij dus ook echt niet klagen. Dit weekend stonden er overigens weer twee feesten in die dikke agenda. De eerste daarvan stond gepland op 1 april, in de Amsterdamse Escape Studio: Artento Divini Invites. Een feest met Jay Junior, Cliff Coenraad een Mystery Guest DJ en uiteraard Artento zelf.

artento 2Artento Divini Invites begon eigenlijk pas vrij laat, namelijk om 23:00 uur. Op zich is dat voor een vrijdagavond niet verkeerd, want als je op de dag zelf nog hebt moeten werken en vervolgens ook nog 150 kilometer van Amsterdam af woont, dan heb je die tijd ook hard nodig. Een paar minuten over elf waren we toch weer als een van de eerste bezoekers binnen en als een echte gastheer stond Artento Divini zijn trouwe fans bij de entree op te wachten en te verwelkomen.

Eenmaal binnen, was het Jay Junior die voor de opening zorgde. Hij draaide een enigszins progressive house setje, dat voor een aardige opening zorgde, maar niet uiterst spectaculair was.

Na ongeveer een uur of anderhalf nam Cliff Coenraad zijn functie achter de draaitafels over. Bij zijn aantreden ging de muziekstijl al wel een beetje de juiste richting op, maar persoonlijk vond ik het toch nog vrij rustig, eentonig en weinig upliftend klinken. Dat zijn dan overigens ook niet echt de kenmerken die voor Cliff Coenraad van toepassing zijn, dus ik had op dit moment ook echt geen 140 BPM verwacht.

artento 3Het was de gastheer van vanavond waar iedereen, inclusief mijzelf, op stond te wachten. Artento Divini was hier vanavond om zijn nieuwste mixcompilatie “High Contrast Recordings Presents: Artento Divini” te promoten. Al heb ik deze CD, die aan het eind van de avond aan iedereen werd uitgedeeld, zelf nog niet geluisterd, ik weet zeker dat hij grandioos is. Met een mixstijl en plaatkeuze zoals je die alleen maar aan Artento kan toeschrijven. Op een dergelijk mooie manier draaide hij vanavond uiteraard ook. Een combinatie van eigen producties, remixen en mash-up’s, aangevuld met tal van andere tracks die simpelweg haarfijn in zijn stijl aansluiten. Met andere woorden: lekker dansen, genieten, springen, lachen en dan nog meer genieten.

Ook al was de opkomst niet heel erg groot, ik schat zo’n 200 man, er heerste een zeer goede en relaxte sfeer. Stuk voor stuk liefhebbers van Artento en van zijn muziek. Vanaf het moment van zijn eerste plaat heb ik dan ook bijna niemand stil zien staan. Ik heb dat zelf in ieder geval niet gedaan! Met uitzondering van toen ik even op het toilet stond, want anders word het nog moeilijker om te richten, als ik op dat moment nog steeds aan het springen ben.

Rond half vier werd de Mystery Guest dan eindelijk onthuld. Er gingen al diverse geruchten en speculaties de ronde omtrent deze DJ. Men had het vermoeden dat het misschien Jochen Miller zou zijn, of misschien RAM of Melvin Warning. Allemaal zeer aannemelijke en goed in de oren klinkende speculaties. Het was uiteindelijk Fausto, die tijdens de laatste uurtjes van de avond back 2 back mocht draaien met Artento. En zoals je wel begrijpt was dit ook helemaal geen slechte keuze. Het tempo ging naar mijn gevoel weer een stukje omhoog en de mensen beleven ervan genieten. Ook al was ik inmiddels weer bijna 24 uur achter elkaar wakker, ik ben heerlijk tot op de allerlaatste beat doorgegaan. Het is tenslotte maar één keer per week weekend, en daarnaast leef je maar één keer.

Welke platen Artento hier in de Escape allemaal gedraaid heeft, dat zou ik echt niet precies kunnen zeggen. Regelmatig hoorde ik heerlijke bekende nummers, maar daarnaast heb ik ook heel veel lekkere onbekende nummers gehoord. Dit alles wist hij natuurlijk weer tot een geweldig geheel te brengen, en dat allemaal met een geweldige energie en een glimlach op het gezicht, die elke minuut breder word.

artento 4

Dit is ook echt iets wat ik heel erg kenmerkend vind aan Artento, als ik er goed over na denk zijn er echt maar heel weinig DJ’s die je elke keer opnieuw ziet stralen en uitermate genieten terwijl ze aan het draaien zijn. Armin van Buuren is zo’n DJ waarvan je gewoon ziet dat hij zelf net zo veel geniet als zijn fans. Bij Artento is dat dus net zo. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat hij met een somber, boos of expressieloos gezicht zijn platen staat te draaien. Je ziet gewoon dat hij van zijn werk geniet. Altijd is hij aan het lachen, en dat maakt de ervaring voor de bezoekers des te intenser.

De volgende keer dat ik hem weer zie zal hoogstwaarschijnlijk tijdens Grotesque op de Ocean Diva zijn, en anders zijn er deze zomer nog tal van andere feesten waarbij Artento in het programma is opgenomen. Dus heb je dit feest jammer genoeg moeten missen, er zijn nog meer dan genoeg andere kansen om weer opnieuw door zijn unieke sound overgoten te worden. Want één ding is zeker: van Artento Divini gaan we nog heel veel horen!

Verslag + Foto's: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws