Qountdown

redactie | 18 januari 2011
party reports

Zoals gewoonlijk kon er weer op veel locaties in Nederland gefeest worden om oud en nieuw te vieren. Liefhebbers van hardstyle konden onder andere terecht in de Heineken Music Hall, waar Q-dance de scepter zwaaide.

Een flink deel van de ruim 5.500 bezoekers hield zich aan de dresscode en trok de gala-outfits weer uit de kast voor deze lange avond. De deuren gingen om 20.00 open zodat degenen die met de trein kwamen niet te lang hoefden te wachten. En voor diezelfde mensen bleef de HMH open tot 07.00.

Ik hoefde maar een klein stukje met de metro maar was zoals gewoonlijk bijtijds aanwezig, net op tijd om de early hardstyle-beats van Balistic te horen in de Rabo Lounge. Hij had de taak om de boel een beetje op te warmen, terwijl men beneden nog bezig was met de laatste voorbereidingen.

Iets later dan gepland ging de Black Box uiteindelijk open. De zaal zag er weer goed uit. In lijn met de teaser was de HMH verbouwd tot schouwburg, inclusief ouderwetse gotische bogen, rode opengaande doeken en een bühne met daarop de draaitafels.

Verder kon ik al snel twee krachtige lasers ontdekken, die later multi-color bleken te zijn. Ook hing er achterin nog een groene laser, gericht op de spiegelbollen aan het dak.

Op de bühne van deze mooie zaal mocht Pavelow de aftrap verzorgen. Door de verlate opening had hij maar een goede drie kwartier te tijd om op te bouwen naar hardstyle. Op zich is dit geen probleem, ware het niet dat hij langzaam begon, met rauwe house. Vervolgens kwamen in die drie kwartier (als ik ze allemaal goed onthouden heb) hardtrance, techno, dubstyle, early hardstyle en hardstyle voorbij. Dat was toch iets teveel van het goede. De set werd hierdoor erg rommelig en het ging van de hak op de tak.

En dat terwijl Pavelow afgelopen voorjaar juist gepresenteerd werd als een dj-alias waarmee Bas Oskam dubstyle zou gaan draaien. Dat zou zijn meerwaarde moeten zijn, maar wederom hebben we daar weinig van gehoord. Ik ben benieuwd hoe Pavelow zich de komende maanden verder gaat ontwikkelen.

qountdown

Tussen tien tot twaalf stonden de talenten geprogrammeerd. Achtereenvolgens The Vision (heeft dit jaar gedraaid op meerdere grote events), The Frequencerz (eerste release gehad op het grote Fusion-label dit jaar), Waverider (die hebben we nog niet veel gezien) en Nitrouz (gemigreerde Australiër die de stap naar de top wil gaan maken) mochten hun kunsten laten zien en horen.

The Vision draaide een lekkere set waarin we zijn eigen geluid duidelijk konden horen, ondanks dat het voornamelijk (eigen) remixes waren van platen van anderen. De Frequencerz openden meteen sterk met het eigen “Tomorrow & Beyond” en knalden goed door met een afwisseling van eigen werk en werk van dj’s waar zij een band mee hebben.

Waverider was voor mij de grootste verrassing van de vier talent-acts. Hij liet een serie melodieuze maar flink stevige platen de HMH door vliegen die doen verlangen naar meer! Zo te horen is hij wel op zijn plaats bij TiLLT Records.

Van de set van Nitrouz heb ik helaas weinig meegekregen. De noodzakelijke toilet- en barronde moest natuurlijk gedaan zijn voor 12 uur!

De verwachtingen voor het 12-uur moment waren hooggespannen na voorgaande twee jaren. Zowel in 2008 als 2009 werd een bijzonder mooie plaat gedraaid, een echte tranentrekker. Dat kon bijna niet overtroffen worden, en gebeurde dit jaar dus ook niet. De serie fragmenten uit de aftermovies, begeleid met diverse anthems was zoals gewoonlijk weer vet, maar met de 12-uur plaat had ik helaas helemaal niets.

De Noisecontrollers mochten de eerste set van 2011 afleveren en deden dat zoals verwacht goed. De platen waren lekker en het tempo zat er ook goed in.

Hetzelfde kon verrassend genoeg gezegd worden van Stephany en Ivan Carsten, die samen draaiden. Zij draaiden onverwachts best een dikke set. Vooral de platen uit de tas van Ivan Carsten waren mijn smaak.

Tijdens de prima 2010-mix van Psycho Punkz sloeg de vermoeidheid toe, waardoor ik het grootste deel van de set van Wildstylez zittend heb beleefd. Wildstylez had te kampen met technische problemen waardoor de muziek meerdere keren uitviel. Zijn set viel daardoor behoorlijk in het water en dat was vervelend voor hemzelf en slecht voor de sfeer.

Die was namelijk wel een beetje weg tijdens de relatief langzame en experimentele set van Crypsis. Iedereen stond maar een beetje stil en die euforie en chemie tussen dj en publiek bleven lang uit. Pas tegen het einde begon de boel weer een beetje los te komen.

qountdown

Crypsis eindigde op zijn gebruikelijke tempo en niveau van rauwheid dus hierin lag een grote uitdaging voor The Pitcher. Deze man is toch vooral bekend om zijn vrolijke, sympathieke en relatief softe stijl en moest dus een flink tandje bij schakelen. Hier slaagde hij goed in, hij verraste de HMH met een stevige, goede set.

Zatox had de eer om Qountdown af te sluiten. Hij had er duidelijk zin in want de platen volgden elkaar in haast moordend tempo op. Hij wist maarliefst vijf of zes platen binnen tien minuten te draaien, het leek de Zatox megamix wel. Het mixwerk liet wel te wensen over maar gelukkig waren de platen zelf wel vet. 

Verderop in de set nam het tempo iets af. Zatox bouwde rustig door (en af) richting het einde, en hield zelfs de standaard hardcore-hitjes in de tas. Eindelijk weer eens iemand die het lef heeft om gewoon lekker met hardstyle af te sluiten! Complimenten hiervoor.  

Muzikaal gezien was dit dus een verrassend goede editie van Qountdown, eigenlijk draaide geen van de dj’s een matige of slechte set.

Wat viel er nog meer op aan Qountdown? Allereerst de hitte! Het was de hele avond flink warm in de zaal.

Ook viel op dat er al snel gaten in het publiek vielen, al rond een uur of twee. Dat is opmerkelijk en ongewoon in een uitverkochte HMH, meestal wordt het pas na vijven rustiger. Doordat het minder druk was had je wel lekker de ruimte om te dansen of snel ergens heen te lopen, maar voor de sfeer was het niet ideaal.

Die kleine minpuntjes waren allemaal wel te overleven. Q-dance heeft met deze editie van Qountdown revanche genomen voor de mindere editie van vorig jaar, en 2011 goed afgetrapt. Het wordt een interessant jaar voor Q-dance nu van twee concepten afscheid is genomen, Defqon.1 gaat verhuizen en Q-dance eind 2011 een nieuw concept zal lanceren in de in aanbouw zijnde Ziggo Dome. Wellicht was dit dus de laatste keer Qountdown in de HMH? We zullen het gaan zien!

Tekst & Beeld: Steven Annegarn

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws