In Qontrol, Save.Exit.Planet, RAI, Amsterdam

redactie | 27 april 2010
party reports

In de RAI in Amsterdam vond een van Neerlands grootste meerzalen indoor-feest plaats, In Qontrol. Vier zalen waren gereserveerd voor hardstyle, hardcore en early rave. Ook was er nog de mainstage, waar hardstyle de boventoon voerde.


In diezelfde mainstage begon mijn avond. Niet vanwege de hardstyle, maar juist omdat er de eerste uren geen hardstyle gedraaid zou worden. Dock45 (een alias van hardstyle-dj’s Deepack) was hier de eerste act op de timetable. Zij kregen van Q-dance de kans om hun andere kant te laten zien.


Ik vond de muziek ietwat moeilijk te omschrijven maar het had wel wat weg van minimal, techno en house. Rustige muziek, af en toe een lekker diepe bas en over het algemeen gewoon lekker groovend. Moeilijke muziek voor In Qontrol publiek overigens, want erg druk was het niet. Vet was het wel, een heerlijk begin van de nacht.


Daarna ben ik even in de hardstyle zaal gaan kijken waar Titan naar verluid bezig was met een early hardstyle setje. Toen ik binnen liep was hij al haast klaar met opbouwen naar nieuwe hardstyle, veel ouds was er dus al niet meer te bekennen. En met de Psycho Punkz op komst was het ook wel gedaan met de muzikale rust in deze zaal.


Daar was ik nog niet aan toe, dus weer terug naar de main om een stuk van Fausto en Artento Divini mee te pakken. Zij weten altijd weer een heerlijke combinatie van hardtrance, hardhouse en hardstyle neer te zetten, wederom dus een perfecte opbouw-set voor een nachtje hardstyle.


In Qontrol


Inmiddels was het gelukkig al een stuk drukker in de main. Het rustige deel van hun set had ik blijkbaar gemist want ze hadden het tempo er al aardig in zitten. Via een aantal oudere hardstyle-platen draaiden zij naar het einde van hun set toe.

Daarna vond min of meer de officiële opening plaats. Een stukje van het anthem kwam voorbij, het thema werd nogmaals uit de doeken gedaan en na een lange intro kwamen de eerste hardstyle dj’s van de mainstage tevoorschijn. Dit waren Coone en Isaac.


Dit thema was trouwens weer een leuke. Q-dance steekt bij In Qontrol altijd wat extra tijd en energie in het thema en dat levert altijd weer interessante en inspirerende thema’s op. En waar bij Defqon het milieu altijd centraal staat, is dit bij In Qontrol altijd duisterheid en verdoemenis. Zo hadden wel al eens The Last City on Earth, en CTRL.Alt.Delete, waar het thema ging over wie er nou eigenlijk in control is. De media, de overheid, de burger, geld?


Dit jaar dus Save. Exit.Planet, of beter gezegd ‘save humanity, exit planet’. In de trailer werd onder andere verteld dat het 20 maal zo lang duurde voor de mensheid om te ontstaan, dan om zichzelf weer te vernietigen. De enige uitweg voor de mensheid is ook op Mars te gaan wonen en zo het leefgebied uit te breiden. Inspirerend thema wat mij betreft!


Helaas blijkt elke keer weer dat er met het thema zelf vaak weinig gedaan wordt op het feest, afgezien van de intro’s en – als het thema ervoor geschikt is – een verklede dj. Hopelijk komt er ooit nog iemand met een creatieve oplossing hiervoor.


Afijn, terug naar de muziek. De Bass Agents (afkomstig uit Maleisië) konden niet aanwezig zijn vanwege de IJslandse aswolk, zij werden vervangen door Alphaverb. Hij zette zoals verwacht een zeer verdienstelijke set neer. Lekker stevig maar wel met veel prettige melodieën erin, zodat het allemaal niet te hard werd. Thumbs up voor deze man!



Muzikaal gezien kwam daarna helaas een beetje de klad in de avond. In de hardcore draaiden Day-mar en Korsakoff een echte Day-mar set, behoorlijk melodieloos rammen dus. De zaal zag er wel gaaf uit. Het logo van de zaal was levensgroot als podium achter de booth verwerkt, er hingen veel spiegelbollen en de lasers hingen zowel voorin als achterin de zaal.


Terug in de hardstyle-zaal was Slim Shore aan het draaien. Hij deed dat niet bepaald verdienstelijk, de zaal liep behoorlijk leeg tijdens zijn set. Ook van de set van Frontliner in de mainstage werd ik totaal niet enthousiast. Veel teveel vlakke platen, lompe kicks en een gebrek aan sfeer en beleving in de zaal. Frontliner zelf ging nog het hardste los volgens mij. Ook qua show viel er niet veel te beleven want de lasers stonden erg veel uit.


Ook de sets van Deepack en de Alpha Twins vielen mij tegen. Het was allemaal wel aardig, maar ook niet meer dan dat. De platenkeus was niet briljant genoeg en het ontbrak teveel aan sfeer. Daardoor werd het ook een beetje een kletsfeest.


Het deel van de set van Crypsis dat ik hoorde was overigens wel lekker. Veel sfeer was er nog steeds niet (mede doordat het weer licht werd) maar de platenkeus was in ieder geval weer in orde. De set van B-Front en Digital Punk was eigenlijk nog het hoogtepunt van dit deel van de nacht. Zij vlamden achter de booth en ragden het cement haast uit de muur.


Voor de afsluiting kon men bij de Noisecontrollers terecht in de mainstage. Omdat in de vergunning (die dankzij de deelgemeente gewoon online stond) te lezen viel dat er uitloop toegestaan was tot 07.15 betekende dat dus een kwartier extra feest in deze zaal.


In Qontrol


Toen ik arriveerde in de mainstage waren de heren overigens al begonnen met hardcore. Ze gooiden er een aantal behoorlijk lekkere platen op terwijl het daglicht al ruim aanwezig was in de Parkhal. Het mooiste moment van de nacht was te danken aan Mc DV8. Hij kreeg het voor elkaar de hele zaal te laten gaan zitten en massaal op te springen en volledig los te gaan toen de bas erin knalde! Het zag er heel grappig en tof uit om iedereen zo rond de klok van 7 uur braaf te gaan zien zitten en daarna volledig los te gaan.


Sowieso wel bijzonder natuurlijk om met (naar schatting) 5.000 man in een hal te staan om 7 uur ’s ochtends, en los te gaan op snoeiharde beats waar half Amsterdam van kan mee genieten.

Half Amsterdam ja, want het geluid was dik in orde. De buurt zal er niet blij mee geweest zijn maar het geluid was hard en zuiver, precies zoals het hoort. Vooraan waren oordoppen onontbeerlijk.


Al met al was dit dus een aardige editie van In Qontrol, maar dit concept heeft mijn hart nog altijd niet gestolen. Het was deze nacht toch iets te vaak net-niet qua sfeer, sets en show. Hopelijk volgend jaar beter!


Steven


Door technische omstandigheden is de publicatie van deze recensie vertraagd. Ons excuus hiervoor - Partyscene redactie.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws