Source Festival, 4 juli 2009, Paperdometerrein Utrecht

redactie | 9 juli 2009
party reports

Afgelopen zaterdag vond de derde zomereditie van het Source Festival plaats. Source is een organisatie die altijd weet te zorgen voor een intiem en gezellig feestje. Het Paperdometerrein in Utrecht leent zich uitstekend voor een feestje met deze insteek.


Bij de ‘boer’ in de achtertuin en met een aantal futuristisch ogende gebouwen, waaronder de Paperdome, in de omgeving was de setting in ieder geval uitstekend. Over de line-up viel vooraf ook niet de klagen want met namen als André Galluzzi, Invite en dOP & Noze beloofde het muzikaal een goed feest te worden.


Na de gebruikelijke rompslomp; pendelbus, ticketcontrole en munten halen was het tijd om het terrein te verkennen. Het was inderdaad intiem opgezet met twee outdoor podia en de Paperdome, niet de groot en voldoende ruimte om te dansen en te ontspannen.


Als eerste werd er een bezoek gebracht aan de 2Sources Loves 8Bahn area, een overdekte area in de Paperdome zelf. De Paperdome is als een soort van halve golfbal al een attractie op zich, op het moment van binnenkomst was Makam bezig met een lekkere live set. Echt druk was het nog niet te noemen maar, de stemming zat er mede door Makam’s goede set al prima in.


Helaas voor hem was het binnen in de tent toch wel benauwd en al snel werden de fatboys buiten opgezocht om even lekker te ontspannen. Mensen kijken is op een zomerfestival, naast het dansen, één van de leukste activiteiten. Op het Source festival kwam dan ook een bonte verzameling bezoekers af. Een redelijk jong publiek waarbij moet worden gezegd dat iedereen toch echt zijn best had gedaan om er goed uit te zien. Het credo ‘It’s never to hot to look cool’ gold dan ook voor een groot deel van het publiek.


Zo midden op dag was het toch wel erg heet en een groot deel van de aanwezige bezoekers was meer bezig met het opzoeken van de schaduw (en ontspannen) dan het dansen. Ik geef ze geen ongelijk maar, je merkte dat het bij de meest podia nog niet 100% los ging.


Vanaf 17.00 kwam hier verandering toen Rauwkost zijn opwachting op de Source mainstage maakte. Rustig aan bouwde hij zijn setje op en de voetjes gingen lekker van de vloer. Zoals het hoort en voor dat je het beseft is er dan een uurtje voor bij en was het de beurt aan André Galluzzi. Hij is één van mijn persoonlijke technohelden en ook deze keer maakte hij het voor mij waar. Genietend van een overheerlijk avond zonnetje rolde de beste techno beats voorbij. Na anderhalf uur te hebben genoten nog even een rondje gaan lopen en de sfeer bij de andere stages was ook meer dan prima te noemen.


Tijdens één van de uitrust momentjes hoorden ik in eens de klanken van ‘2 Brothers On The 4th Floor’, iets wat je absoluut niet verwacht op een techno feest en mede daarom een goede reden om is op het geluid af te lopen. Tot mijn verbazing was er bij het cultureel podium een waar ‘80’s en ‘90’s volksfeest uitgebarsten. Een deel van het publiek had er meteen een verkleedpartij van gemaakt en dit alles werd gecompleteerd door dans, mode, kunst en theater. Een vreemd maar oh zo gezellig schouwspel.


De MC toverde bij iedereen een grote lach op het gezicht. Meebrullend met Captain Jack, 2 Unlimited, Aqua en al die andere foute muziek bouwde men hier een geheel eigen feestje. Persoonlijk heb ik meer dan genoten van deze vreemde afwisseling en volgens mij kon iedereen dit meer dan waarderen.


Het liep tegen 20.00, tijd voor Polder om het stokje op de Source Mainstage van André Galluzzi over te nemen. Polder bestaande uit David Labeij en Lauhaus schroefde het volume al snel goed omhoog. Heerlijk pompende en rollende techno/minimal beats zorgde al snel voor een hoogtepunt. Deze jongens brengen met zoveel energie hun elektronische beats tot leven, een genot om naar te kijken en vooral om naar te luisteren.


Helaas dacht de geluidscontroleur hier anders over. Al vrij snel werd er ingegrepen en werd het volume en met name de bass flink terug geschroefd. Dit tot grote frustratie van Polder die dit ook duidelijk lieten blijken. Goed om te zien dat deze twee artiesten beseffen dat het juiste volume de beleving van hun muziek kan maken of kraken. Gelukkig kwam het volume en de bass langzaam weer op pijl en knalde Polder er tot 21.00 vrolijk op los.


In een heerlijk avond zonnetje was het aan Invite de beurt om de avond af te sluiten. Deze man bouwde zijn setje redelijk rustig op. Prima techno maar, toch nog even een kijkje gaan nemen in de 2Sources Loves 8Bahn tent. Hier waren dOP & Noze met hun liveact aan het werk.


De act van deze twee heren was eigenlijk techno met een carnavalesks sausje, een beetje vreemd maar, wel uniek en dansbaar. Duitse en Franse songteksten werden afgewisseld met vrolijke deuntjes. Ook hier was het weer ouderwets gezellig. Het publiek ging hier zichtbaar uit hun dak en kreeg het zelfs voor elkaar om met zijn allen op de grond te gaan hurken. Iets wat ik nog nooit eerder op een festival had meegemaakt. Het hoe en waarom is aan mij voorbijgegaan maar, het was een bijzonder gezicht. Desondanks was deze technovorm niet helemaal mijn ding.

Terug naar Invite was de beste optie en een man als Invite als afsluiter van een zomers festival als Source is natuurlijk altijd prima.


Source Festival is een heerlijk zomers festival geworden. Door het warme weer was het soms moeilijk om helemaal los te gaan, de vele zitmogelijkheden boden uitkomst en zittend geniet van lekkere techno en minimal was voor vele bezoekers dan ook een must. Complimenten voor de organisatie die met name op het creatieve vlak voor een afwisselend en verrassend festival hebben gezorgd.


Simon

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws