Future Sound of Egypt Tour

redactie | 11 maart 2011
party reports

Na al de ellende uit Egypte, waar men de laatste tijd mee overspoeld is, zou je haast vergeten dat het land ook nog heel veel moois te bieden heeft. Naast de piramides en de Nijl, is ook het Egyptische DJ duo Aly & Fila een pronkstuk voor dit land. Al jarenlang zijn deze DJ’s en producers terug te vinden op tal van feesten en festivals, waar ze keer op keer hun eigen unieke “Future Sound of Egypt” geluid ten gehore brengen. Met een nummer 20 notering in de DJmag top 100 zijn het dus absoluut geen kleine jongens in deze trance scene.

November 2010 verscheen hun eerste mixcompilatie: “Future Sound of Egypt, Volume 1”, en daaraan hebben deze heren meteen een promotie tour gekoppeld. In eerste instantie stond het feest van vanavond dan ook gepland voor 24 december 2010, maar door omstandigheden is het verplaatst naar vrijdag 11 februari 2011. Gelukkig had ik deze vrijdag niets anders in de agenda staan, dus dan is het weer logische dat ik vanaf de eerste beat, weer op de dansvloer van de Antwerpse LED Room stond.

fsoe tour 1Resident DJ Kristof Van den Berghe had de eer om dit feest om 23:00 te openen, en dat deed hij op een heel aangename manier. Met een combinatie van techhouse en progressive vulde hij de leegte, in een steeds voller wordende zaal. Ook al is het maar een relatief klein zaaltje, het is op zich een hele leuke locatie. Met een geschatte capaciteit van zo’n drie- tot vierhonderd man, geeft het dus een heerlijke intieme sfeer. Zeker als je omringt bent door veel bekende en gezellige mensen. Drie van de vier wanden van de zaal zijn voorzien van een groot Led scherm, dat uiteraard een hele mooie en moderne uitstraling heeft, en de vier paaldans palen aan de zijkanten van de zaal, zorgen zo nu en dan ook weer voor de nodige hilarische momenten.

Bjorn Akesson was de tweede DJ van de avond. Voor mij was het de eerste keer dat ik hem hoorde, en ook zijn sound was best aangenaam. Ook al was het niet ten alle tijden van een heel hoog tempo, hij draaide absoluut niet verkeerd. Ik moet wel toegeven dat ik de opbouw in zijn set een beetje miste. De stijl die hij bracht veranderde zo nu en dan erg abrupt, maar zolang hij dat doet met lekkere platen, dan zullen er maar weinig mensen zijn die zich er aan storen.

Uiteindelijk ging het vanavond natuurlijk om Aly & Fila. Zoals meestal het geval is, was ook vanavond alleen Fadi Wassef Naguib, de DJ van het stel, aanwezig. Ik heb het in het verleden al vaker gezegd, maar je weet bij voorbaat nooit precies wat je van Aly & Fila kan verwachten. Door de jaren heen heb ik ze al diverse malen gezien, en elke keer ervaar ik het toch weer helemaal anders. Het komt wellicht door het overvloed aan feesten, en het overvloed aan radio programma’s die elke DJ inmiddels wel heeft, want hierdoor moet je gewoon keuzes maken. Mijn keuze gaat in dat geval dan toch iets meer uit naar de “A State Of Trance”-stijl in plaats van deze “Future Sound of Egypt”-stijl. Met als gevolg dat ik een groot deel van de platen die Fila hier draaide, niet echt herkende.

fsoe tour 2

De laatste uurtjes waren weer voor de Resident DJ Kristof Van den Berghe. Het was voor mij de tweede keer dat ik hier in de Antwerpse LED Room een feest heb bijgewoond. De eerste keer was een paar weken geleden, toen Sied van Riel er draaide. Ook op die avond was het eerste en het laatste deel van de avond voor rekening van Kristof Van den Berghe. Toen, en vanavond wederom, was heel erg goed te zien hoe goed en veelzijdig deze relatief onbekende DJ was. Waar hij in het eerste uur een rustig opbouwende set bracht, was er in het laatste uur geen enkel rustig moment te ontdekken. Het was de ene uplifting trance plaat na de ander, waarbij de 140 BPM nauwelijks losgelaten werd. Dit is echt het soort muziek waar ik van hou. Lekker veel bekende platen van nu, afgewisseld met die heerlijke classics van toen.

fsoe tour 3Als ik nu de hele avond moet beoordelen, dan zou ik toch wel moeten zeggen dat ik het meeste genoten heb van Kristof, gevolgd door Ali & Fila. Kristof Van den Berghe draaide dus juist die “A State Of Trance”-stijl waar ik het zojuist over had. Jammer genoeg moest deze resident DJ het wel met steeds minder mensen doen, want na de set van Ali & Fila hadden veel mensen het besluit genomen om weer naar huis te gaan. En dat is jammer. Zo nu en dan heb je van die momenten dat het beste niet door de grote DJ namen word gebracht, maar juist door de minder bekende.

Het viel me overigens ook op dat de mensen die er tot het laatste moment overbleven, hoofdzakelijk bekende, Nederlandse gezichte waren, en dus niet de Belgische bezoekers die er in het begin van de avond ook erg veel aanwezig waren. Zo zie je maar weer dat iedereen op zijn eigen manier van een feest geniet. En dat is ook heel mooi. Het maakt tenslotte niet uit wat je doet, als je het maar met liefde doet. In een leven, dat hoofdzakelijk gevuld is met oppervlakkige gebeurtenissen, was dit er zeker niet een van. Ik heb me ontzettend goed vermaakt, in de LED Room, en aan diens paaldans palen. Met de schaamte op niveau nihil, heb ik heerlijk gefeest en gedanst alsof het mijn laatste dag was. En dat terwijl de agenda voor het komende jaar nog bomvol staat met heerlijke momenten als deze.

Foto's & tekst: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws