Blauersee – Ein Quantum Sonne

redactie | 16 juli 2009
party reports

Zondag 12 juli om 12.00 uur. Vanaf een reeds goed gevulde dansvloer klinkt gejuich en vele handen gaan de lucht in. Het festival is slechts een uur bezig, maar de sfeer zit er al goed in. Welkom in Duitsland, welkom op het Blauersee festival 2009!


Blauersee, een uniek festival op een van de mooist denkbare locaties. Ingesloten tussen enkele kleine heuvels en omringd door hoge loofbomen is Naturbuhne Blauersee te Ratingen waarschijnlijk het mooiste stukje natuur in de gigantische oppervlakte van het vervuilde Duitse Ruhrgebied. Alleen de toegang tot het natuurtheater is al een avontuur. Een stevige zondagwandeling heuvel op en af naar een groezelig groene vijver die men in het Duits aanduidt als Blauersee.


Blauersee – Ein Quantum Sonne


Op deze schitterende locatie vond voor de twaalfde maal het Blauersee festival plaats. Het festival met jaarlijks groot op het affiche de hoofdact Sven Vath. Het festival ook dat gekenmerkt wordt door jaarlijkse regenbuien. Dit terugkerende slechte weer leidde tot het ironische motto dat dit jaar aan het festival verbonden werd: Ein Quantum Sonne. Ironisch, want in de historie van het festival is het volgens organisator Tribehouse slechts eenmaal voorgekomen dat er geen regen viel. Ook dit jaar waren de weervoorspellingen niet al te best. Eenmaal aangekomen bleef het echter wonderbaarlijk droog, slechts enkele regendruppels wisten de weg naar de Blauersee te vinden.


Weer of geen weer, op Blauersee hangt altijd een geweldige sfeer! Direct vanaf het begin van het festival werd er gedanst en gingen de handen de lucht in. Geen Nederlandse braderietaferelen, waar gezellig keuvelen overheerst en er pas bij het vallen van de donkere nacht een uitbundige sfeer ontstaat. Al direct bij aanvang van Blauersee gaan de handen op elkaar voor de openingsset van dj Binh.


De voor mij onbekende dj zette een degelijke opwarmset neer, gevolgd door een optreden van Blauersee-veteraan Tobi Neumann. De ervaren dj had tot diep in de ochtend in Amsterdam gedraaid en leek het fysiek zwaar te hebben deze zondagmiddag, zijn ogen bleven diep verstopt achter grote zwarte zonnebrilglazen. De klanken van de kalende Neumann waren echter fris en fruitig, van Pitto’s zomerhit Feelin’ tot de warme klanken uit Mannheim van Johnny D en consorten. Soepele, moderne tunes met een heerlijke groove die volledig tot hun recht kwamen in de stralende zon die achter de wolken tevoorschijn was gekomen.


Het was inmiddels middag geworden en het festivalterrein was volgestroomd. In vergelijking met de editie van verleden jaar had de organisatie niets aan het festivalterrein veranderd. Never change a winning team zullen we maar zeggen. Naast de mainstage was er een kleinere area met optredens van onder andere Marco Carola en Loco Dice. Met name de Italiaan liet hier zien waarom hij al jarenlang immens populair is. Aan zijn grommende bassen en diepe grooves van tegenwoordig werd op Blauersee een tempoversnelling toegevoegd. Volgens oorgetuigen bereikte de set van de Italiaan Avalanche-achtige snelheden. Avalanche, de absolute klassieker van Carola die overigens door Tobi Neumann gedraaid werd aan het einde van zijn set op de mainstage.


Marco Carola


Forza Marco!


Op de mainstage was ondertussen Anthony Rother aan zijn oog- en oorstrelende liveset begonnen. Omringd door zowel digitale als analoge apparatuur stuurde de Rother zijn machinale beats de dansvloer op. Duistere beats die vergezeld werden van afwisselend zijn fluwelen stem of dezelfde stem omgevormd tot robotachtige zang. Meeslepend en opzwepend, toen het grijnzende gezicht van Sven Vath ten tonele kwam en het publiek spontaan begon te klappen moedigde Rother het publiek verder aan en ontstond er een oorverdovend gejuich alsof de beslissende goal in een wk-finale zojuist gescoord was.


De meester had zijn intrede gedaan. Traditioneel wordt Blauersee afgesloten met een marathonset van Sven Väth. De avontuurlijke dj zou gedurende vijf uren zijn volgelingen op reis nemen. Een reis vol verassingen, want bij Väth weet je van tevoren nooit exact hoe het gaat lopen. De diepte in, stomend rechtdoor, trommelende salsa of een onnavolgbare combinatie van alle genoemde mogelijkheden? Het werd het laatste met de nadruk op toch wel een pompende set. Bij Väth geen ingewikkelde turntable trucs, maar een perfecte platenkeuze aangevuld met ‘sventertainment’ van de bovenste plank. De ervaren Väth maakt er een feest van achter de dj-booth en brengt dat over op zijn uitzinnige publiek. We zien Väth overgooien met strandballen, petjes uit het publiek aannemen en deze ook opzetten, een feesthoed gebruiken als megafoon en de Duitser blijkt zelfs soepele heupen te hebben als hij salsa danst!


Tijdens zijn drukke performance blijkt hij ook zijn core-business, het draaien, niet te vergeten. Klassiek met vinyl draaiend wordt het publiek getrakteerd op een enerverende set. Het is geen wonder dat Vath op Blauersee vereerd wordt. Zijn populariteit bereikt er Michael Jackson-achtige tafeleren. Gegil, geschreeuw, op bartafels dansen of op de schouders zitten. Alles wordt er gedaan om in contact te komen met de bijna 45-jarige halfgod. Bijna onbereikbaar, maar Sven Vath kent zijn plaats. Op het einde horen we nog eenmaal Thriller en Billie Jean, vergezeld van de woorden van Vath:


“Blauer See people

We love Michael Jackson

I love you

I love Blauer See

I love..

I love my life and

I love music

to share with you my people

That is love!!”


BrainErp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws