Latin Village 2009, Spaarnwoude

redactie | 6 juli 2009
party reports

Zondag de 28 juni vierde LatinVillage haar 5 jarige jubileum in Spaarnwoude. Van elf uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds kon er worden losgegaan op het festivalterrein.


Er waren zes podia met elk een eigen stijl, waarvan er eentje speciaal voor de latin dansen (salsa, bachatta, etc.) gereserveerd was. Knallen op de moderne electro latinhouse beats, maar ook dansen op traditionele tango en rumba muziek! Ook dit jaar was het LatinVillage Festival weer het grootste latinfestival van Europa, gevuld met internationale en nationale topacts.


Rond half twee reed ik het parkeerterrein op. Het was warm en drukkend, maar een festival als LatinVillage kon ik niet laten schieten. Ik ben al vaker wezen knallen op LatinVillage en ik heb me elk jaar weer ontzettend vermaakt. Vandaar dat ik mij ook dit jaar weer richting Spaarnwoude begaf, ondanks de dreigende lucht.


Samen met een dunne stroom bezoekers liep ik naar de ingang van het festival. Het was erg rustig en er kon meteen worden doorgelopen. De fouillering was streng met betrekking tot de tassen, maar de personen zelf werden eigenlijk niet gecontroleerd. Ook bij de kluisverhuur was het rustig en er kon al snel gezocht worden naar de kluisjes, want deze stonden helaas niet op volgorde.


Bij binnenkomst kwam je meteen in de buurt van de Latin Eclectic stage. Enorme tent die nog helemaal leeg was. Deze area bood een lekkere energieke mix van verschillende stijlen en ik hoorde ondermeer een hoop remixen van bekende oudere platen voorbij komen.


Latin Village 2009, Spaarnwoude


Toch even snel verder naar de mainstage of te wel LatinHouse, waar Gregor Salto bezig was met zijn set. Het was mij echter te warm om te blijven dansen, dus al snel begaf ik mij naar de tribune, waar ik genoot van de muziek, de sfeer en de temperatuur. Gregor’s set bestond uit heerlijke latin house platen met af en toe een wat stevigere electro plaat. Het bleef wel voornamelijk aan de house kant, zoals we van hem gewend zijn. Na Gregor was het de beurt van Gregory. Ook hij draaide erg lekker met veel house platen, maar zijn set had wel wat meer latin invloeden. Tijdens de set van Gregory werd het dan toch echt tijd voor een rondje festival terrein.


Tussendoor richting de Latindos stage en de BrasilBeats stage. Bij deze laatste waren ze toevallig net bezig met een demonstratie Zouk, Samba en Zumba. Geleid door een hele leuke dame stond een groep van 20 man (dames en heren) zich uit te leven tijdens deze workshop.

Vervolgens maar even de Latindos tent ingelopen. Terwijl Praia del Sol back2back stond met Veron ging een handje vol mensen uit hun dak.


Ik kan mij niet herinneren dat er vorig jaar ook nog een grote open stage was, maar dit jaar mocht de BaltimoreGroove stage zich in ieder geval een stukje terrein toe-eigenen. Het was er echter ontzettend rustig en toen ik later op de dag terug kwam om even bij Jaimie Fanatic te kijken, was het nog steeds zo rustig. Misschien kwam het doordat de stage om een hoek lag, achter het food-gebied, maar het was pijnlijk om het zo stil te zien.


In de Strictly Salsa area was er weer traditiegetrouw veel aandacht voor live-muziek en toen ik kwam kijken werd er juist een workshop gegeven. Aan de kant van de dames was het zeer druk met ongeveer 30 tot 40 feestgangers die graag de dansstapjes van de merengue wilden leren. Aan de kant van de heren was het minder druk met zo’n 20 tot 30 man, maar dit aantal daalde helaas snel.


Vervolgens even een lekkere mojito gehaald, want wat past er nou beter bij LatinVillage dan een mojito? Onder het genot van dit drankje en een heerlijke warm zonnetje heb ik genoten van de BrasilBeats stage. Terwijl ik op de tribune mij te goed deed aan de eindelijk doorgebroken zon, voelde ik mijn kleurtje al komen!


Latin Village 2009, Spaarnwoude


Tijdens een festival kan je lekker genieten van de zon en verschillende area’s. De voorkeur van mij ging dit jaar weer uit naar de Latindos stage en de mainstage. Ik vond dat daar de lekkerste sets gedraaid werden. Vooral Gregor Salto, Quintino, Gregory en Antoine Clamaran deden het goed bij mij. Ook de “live” show van D-Rashid en Brutal ft. Grupo Capoeira Brasil en Andrei Russo’s Batucada Band was erg gaaf. Live muziek (trommels) en zang geven altijd een extra dimensie aan de set.


Het enige nadeel van de muziek die op LatinVillage gedraaid werd, was het overjarige van de platen. Heel veel platen bestonden al een aantal jaar en daarnaast was er weinig variatie in muziek. Ik had vaak het idee dat alles op elkaar leek en ik zou het dan ook erg leuk vinden als binnenkort een DJ wat frisse wind in de latinhouse stroming zou kunnen blazen.


De sfeer was heel fijn. Het was erg gezellig en iedereen leek het naar hun zin te hebben. Die paar druppels die er vielen waren totaal niet storend en ik heb ook niemand gezien die vervolgens een tent binnen vluchtte. Tot zo ver ik weet is LatinVillage niet uitverkocht geweest en ik moet eerlijk zeggen dat dat wel te merken was. Vooral ’s middags vond ik het nogal rustig. Rond zes uur was het feest denk ik op zijn hoogte punt. Toen ik rond zeven, acht uur weer terug liep naar de auto kwamen er echter nog wel bezoekers binnen.


De aankleding van de tenten, de stages en het terrein waren niet echt speciaal. Het was eerder kaal dan heel aangekleed, maar dat maakt voor mij weinig uit met LatinVillage. Sowieso kan er weinig gedaan worden met lichten als het licht blijft tot ongeveer tien uur ’s avonds.


De faciliteiten zoals de bar en de toiletten vond ik goed geregeld. Je werd snel geholpen aan de bar en bij de toiletten kon je gewoon doorstromen. Er was ook een goed aantal barren en toiletgelegenheden geplaatst. Bij het eten vond ik het wat minder. Het was er (natuurlijk) rond etenstijd echt ontzettend druk en dat was ook wel te merken aan de snelheid. Ook hadden misschien nog een mojito bar kunnen plaatsen, deze had het de hele dag goed druk.


Wat wel erg leuk en fijn was, waren de Ben&Jerry verkoopstandjes, want wat is er nou lekkerder dan een ijsje op een warme dag..


Als het volgend jaar weer goed weer is, dan laat ik LatinVillage echt niet schieten! Hoewel het mij het grootste gedeelte van de dag toch iets te warm was om helemaal uit mijn dak te gaan, heb ik mij uitstekend vermaakt. En ik ben niet de enige die gewoon lekker in de zon heeft gezeten en genoot van de lekkere muziek. Zo kun je een festival ook beleven!


Elvira

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws