Hard Bass

redactie | 17 februari 2011
party reports

Afgelopen zaterdag kon hardstylend Nederland weer terecht in het Gelredome voor Hard Bass. 2 jaar nadat het evenement verhuisde van het Silverdome (capaciteit rond de 10.000) naar het ruim tweemaal zo grote Gelredome wist b2s de tent al uit te verkopen, een knappe prestatie.

Het beloofde dus druk te worden op deze editie. Ook nu bestond de line-up weer uit vier teams, die de kleuren rood, groen, blauw en geel vertegenwoordigden. Ieder team bestond weer uit vier dj-acts, die gezamenlijk draaiden. Een van de acts sloot elk blok van twee uur af met een dikke live-act. Mc van de avond was zoals altijd DV8. Hij had alleen plaspauzes tijdens de live-acts, want zoals het een echte live-act betaamt hoort daar een vaste mc bij en dat was bij deze acts toevallig niet DV8.

De officiële opening van de nacht was om elf uur. Om de bezoekers tussen tien en elf te vermaken draaide dj Ruthless een lekkere opwarm-set in de weer mooi verbouwde Gelredome. Uiteraard was de stage weer enorm. Belangrijkste onderdelen waren de drie videoschermen, die samen ook één groot breedbeeldscherm vormden. Leuk was ook dat er achter het middelste scherm nog twee schermen hingen en die zo samen een driehoek vormden. Vijf schermen dus in totaal, genoeg voor een dikke show.

 

b

Ook het lichtplan was opvallend. b2s had 115 ton aan spullen aan het dak gehangen (een record voor het Gelredome) en zo te zien was het lichtplan hier grotendeels verantwoordelijk voor. Soms zie je in zulke grote hallen alleen licht op de stage en een paar vaste punten in de zaal maar nu hing de hele zaal gewoon vol. Ook het geluid zal voor aardig wat kilo’s gezorgd hebben. Er hingen zeker twintig geluidsets, een garantie voor dik geluid!

Na de nodige opwarmende danspasjes en drankjes kon het feest dan echt beginnen. In de spectaculaire opening werd het min of meer verplichte themaverhaaltje gedaan. Hoofddoel van de avond was ervoor te zorgen dat ook de volgende generatie nog van hardstyle kan genieten. Team Red had als taak het hardstyle-dna te ontcijferen. De biomedische fysicussen die deze taak moesten gaan volbrengen waren de dj’s Luna, Alphaverb, Josh & Wesz en Wildstylez (live-act).

 

Tijdens de opening liet b2s ook vast een voorproefje van de lasershow zien. Ik telde zeker acht multi-color lasers in mijn gezichtsveld dus dat beloofde wat! Ook het volume werd tijdelijk een eind omhoog gedraaid, en ook dat klonk veelbelovend. Dit zou weer een mooie nacht worden.

Helaas werden mijn hooggespannen verwachtingen door Team Red nog niet echt waargemaakt. Ondanks de opwarmset van Ruthless en de dikke opening ging de Dome nog niet echt los, het bleef een beetje een opwarm-setje. Team Red deed het ook nog redelijk rustig aan qua tempo en rauwheid van de platen. Leuk was wel dat er al wat Crypsis-werk voorbij kwam en het was ook gaaf dat “DBSTF - Keep It Coming” weer eens gedraaid werd.

Toch enigszins teleurgesteld vestigde ik mijn hoop op de live-act van Wildstylez. Die deed het muzikaal gezien beter maar de show wilde nog steeds niet echt op gang komen. Wildstylez draaide onder andere mijn favoriet “Back 2 Basics”, een plaat met schitterend mooie melodie, echt zo’n stadionplaat. Heerlijk! Ook met de afsluitende plaat, “Project One - Art Of Creation” kreeg hij de handjes in de lucht.

Na Team Red mocht Team Green het dak eraf proberen te knallen. Headhunterz, Tuneboy en de Noisecontrollers waren de dj-acts van dit team, de live-act werd verzorgd door de altijd aanwezige Psycho Punkz. Dit team had de taak om het hardstyle-dna weer te reconstrueren, zo werd ons verteld in de intro.

Die intro ging naadloos over in het grote spektakelstuk van de avond. Het anthem, geproduceerd door Zatox en Tatanka onder de alias Wild Motherfuckers, knalde erin en b2s haalde qua show alles uit de kast. De lasers gingen op volle toeren, de vlammenwerpers dreven de temperatuur nog wat verder op en ondertussen waren er ook continu flinke knallen te horen.

 

Nadat aansluitend de dj's waren voorgesteld kon Team Green aan de slag. Gezien de stijlen van de dj's beloofde deze set iets meer tempo en melodie dan de vorige. De set begon lekker met een aantal fijne platen van Headhunterz en er kwamen ook goede remixes voorbij van onder andere “DBSTF – Kingdom” en “Headhunterz – The Sacrificie”, maar verder viel deze set helaas tegen. Er werden gewoon net even te weinig vette platen gedraaid.

Ook hielp het absoluut niet dat het enorm druk was in de zaal. Zelfs in de hoeken en achterin moest je je nog tussen de mensen door wurmen. Ik ben dan ook veel tijd kwijt geweest aan het zoeken van vrienden.

Om de drukte en warmte enigszins te vermijden en van show te genieten ben ik dus maar eens op de tribune gaan zitten. De live-act van Psycho Punkz heb ik zo zittend meegemaakt en dat was ook geen straf. Het is een schitterend gezicht om 25.000 gelijkgestemden uit landen over de hele wereld zo massaal te zien los gaan en genieten, echt indrukwekkend gewoon.

 

Na de vette intro van Team Blue en wat vitamientjes (heerlijk vers fruit) was mijn lichaam klaar voor de laatste vier uur. Wat extra energie bleek ook wel nodig want Team Blue liet er geen gras over groeien! Bioweapon hield het nog beschaafd maar Ran-D en Zany probeerden de tent echt af te breken met rauwe hardstyle. Vervelend was dit allemaal niet, wat een heldenset! Het was puur genieten, vooral dankzij de platen die Ran-D erop gooide. Deze jongeman stond voor het eerst in het Gelredome en liet zien nu echt tot de top te zijn gaan behoren.

Na het geweld van de dj-acts van Team Blue was de koek echter nog niet op. Crypsis verscheen achter de decks voor een knallende live-act. Met diverse populaire oudere platen, remixes en edits wist hij de beste set van de avond neer te zetten.

 

Maar het was nog niet gedaan! Team Yellow mocht nog laten zien wat het in huis had. Met B-Front, Alpha Twins en Max Enforcer achter de decks kon dit alleen maar melodieus en voluit knallen worden. De set begon meteen heerlijk met “Max Enforcer – Gold” en bouwde heerlijk door met onder andere het Black 2010 anthem en “B-Front & Frontliner – Magic”.

De afsluiting van deze editie van Hard Bass was voor de producers van het anthem, Wild Motherfuckers. Ook zij deden een live-act, en wel op zijn Italiaans. In Italië staan de mc’s de hele nacht aan een stuk door te roepen, schreeuwen, rappen en opjutten. Mc’s daar zijn veel meer aanwezig dan in Nederland.

De Wild MF wilden duidelijk dat stukje Italiaanse cultuur terug laten komen in de set en hadden dan ook een mc meegenomen die flink aanwezig was. Hij deed onder andere alle vocals van de platen die gedraaid werden live en dat was best leuk. Ook de platen die ze draaiden waren best prima. Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van de Wild MF-platen maar nu beviel het toch prima allemaal.

Nadat ook het anthem nog voorbij gekomen was werd netjes afgesloten zonder hardcore en was ook deze editie van Hard Bass weer ten einde.

 

Terugkijkend op deze editie kan ik weinig minpunten noemen. Alleen de lasers hadden wel wat vaker aan gemogen en het was tussen middernacht en drie uur vervelend druk in de zaal. Misschien volgend jaar toch maar vloeroppervlak creëren door plateaus boven de tribunestoeltjes te bouwen?

Maar, verder was het gewoon een prima editie! Het geluid was dik in orde, de Dome hing goed vol met multi-color lasers, het publiek ging goed los en de laatste vier uur was het eigenlijk alleen maar knallen. Volgende keer graag iets minder drukte op de vloer, verder niet meers aan doen!

Steven

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws