Trance Classixx

redactie | 20 januari 2011
party reports

Trance Classics: het is misschien wel een van de lekkerste stijlen binnen de trance. Het is de nostalgie van vroeger, toen de DJ’s nog niet van CD, en zeker niet vanaf een USB stick hun muziek draaide, maar vanaf vinyl. Je weet wel die grote zwarte ronde platen, die misschien bij je opa ook nog wel in de kast staan. Het is de herkenbaarheid in het geluid, die je vanaf de eerste beat van een bepaalde plaat, meteen terug brengt naar het verleden. Bij elke plaat, die zichzelf als een classic mag beschouwen, heb ik dan ook meteen herinneringen naar een bepaald moment of een bepaald feest, waar dat nummer de meeste impact op me heeft achter gelaten. Zo nu en dan word er een hele avond aan deze mooie muziek gewijd, dit keer tijdens Trance Classixx in de Matrixx.

trance1

De line-up van deze Trance Classixx is een enigszins gevarieerde, maar toch zeker een hele goede. Voorafgaand aan dit feest was het heel goed te merken dat de echte trance liefhebbers weer heel erg blij waren met wat de Matrixx weer georganiseerd had voor deze 8ste Januari. Airbase stond namelijk in de line-up! En voor degene die al enkele jaren in de trancewereld mee lopen, is Airbase uiteraard geen onbekende naam. Het is een producer wiens platen door de jaren heen stuk voor stuk door de beste DJ’s gedraaid werden. Onder tal van namen heeft hij ontelbaar veel tracks uitgebracht. De een beter als de ander, maar allemaal met zijn eigen unieke stijl. Als DJ zie je hem helaas maar erg weinig, dus het feit dat hij vanavond in de Matrixx stond was meer dan genoeg reden om even naar Nijmegen af te reizen.

 

trance3Het was precies 22:00 toen wij arriveerden op de Wijchenseweg. Met enkele mensen aan de gesloten deur, hebben we een minuut of tien moeten wachten tot men de deuren daadwerkelijk open deed. Dus het was ook nog redelijk rustig toen ik de zaal van de Matrixx betrad, waar op dat moment Marc Simz op vakkundige wijze deze mensen aan het opwarmen was. Binnen anderhalf uur had het zich ontwikkeld in een aardig drukke zaal met mensen. Al viel het me al wel snel op dat er maar weinig echte tranceliefhebbers op dit feest waren afgekomen. Met echte tranceliefhebbers bedoel ik dan, de mensen die je gewoon week in week uit, op bijna elke trancefeest tegen komt. Er waren hier in mijn ogen slecht een handje vol bekende gezichten, en voor de rest het normale Matrixx publiek.

trance2

Ook al heeft Marc Simz op deze avond weer heel erg goed zijn best gedaan, en heb ik diverse heerlijke platen voorbij horen komen. Het was voor mij niet echt een stijl die ik 100% als Trance Classics beschouw. Die herkenning in het geluid dat over de speakers klonk, was niet altijd even goed te vinden. Of hij nu classics draaide of niet, het tempo zat er overigens wel heel erg goed in. Al vond ik het wel jammer dat er maar weinig mensen echt los gingen op zijn muziek. Het grootse deel stond nog vrij rustig, met een biertje in de hand op de dansvloer. Zo nu en dan zag je iemand met zijn voeten bewegen, of ging er hier en daar een handje de lucht in, maar meer ook niet. Hij is dan wel de eerste DJ, en uiteraard moeten de mensen dan nog een beetje opgewarmd worden, maar als er lekker beats klinken, dan ga ik helemaal los hoor !

Bij het begin van de set van First State, ging het tempo (helaas) een beduidend stuk omlaag. Zoals First State, achteraf zelf ook al aangaf, draait hij erg gevarieerd. Hij begint vaak erg rustig maar voert het tempo toch ook zeker een heel stuk op. Persoonlijk vond ik het wel jammer dat hij na de opbouw van Marc Simz een lager tempo koos, om mee te beginnen, want dit had een averechts effect op de dansbewegingen van de bezoekers. Ook al is First State helemaal geen verkeerde DJ, ik vond het, eigenlijk bij voorbaad al, een verkeerde keus voor op een Trance Classics feest. Ik kan namelijk ook niet echt een van zijn eigen producties opnoemen die tot de categorie Classics behoord. Dat in tegen stelling tot bijvoorbeeld Jochen Miller.

trance4Jochen draaide hier weer eens een set zoals je gewend bent. Je weet wel, zoals vroeger! Het is namelijk weer een tijdje geleden dat ik Jochen in de Matrixx heb zien draaien, maar op de een of andere manier draait hij hier toch beter dan op welke ander locatie dan ook. Het was vanavond weer een echte Matrixx set. Eentje waarbij ik nagenoeg van het begin tot het eind heb staan springen. Diverse van zijn eigen tracks kwamen voorbij, met uiteraard de classic “Lost Connection” als absoluut hoogtepunt.

Om half 4 was het dan eindelijk de beurt aan Airbase, die helemaal uit Zweden was afgereisd voor dit feestje. Tot mijn grote verbazing begon hij ook een heel stuk langzamer dan waar Jochen was opgehouden, en dat terwijl je van hem toch juist de meest upliftende klanken zou verwachten. Deze uplifting tracks kwamen wat later in zijn set nog wel een paar keer voorbij, maar eerlijk gezegd in veel mindere maten dan wat ik verwacht had. Aan het publiek was het ook echt te merken dat men zijn stijl niet echt begreep, want de mensen massa die hierdoor als maar kleiner werd, bleef ook steeds vaker stil staan. Het was jammer, want het had zo ontzettend mooi kunnen zijn. Misschien dat de organisatie er niet specifiek om gevraagd heeft om uitsluitend classics te draaien, want ook bij Airbase was juist dat aanbod erg matig.

trance5

Inmiddels thuis en een beetje uitgeslapen, moet ik toch zeggen dat het een leuk feest is geweest, zeker aangezien het voor mij weer een hele tijd geweest is, dat ik in de Matrixx ben geweest. Jochen was zonder meer de beste DJ van dit feest. Hij wist namelijk als enige wat de mensen hier echt wilde horen. Marc was ook heel erg goed bezig, met Markus Schulz‘s “Perfect” als mijn persoonlijk hoogtepunt. First State was gewoon te rustig voor dit feestje, en Airbase was helaas minder dan verwacht.

Het volgende trance feest in de Matrixx staat overigens al weer in de agenda. zaterdag 19 maart 2011 is het namelijk weer tijd voor Seduxxion. Ook al is er nog geen line-up bekend, het zal onbetwist weer een heerlijk nacht gaan worden, waar ik naar alle waarschijnlijkheid ook weer bij zal zijn.

Verslag + Foto's: Dominic Wetzer

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws