Tomorrowland

redactie | 12 augustus 2010
party reports

Met het grote aantal festivals tijdens de zomerperiode, is het ooit erg moeilijk om te kiezen naar welke je heen wilt gaan. Zo hebben ze allemaal hun eigen voor en nadelen. De ene ligt op een hele mooie locatie, lekker dicht in de buurt, en het ander feest heeft weer een geweldige line-up. Maar uiteraard heeft de ticket prijs en wat je daadwerkelijk voor het geld krijgt, ook een invloed op je keuzes.

tomorrowland

Ik heb er in het weekend van 24 & 25 Juli voor gekozen om voor het 3e jaar naar Tomorrowland te gaan. Na twee onvergetelijke goede voorgaande jaren, leek mij de kans heel erg groot, dat dit jaar wederom legendarisch zou worden. Voor mijzelf, en alle andere echte trance liefhebber, werden we dit jaar heel erg goed verwend met twee dagen vol met veelbelovende DJ’s. Voor mijn gevoel, en voor mijn muziek smaak, was dit toch wel de beste line-up van de laatste paar jaar.

Uiteraard heeft dit festival tal van area’s met diverse stromingen binnen de elektronische dans muziek. Hoogstwaarschijnlijk hebben de bezoekers van al deze area’s zich ook intens vermaakt, en waren de DJ’s ook zeer goed bezig. Maar aangezien mijn belevenissen in dit weekend zich hoofdzakelijk in de trance area’s bevonden, zal dat toch de rode draad vormen in dit report.

Dag 1 - TranceAddict.com

Om deze Tomorrowland-ervaring helemaal compleet te maken, heb ik Zaterdag ochtend eerst even mijn tent opgezet op het Tomorrowland camping terrein. Na een wandeling richting het festival terrein kwam ik rond half 3 binnen via de camping ingang, die zich in de buurt van het zeer grote en mooie Mainstage bevond. Uiteraard ben ik even een verkenningstocht gaan maken over het gehele terrein, en hier en daar even blijven hangen om wat van de sfeer te proeven. Maar ik kwam hier dit weekend voor de trance, dus mijn verkenning stopte toen ik aankwam bij de tent van TranceAddict.com. De eerste bezoekers konden hier kennis maken met de stijl van Mari “Apsara” Furaya. Een Japanse jonge dame, die als winnaar van een DJ wedstrijd hier stond te draaien.

tomorrowlandtomorrowland

De rest van de time-table zag er als volt uit.

15:00- 16:00 Three Drives

16:00- 17:00 First State

17:00- 18:00 Airbase

18:00- 19:00 Andy Moor

19:00- 20:00 Solarstone

20:00- 21:00 W&W

21:00- 22:00 Lange

22:00- 23:00 Leon Bolier

23:00- 00:00 Activa

23:00- 00:00 Jon O'Bir

00:00- 01:00 John O'Callaghan

Ik zal jullie niet gaan vervelen door uitgebreid over elke DJ te gaan vertellen. Maar er zijn wel een paar dingen die wel gezegd mogen worden. Want er waren een paar sets die om de een of andere reden erg opvielen.

De eerste hiervan was de set van Solarstone. Een paar dagen geleden heb ik hem nog zien draaien tijdens Matrixx at the Park. Toen sprak ik eerlijk gezegd vol lof over hem. Omdat hij veel lekkerder draaien, dan wat ik ooit van hem gezien heb. En vandaag draaide hij precies op dezelfde manier. En met precies bedoel ik ook echt precies. Hij draaide precies de zelfde platen in precies dezelfde volgorde. En ook de kleine foutjes in de mixovergangen, die ik Woensdag in Nijmegen hoorden, waren vandaag weer aanwezig.

Waarom een DJ er voor kiest om een kant-en-klare mix cd op te zetten, en vervolgens een uur lang toneel te spelen, ligt ver buiten mijn begrip. Of hij bang is om fouten te maken of gewoonweg geen zin heeft om te mixen: ik weet het niet. Maar ik vind zo’n vertoningen heel erg jammer op een groot feest als Tomorrowland.

De tweede set van deze dag die mij nog heel lang zal bij blijven is die van W&W. Voor de kenners onder ons hoef ik natuurlijk niet uit te leggen dat deze jongens een zeer herkenbare eigen stijl hebben. In zowel hun eigen producties als de tracks die ze in hun sets draaien. Een lekkere, energieke en stevige stijl, die heel erg veel voeten op de dansvloer krijgen.

tomorrowland

Willem en Wardt hebben me een paar weken geleden al belooft, dat elke set die ik in de toekomst van hun zal zien, elke keer een stukje beter zal worden. En die belofte hebben ze hier dubbel en dwars waargemaakt. Hier op Tomorrowland drong het besef heel erg goed bij de trance liefhebbers door. Deze relatief jonge mannen van W&W hebben in heel korte tijd al heel erg veel bereikt. Maar het mooiste moet nog steeds komen, want als ze doorgaan zoals nu, zullen deze charismatische mannen het heel erg ver gaan schoppen.

Leon Bolier was de DJ die ook op een positieve manier voor een opvallende set heeft gezorgd. Gelukkig draaide hij vandaag als een van de laatste DJ’s van de avond, waardoor hij zichzelf helemaal kon geven, en niet verplicht was om een rustigere set neer te zetten. Met diverse oude Bolier tracks en een tweetal nieuwe tracks van zijn aankomend album, was de echte Leon Bolier sound heel erg goed vertegenwoordigd in zijn set. Dit was absoluut een van de beste set die ik hem in lange tijd heb horen draaien. Muziek smaak blijft uiteraard een persoonlijke mening, dus er zullen heus wel wat mensen zijn die er niet geheel mee eens zijn, maar Leon was vandaag echt legendarisch. En dat nog wel inclusief een gebroken enkel !!!

Dag 2 - A State Of Trance

Voor dag 2 van Tomorrowland heb ik de tent van TranceAddict.com ingewisseld voor het ernaast gelegen open lucht area van A State Of Trance. Jammer genoeg was het juist op deze dag dat ik niet in een tent was, wat minder zonnig, en zo nu en dan zelfs regenachtig. Maar dat is uiteraard geen enkel probleem voor de echte feest beesten onder ons.

Want ook op deze 2e dag was de trance muziek weer heel erg goed aanwezig.

11:30 - 13:15 Alex M.O.R.P.H

13:15 - 15:00 Menno De Jong

15:00- 15:30 Rank 1 (Live)

15:30- 17:30 Gareth Emery

17:30- 19:30 Paul Oakenfold

19:30 - 21:30 Markus Schulz

21:30 - 00:00 Armin van Buuren

11:30 - 00:00 MC Gunner

 

Met bovenstaand programma gaan er natuurlijk al diverse hartjes sneller kloppen, en dat was bij mij zelf ook zeker het geval. Het was op zich een geheel ander soort dag dan dag 1, maar het was ook zeker niet verkeerd.

Qua muziek, over de hele dag gezien, was het misschien iets minder dan een dag eerder bij TranceAddict, al scheelt het op zich niet veel hoor. De muziek was op beide dagen, om de vingers bij af te likken.

Alex M.O.R.P.H en Menno De Jong draaide een paar aardige openingssets. Niet echt spectaculair, maar ook zeker niet slecht. Ook Paul Oakenfold en Markus Schulz vond ik niet echt op hun beste niveau draaien. Echt zweven gebeurde pas bij het half uurtje dat Rank 1 hier aanwezig was. Diverse hits van Rank 1 werden ook daadwerkelijk live gespeeld door Benno de Goeij & Piet Bervoets. Al vond menigeen het wel jammer dat hun aller beste track: Airwave maar heel erg kort voorbij kwam. Maar ja, in een half uurtje kan je natuurlijk ook niet veel.

Gareth Emery was de eerste DJ van die dag waarvan ik echt intens heb kunnen genieten. Het was één lang muziekkaal hoogtepunt, voorzien van de allerlekkerste plaatjes, die vakkundig door deze man gemixt werden.

De man van de avond was natuurlijk Armin van Buuren. Tijdens zijn 2,5 uur durende set heb ik, zelfs tijdens het bestellen van de drank, geen seconde stil gestaan. Armin, die mij nog nooit heeft teleurgesteld, draaien vandaag héél erg ver boven mijn verwachting. Het was een grandioze set, waarin een aantal van zijn nieuwe album tracks voorbij kwamen. Althans dat zou je wel denken, wanneer er nog nooit eerder gehoorde muziek klink, wat precies Armin’s stijl is. Één van deze nieuwe tracks was zeer opvallend door de bijzondere samenwerking. “Not Giving Up On Love”, een track die Armin heeft gemaakt in samenwerking met Sophie Ellis Bextor, die al vanaf de aller eerste keer horen een klassieker is geworden.

Maar ook de rest van zijn set heeft Armin zijn naam als nummer 1 DJ meer dan waar gemaakt. Hij heeft ons verrast met nieuwe werk, en oude juweeltjes. En dat allemaal omringd door een grandioze licht en vuurwerk show. Voor mij had dit weekend niet beter kunnen eindigen dan op deze manier.

Deze 6de editie van Tomorrowland was dus wederom een groot succes. Zelf na 3 jaar, kan ik nog steeds geen genoeg krijgen van dit feest. In tegendeel zelfs. Ik kan nu al niet meer wachten op de editie van volgend jaar.

Organisatorisch gezien zat het feest ook heel erg goed in elkaar. De aankleding en decor, was erg mooi op de meeste plaatsen. Uiteraard waren er wat minder leuke dingen. Zoals gewoonlijk op elk feest, was ook hier de toilet capaciteit van tijd tot tijd een beetje te klein. Ook was het ooit wel vervelend dat er een eenrichtingsverkeer regeling gold voor bepaalde paden en bruggen. Maar zoals wel weer gebleken is, is dit allemaal voor onze eigen veiligheid gedaan. De consumptie prijzen waren iets duurder dan gemiddeld, maar al met al zijn dat maar kleine minpunten in een grandioos weekend als dit. Dus met een line-up, die ook maar enigszins in de buurt komt als die van dit jaar, ben ik volgend jaar weer op Tomorrowland te vinden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws