Q-BASE, Airport Weeze, Duitsland

redactie | 20 september 2010
party reports

Afgelopen zaterdag vond het laatste grote festival voor de hardere stijlen plaats. Q-BASE, georganiseerd door het Nederlandse Q-dance, vond zoals gewoonlijk weer plaats op een oude militaire legerbasis in Duitsland.


Vlak achter de startbaan van Airport Weeze mochten 20.000 bezoekers uit diverse landen zich vermaken met 14 uur aan onder andere hardstyle, hardcore, dubstep, techno en frenchcore. Partyscene was er natuurlijk weer bij.


Q-BASE dus, een van de gaafste festivals in dit genre. Niet alleen vanwege de diversiteit en diepgang qua muziek (dankzij de altijd weer experimentele programmering en lange sets), maar bovenal dankzij de geweldige locatie. Naar weinig festivals ontvangen hun bezoekers in bunkers, vliegtuighangars, munitieopslagplaatsen en landingsplatforms voor Harrier straaljagers.


Mijn favoriete area was dit jaar de hangar, vol geprogrammeerd met vertegenwoordigers van de rauwe hardstyle. The Vision mocht hier verrassend de dag openen. Hij begon zijn set uiteraard voor een lege hangar maar aan het einde was het toch behoorlijk volle bak. Niet vreemd want het was een erg lekkere set. Hij draaide veel voor mij onbekende platen, op het juiste tempo voor dit tijdstip. Het geluid stond nog niet voluit maar dit mocht de pret niet drukken.


Q-BASE, Airport Weeze, Duitsland


Na deze fijne opener werd het tijd voor een verkenningsronde over het terrein. De grootste verandering ten opzichte van vorig jaar was de open-air, deze was verplaatst naar een open ruimte naast een van de bunkers. De bunker zelf was dit jaar geen area meer maar een chill-out. Mijns inziens een slechte keuze; chillende mensen kunnen prima in een tent zitten. Daar ga je toch geen schitterende bunker voor gebruiken?


Het voordeel van deze wissel was wel dat de open-air nu iets ruimer was, en de chillende mensen zaten nu waarschijnlijk iets warmer. Deze voordelen wegen mijns inziens niet op tegen de nadelen, dus volgend jaar graag weer terug naar de oude plek met die open-air en een dikke area in die bunker!


De muziek op de open-air viel op dat moment overigens nog erg tegen. Ik verwachtte een dikke early hardstyle set van Hardheadz, maar helaas ontbrak The Prophet waardoor Pavo het alleen moest doen. De platen die hij draaide vielen ook enorm tegen; ik heb geen oude klappertjes gehoord.


Tijdens het vervolg van mijn ronde over het terrein passeerde ik onder andere de open-air area van Vage Gasten, en het bunkertje van Subway met dubstep muziek. etHet klonk als vreemde muziek in mijn oren, maar stiekem toch wel leuk.



In de schranz-area, gehost door techno-held Frank Kvitta, moest de boel nog een beetje los komen. Dat zou overigens helemaal goed komen later in de nacht.

In de bunker waar platenlabel Dirty Workz van dj Coone tot middernacht de boel mocht runnen, trof ik Da Tweekaz aan achter de booth. Hier was het één groot feest, zowel in het publiek als op de booth. Men ging los, de handjes gingen de lucht in en zowel de dj’s als de mc’s stuiterden over de booth heen.


Het verkenningsrondje eindigde via de bunker van The Third Movement en de Hardcore bij de open-air, waar Brennan Heart stond te draaien.

Normaal gesproken ben ik geen fan van zijn sets, maar deze gaat wel de boeken in.


Zijn set was veel rauwer en harder dan ik van hem gewend ben, eindelijk eens niet zo vrolijk en kazig. Het was inmiddels ook lekker druk en donker, dus het lichtplan kwam goed tot zijn recht. De stage was feitelijk een groot doodshoofd. Verdere aankleding was er niet echt, een beetje karig dus.


Door die goede set van Brennan Heart werden de geplande bezoekjes aan Promo en Deepack geschrapt. Zatox werd de volgende op de planning. Deze geweldige Italiaan mocht krap twee uur in de Hangar draaien. Die hangar was al goed vol gelopen voordat Zatox achter de decks verscheen.


Q-BASE, Airport Weeze, Duitsland


Wat volgde was een set die maar met één woord beschreven kan worden: geweldig! De ene na de andere dikke plaat kwam voorbij, het ging los van voor tot achter en de wisselwerking tussen dj en publiek was perfect. Beiden hadden duidelijk uitgekeken naar deze set, zoveel was duidelijk.

Het was puur genieten en overtrof mijn verwachtingen. Zatox liet wederom zien dé man van 2010 te zijn.


Als het middernacht is ondergaat Q-BASE altijd een metamorphose. Sommige area’s wisselen van host of thema en het festival gaat officieel from daylight into darkness. Vorig jaar ging dat verrassend genoeg gepaard met een schitterend vuurwerk op de open-air, maar dit jaar was het wat teleurstellend.


Het anthem was weer super en de vuurpijltjes waren wel aardig, maar het stond allemaal in schril contrast ten opzichte van vorig jaar. Tijd om weer verder te gaan dus. Na een korte blik in de hangar bij de Noisecontrollers belandde ik in de schranz-bunker van Frank Kvitta. Samen met Boris S stond hij achter de decks.


Het kleine bunkertje, vrijwel zonder aankleding, stond goed vol met mensen die volledig los gingen op deze goederentrein-beats. Een betonnen kubus vol met technoliefhebbers, die genoten van het oneindige technoritme. Over de sfeer viel vanzelfsprekend ook niet te klagen.



Gelukkig werd het gedurende de nacht nooit echt koud. Daardoor was het tijdens Tuneboy en B-Front nog goed toeven buiten. Ook hun sets waren best prima, al was het jammer dat het publiek langzaamaan iets begon in te kakken. De lengte van het festival begon zich uiteindelijk toch te wreken op het publiek.


In de Scantraxx bunker, bij Alpha Twins en Ran-D ging het wel nog lekker los. Deze drie heren mochten zich twee uur vermaken achter de decks, en deden dat zo te horen niet onverdienstelijk.


Na het volgende lange uitrustmoment waren de laatste uurtjes van Q-BASE alweer aangebroken. Bij Crypsis in de hangar konden deze goed besteed worden. Zijn set was niet geweldig, maar nog altijd van prima niveau. Er kwamen weer veel lekkere platen voorbij en gelukkig wachtte hij heel lang met de eerste hardcore plaatjes. Die kwamen pas toen het buiten allang weer licht was.


Viel er nog meer te melden over Q-BASE? Jazeker! Het prachtig verlichtte bos bijvoorbeeld, waar zelfs soldaten tussen de bomen stonden. Ook het geprojecteerde Q-dance logo op een van de bunkers was een leuke toevoeging aan het festival.


Helaas waren veel area’s wat simpel aangekleed, was het druk op de wc’s en stond Zatox verkeerd op de timetable waardoor veel mensen hem misten.


Q-BASE, Airport Weeze, Duitsland


Maar erg bezwaarlijk was dit toch allemaal niet. Het was weer heerlijk om 14 uur op dit geweldige terrein rond te lopen, de sets waren (eindelijk) weer eens goed en overal waar ik geweest ben was de sfeer prima.


Kortom, na een mindere editie vorig jaar is Q-BASE wat mij betreft weer helemaal terug!


Steven

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws