Nature One

redactie | 12 augustus 2010
party reports

Hoe zal ik eens beginnen te beschrijven wat Nature One precies is? Eigenlijk is dat onbegonnen werk! Want uiteindelijk ervaart eenieder het toch op hun eigen, unieke manier. De manier waarop ik met Nature One kennis heb gemaakt, was doormiddel van een onvergetelijke zaterdag in 2009.

nature oneIn dat jaar had het een dusdanig goede indruk op me achtergelaten, dat we op die dag nog besloten om er in het daaropvolgende jaar weer naartoe te gaan. Inmiddels zijn we een jaar verder, en die ene dag van afgelopen jaar hebben we dit jaar verlengt naar 2 dagen feest, inclusief de Nature One camping, om de ervaring helemaal compleet te maken.

Een unieke ervaring is het absoluut geweest. Al is het wel een ervaring die misschien niet voor iedereen is weggelegd. Op zich valt het feest dan nog wel mee. Al moet je overigens wel een goed ervaren feestbeest zijn om een feest van 15 achtereen gesloten uren te kunnen volhouden. Al is het juist de camping die het festival zo uniek maakt. En dit is tevens het aspect waar niet iedereen tegen zal kunnen. Want na een feestdag van 10 uur op dag 1 en 15 uur op dag 2, verlang je onderhand wel naar een beetje nachtrust in een lekker bedje. Maar dat is nu net het punt. Nachtrust heb je niet, want die 90 decibel van de diverse feesttentjes op het campingterrein, blazen zonder enige moeite door je tentzeil heen. En wat betreft dat lekkere bedje; dat is hier natuurlijk ook maar behelpen met een luchtbedje, dat met heel veel geluk het hele weekend overleeft.

Zoals ik zei, zijn dit misschien punten waar niet iedereen tegen kan. Maar als je dat even door de vingers ziet blijft er toch een uitzonderlijk mooi concept over. Een concept waar je als echte muziekliefhebber binnen de elektronische dansmuziek gewoon een keer van moet proeven. Want wat je hier in het Duitse Kastellaun aan zult treffen is iets wat je hoogstwaarschijnlijk nergens anders zult zien.

Het proeven van deze Nature One ervaring begon voor mij met een camping, waar naast de oorverdovende herrie van tal van opgebouwde muziekinstallaties, een intens goede sfeer heerst. Je ziet hier mensen van diversen nationaliteiten, en met tal van verschillende muzieksmaken, die langs elkaar op de camping staan. En dat alles zonder problemen. De Duitsers staan met hun tentje langs Nederlanders, Zwitsers, Spanjaarden en zelfs Canadezen. En de Hardstyle liefhebbers staan tussen bezoekers wiens hard uitgaat naar House, Trance, Acid of Oldschool. En dit gaat gewoon perfect. Zonder enige ruzie of ander onenigheid. Iedereen respecteert elkaar voor wat en voor wie hij is. En dat is echt een gevoel dat je vandaag de dag veel te weinig voelt.

nature one

Helaas gebeuren er op grootschalige feesten ook tragische gebeurtenissen. En dit zorgde zaterdag om 17:00 helaas voor het mooiste moment op de camping. Op dat tijdstip ging bijna alle muziek op de camping voor een paar minuten uit, en werden er honderden, misschien wel duizenden witte ballonen de lucht in gelaten. En in die paar minuten veranderde deze internationale mensen massa zich nog verder tot één. Één groep van muziekliefhebbers, waarvan misschien een deel zelf wel aanwezig is geweest op de Love Parade, een week eerder. En geloof me, het bezorgde mij echt het kippenvel en een traan, om te zien hoe deze groep mensen ineens veranderde in een muisstille menigte. Ieder met hun eigen gedachte over de slachtoffers van de Love Parade.

Dit gevoel van eenheid zet zich op het festival terrein ook perfect door. Je ziet hier van alles en maakt de meest vreemde dingen mee. Maar het mooie is dat deze vreemde dingen hier heel erg normaal zijn, en zoals het eigenlijk ook hoort, hier volledig geaccepteerd worden.

Ik heb hier mensen gezien die zich in de meest bijzondere, en felgekleurde kleding hebben uitgedost. Ik ben getuigen geweest van een paar jonge dames die spiernaakt zijn wezen bungee jumpen. En als dat nog niet genoeg is zie je hier mensen met een opblaasbare aap boven op hun hoofd gebonden. Mensen in een ijsbeerpak, en een watergieter in de hand. En zelfs mensen met aluminium folie over hun hoofd gedraaid.

En wat nog het meest bijzondere is; de meeste mensen kijken hier niet eens meer raar van op! Want als je ze vervolgens vraagt waarom ze zoiets raars doen, dan is het inderdaad ook niet meer raar. Want je krijgt dan het enige echte antwoord te horen, namelijk. Dit is Nature One !!!

Doordat Nature One eigenlijk zo veel meer is dan muziek alleen, zou ik nog haast vergeten om daar ook iets over te zeggen. Wat de muziek betreft ben ik het meeste bij de Trance DJ's geweest. Dus de Open Air Floor heb ik het meeste bezocht. Met zo nu en dan een klein uitstapje naar de Heavens Gate tent. Van de meeste DJ’s heb ik goede tot geweldige sets gehoord. Al was voor mij de grote tegenvaller van het feest de set van Tocadisco.

Het blijft heel raar. Want van hem heb ik ooit goede en ook ooit slechte sets gehoord. Hij heeft namelijk niet echt een vaste draai stijl. Waardoor mijn verwachting ooit heel anders is dan waar hij zin in heeft om te gaan draaien.

Daarnaast vond ik de diverse Duitse Live sets ook een beetje tegenvallen. Sowieso al omdat ik van de namen nog nooit gehoord had, want TokTok vs. Soffy O, Lützenkirchen en Einmusik zeggen mij echt helemaal niks. Maar tijdens deze set ging de muziekstijl ook meteen een andere kant op. Een stijl waar het publiek ook niet echt op zat te wachten, want de dansende massa, die er bij de andere DJ’s was, was tijdens de sets van bovenstaande DJ’s erg ver te zoeken.

Het publiek wat hier op Nature One aanwezig was, was veel meer geïnteresseerd in de muziek die gebracht werd door Menno de Jong, Paul van Dyk, Markus Schulz, Filo & Peri, Alex M.O.R.P.H. & Woody van Eyden en ATB. Maar de echte muzikale hoogtepunten van het feest werden verzorgd door Dash Berlin, Gareth Emery, Ferry Corsten en uiteraard Armin van Buuren.

Met Gareth Emery die de eerste dag van het festival afsloot met een geweldige energieke en upliftende set. En daarmee de aanwezige feestbeesten tot op de laatste beat in beweging hield.

nature one

En dag twee, die heerlijk begon met Dash Berlin, werd in de loop van de nacht steeds drukker tot en met het moment dat Armin achter de draaitafels stond. Ik heb tijdens zijn set toch even het besluit genomen om wat meer achteraan te gaan staan. Want je werd vooraan het podium bijna doodgedrukt, door een massa van uitbundige mensen. Als je zoiets ziet komt ook snel het besef naar boven dat wij als Nederlanders heel erg verwent zijn in ons aanbond van feesten en festivals. Voor de meeste Duitsers is Nature One de enige keer in het jaar dat ze Armin zien. Terwijl de gemiddelde Nederlandse Trance liefhebber toch zeker 5 of 6 keer per jaar Armin ergens ziet draaien.

Maar om even terug te gaan naar zijn muziek, kan ik zeggen dat ik nu al weer heel erg veel zin heb in Armin Only op 13 November 2010. Want met zijn nieuwe album in de aantocht, was zijn set van Nature One een grandioos muziekkaal spektakel, wat uiteraard alleen maar beter kan worden wanneer je deze terechte nummer 1 DJ, 9 uur achter elkaar hoort draaien in de Utrechtse Jaarbeurs.

Deze editie van Nature One was er ongetwijfeld weer een die me nog heel erg lang zal bij blijven. Jammer genoeg waren er maar heel weinig van mijn Nederlandse partyvrienden op dit feest aanwezig. Iets wat natuurlijk ook ieder voor zich moet bepalen. Uiteraard is niet iedereen instaat om ten alle tijden alle mooie feesten te kunnen bezoeken. Maar als je toch van plan bent om tijdens de zomer naar een bepaald feest te gaan, dan kan ik wel stellen dat Nature One een van de beste keuzes is. Uiteraard qua muziek, maar ook zeker qua show en sfeer. Natuurlijk heeft ook dit feest zijn minder goede kanten, maar dat heeft elk feest wel. Maar als je kijkt naar de ticketprijs, in vergelijk met een grootschalig Nederlands festival krijg je hier erg veel voor een relatief lage entreeprijs.

Een agenda voor 2011 heb ik helaas nog niet in huis. Maar zodra de datum weer bekend is plan ik toch weer een paar vrije dagen in, tijdens het weekend van Nature One, en voor de dagen erna ! En dan maakt het niet uit wat er gebeurt. Ook al ben ik zwak, ziek en misselijk, of ook al heb ik twee gebroken benen; Ik ga volgend jaar weer naar Nature One !

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws