Qlimax

redactie | 3 december 2010
party reports

Afgelopen zaterdag mocht hardstyle-liefhebbend Nederland weer massaal los op Qlimax, een van de meest spectaculaire indoor dance-events van de wereld. 27.500 bezoekers mochten weer 9 uur lang genieten op dit door Q-dance georganiseerde event.

Het thema van de nacht was dit jaar Alternate Reality, kortom een soort parallelle werkelijkheid met ‘supreme beings’, magische kristallen en connecties die beschermd moesten worden. Men was weer erg creatief bezig geweest bij Q-dance.

Het thema was doorgevoerd in de enorme stage. Het podium was deze keer op de lange zijde van de tribune in plaats van op de korte zijde, en de dj-booth kon van boven naar beneden (en weer terug) op en neer rijden. De dj’s moeten een fantastisch uitzicht gehad hebben vanaf de booth. 

Bovenaan de tribune was een soort gate gebouwd zoals je ook in films als Back To The Future ziet. Aan de zijkanten van de rails waar de booth over reed was met verlichting een soort trap gecreëerd, waardoor het net leek alsof de dj’s iedere keer door die tunnel naar de alternate reality verdwenen. Erg vet gedaan! Ook zat er tussen de rails een groot verticaal videoscherm, waar 3d-beelden op getoond werden. Helaas blokkeerde de booth regelmatig het zicht.

qlimax

Verder waren de tribunes op beide lange zijden grotendeels omgetoverd tot plateaus waar duizenden mensen los konden gaan. Hierdoor werd destage min of meer gevormd door het publiek zelf! Door deze extra dansruimte was het ook niet te druk op de vloer, dat is weleens anders geweest bij Qlimax.

Het uitzicht vanaf deze plateaus was overigens geweldig. Je kon het hele stadion overzien, en een dansende menigte van 27.000 is bijzonder gaaf om te zien. Ik heb regelmatig alleen maar op mijn gemakje om me heen staan kijken, zo indrukwekkend was het.  

Druk (en chaotisch) was het wel bij de kluisjes. Ondergetekende had er geen last van (vroeg komen heeft zo zijn voordelen) maar veel bezoekers hadden pas na lang wachten een kluisje, of helemaal niet. Die liepen dus de hele nacht met hun jas rond, of hadden 'm ergens verstopt in de hoop dat die niet gejat zou zijn aan het einde van de nacht.

Het is vrij vreemd dat dit kon gebeuren want Q-dance en Lockerbox hebben enorm veel ervaring en wisten precies hoeveel mensen er zouden komen. Het was uitverkocht dus daar kon geen misverstand over zijn. Q-dance heeft nog wel een verklaring online gezet, maar hier stond ook geen echte toelichting in.

Goed, een mooie stage dus. Helaas betekent dat niet automatisch dat de show ook geweldig is. Vanaf bepaalde plekken in de zaal en op de tribune zag het er misschien vet uit maar ik heb die plekken niet kunnen vinden. De lasers hingen te hoog (zeker voor een zaal die in de lengte is in plaats van in de breedte), er was een stuk minder vuurwerk en ik miste grote, overduidelijk aanwezige videoschermen. 

qlimax

Ook was erg jammer dat Q-dance er voor koos de timetable niet bekend te maken. Daardoor wist ik dus niet hoe laat er van dj gewisseld werd, meestal dé momenten voor een flinke bak show. Ik heb dan ook diverse wisselingen gemist. 

De sets van de dj's waren overigens ook niet de meest geweldige die ik ooit op Qlimax gehoord heb. 

De avond begon wel goed met de openingsset van Pavelow. Deze keer draaide hij geen dubstyle - maar verrassend genoeg - early hardstyle! Daar wordt de liefhebber blij van! Hij draaide een prima zet en kreeg de zaal soepel op gang. 

Aansluitend verscheen Stephanie achter de decks. Waar zij haar plek op Qlimax aan verdiend heeft is mij niet helemaal duidelijk, en ook haar set was absoluut niet bijzonder. Dj's die op Qlimax staan horen dat te verdienen door jaren lang, keer op keer een goede, stabiele en verrassende set neer te zetten. Stephanie moet daar helaas nog steeds mee beginnen.

Om middernacht was het de beurt aan Wildstylez, een dj die niet naar mijn smaak draait maar zijn plekje op Qlimax wel verdiend. Na ongeveer een uur werd hij vergezeld door surpriseact Noisecontrollers. Deze heren gaan gedrieën een eigen label opzetten en kregen zo van Q-dance de kans om de kick-off hiervoor te doen. Helaas kwamen er niet veel nieuwe platen voorbij, wat het label ons gaat brengen blijft dus nog even de vraag.

qlimax

Om half twee was het de beurt aan anthem-producer Brennan Heart. Het hoogtepunt van zijn set was het anthem, hij werd hierbij namelijk begeleidt door een compleet klassiek koor! Zoiets zie je heel af en toe op een feest en het geeft altijd weer een extra, speciale dimensie. Kortom super! Als ik dan toch een verbeterpuntje moet noemen is het dat ze wel erg hoog en dus ver weg stonden.

De set van Brennan Heart was verder helaas weinig bijzonder. Of het moet zijn dat hij de zoveelste hardstyle-versie van een al bestaand nummer draaide. Helemaal zelf een melodie verzinnen en deze uitwerken tot iets origineels en nieuws is blijkbaar niet voor hem weg gelegd.

Na Brennan Heart mochten achtereenvolgens TNT en DBSTF hun ding doen op Qlimax. Beide sets waren vrij kort en kwalitatief redelijk maar sprongen er niet echt uit. Daarvoor was het allemaal net iets teveel van hetzelfde.

De nieuwkomers van 2009-2010, de Psycho Punkz lieten een stuk duidelijker merken dat zij aan het draaien waren. De ene rauwe plaat na de andere ging voorbij en het publiek moest een tandje bij schakelen om hen bij te houden.

Om kwart voor 5 mocht dan eindelijk mijn grote held Zatox. Met deze boeking werd hij beloond voor twee jaar topproducties en geweldige sets. Ik denk niet dat er veel dj's op Qlimax gestaan hebben die het meer verdienden dan hij!

qlimax

Zijn set was het niet het beste wat ik van hem gehoord heb dit jaar, maar hij stelde me ook absoluut niet teleur. Met lekkere Italiaanse knallers wist hij het Gelredome goed te vermaken. Dit was toch wel de beste set van de avond.

 

De afsluiting van de nacht werd verzorgd door Evil Activities en Endymion. Aan hardcore had ik weinig behoefte dus ik ben lekker op de tribune gaan zitten kijken naar al dat moois. Opvallend was dat het vol bleef tot het einde, dat is op de meeste feesten wel anders.

Dit was een aardige editie van Qlimax, maar toch een stuk minder goed dan ik gewend ben. Misschien is Qlimax toch iets te massaal en mainstream om tot in de lengte der jaren geweldig te blijven, zeker als de show wat tegenvalt en je interesse in hardstyle vermindert. Het blijft een geweldig evenement, zeker voor degenen die niet zoveel gewend zijn, maar het briljante van in het begin is er toch een beetje af voor mij.

Steven

Foto’s met dank aan Q-dance

qlimax

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws