DefQon.1 Festival, Almere Strand

redactie | 18 juni 2009
party reports

Hardstyle-minnend Nederland zet elk jaar halverwege juni een grote cirkel om de zaterdag, omdat die vrijgehouden moet worden vanwege Defqon.1 Festival, Q-dance’ meest populaire concept.


Wat indoor Sensation is en outdoor Mysteryland, is Defqon voor de liefhebbers van de hardere stijlen. Een feest wat je niet mag missen, waar de kaarten binnen mum van tijd weg zijn en waar iedereen lang naar uitkijkt.


De 40.000 tickets waren ook nu weer binnen een enkel uurtje weg en in de dagen voor het festival werden met grote regelmaat updates gedaan door feestgangers over de opbouw van met name de mainstage, traditioneel de vetste stage op Defqon. Gelukkig waren de weersvoorspellingen goed, begon de main er al mooi uit te zien en was de line-up ook weer dik in orde. Het beloofde een mooie dag te worden.


Het parkeren en naar binnen gaan was allemaal perfect geregeld voor de pers / vips en ook de reguliere ingangen leverden voor zover bekend geen grote problemen op. Klokslag 11.00 begon het terrein al rap vol te lopen en kon deze mooie dag beginnen!


Op de mainstage mochten de Duitsers Kamui aftrappen om met een ietwat ongewone Duitse hardtrance het bal te openen. Zij deden dit niet onverdienstelijk al is hun stijl niet helemaal mijn ding.


Een mooi moment dus om een rondje over het terrein te gaan lopen. Alhoewel, rondje is niet helemaal de juiste term; van de ene naar de andere kant kost je al snel een minuut of twintig. Het terrein was dan ook weer een stukje groter ten opzichte van vorig jaar.


DefQon.1 Festival, Almere Strand


Die wandeling van de ene naar de andere kant was wel weer een erg vermakelijke. Defqon blinkt altijd uit in de entertainment, verrassingen en andere leuke dingetjes die op zichzelf niet essentieel zijn voor het feest maar de boel wel net dat beetje extra geven.


Net zoals op bijvoorbeeld Mysteryland en het Belgische broertje Tomorrowland kom je overal leuke, kleine, verrassende dingetjes tegen. Badkuipen, bankstellen, netten waar je lekker in kunt springen, een alien in het water, fatboy’s en een drijvende bar, het was er allemaal.


Die drijvende Heineken bar was in de vorm van een soort draak, zoals het hele terrein wel iets met draken en andere enge beesten had. De mainstage was een tweekoppige draak (inclusief staart), de hardcore area was een eng beest, de hardtrancestage stelde een roofvogel voor en de jumpstage was overduidelijk het skelet van een Tyrannosaurus Rex.


Dit drakenthema was op vele manieren terug te vinden op Defqon. Niet alleen het anthem geproduceerd door Headhunterz sprak over een monster maar zelfs het ‘floorplan’ had drakenelementen. De talentstage was afgebeeld als een staart, de hardstylestage als (blauwe) bloeddruppels en de industrialstage als zilveren tanden. Q-dance had haar best weer gedaan!


De mainstage was dit jaar helemaal aan de andere kant van het terrein. De reden daarvoor is mij nog altijd niet duidelijk overigens. Het stuk strand waar de mainstage nu was is iets smaller maar gelukkig was de boel verder wel flink ruim en vooral langgerekt opgezet om zo toch plek te bieden aan het vele publiek wat er ongetwijfeld weer op af zou komen.


Een meter of dertig het publiek in stonden nog 3 stellages met speakers erin om het geluid overal op voldoende niveau te krijgen en de vip was gelukkig dit jaar tegenover de stage gepositioneerd in plaats van aan de zijkant. Dit deed het uitzicht uiteraard goed!


DefQon.1 Festival, Almere Strand


Maar goed, rondje lopen. In de Hardstyle (Blue) stond Ivan Carsten al lekker te draaien en daar waren oordoppen geen overbodige luxe. De meeste andere area’s (jump, early rave, techno, hardtrance) waren nog vrij leeg, verder stond alleen de hardcore al lekker vol. Weapon X was hier al lekker gas aan het geven en de sfeer zat er al goed in.


Aan de andere kant van het terrein trof ik de talentstage aan, waar de hardstyle-dj’s van de toekomst hun kunsten mochten vertonen. Deze stage was niet overdekt waardoor prima genoten kon worden van het heerlijke weer. Helaas stond er wel een kraan recht voor de dj-booth, wat een goede wisselwerking tussen dj en publiek bemoeilijkte.

Desondanks draaiden de Beat Providers een prima set. Ran-D viel ietwat tegen maar was nog steeds goed te doen.


Terug in de Blue klapte het er aardig op met Scope DJ en A-lusion. Er kwam veel nieuw spul voorbij en de behoorlijk volle tent ging ondanks de warmte behoorlijk uit zijn dak. Ondertussen stonden D-Block & S-te-Fan op de main een set te draaien met daarin veel nieuwe platen van hun nog te releasen album, ook erg interessant dus. Of dat album wat voor mij is weet ik nog niet maar het klonk allemaal wel lekker op zich.


De set van Noisecontrollers die daarop volgde bood mooi de gelegenheid een patatje naar binnen te werken zodat de volgende set, van de Donkey Rollers, in ieder geval niet onderbroken hoefde te worden om te eten.


De Donkey Rollers staan bekend als een van de beste live-acts in het hardstyle-wereldje dus dat beloofde veel goeds. Iedereen was ook erg blij met het feit dat deze helden na een paar jaar weer eens op Defqon stonden. De mainstage was dan ook flink gevuld toen zij aan de beurt waren. Helaas ging het behalve helemaal vooraan niet heel erg los, misschien omdat hun set ook niet top was. Ik heb ze eerlijk gezegd weleens beter gehoord.


DefQon.1 Festival, Almere Strand


Na deze set was het weer tijd om een rondje te gaan lopen en zo wat mee te pakken van Mark Sherry op de hardtrance stage. Ook Peaky Pounder kreeg een bezoekje van mij. Hij maakte er weer een lekkere chaos van in de technotent met zijn typische stijltje.


De zon begon inmiddels al te zakken maar het bleef nog lekker warm buiten. De sfeer bleef er daarmee ook lekker in zitten en op bijvoorbeeld de hardtrancestage was het erg relaxed en goed vertoeven. Mark Sherry draaide daar een paar prima platen toen ik later weer langs liep.


Er waren overigens ook weer veel buitenlanders te vinden op onder andere die hardtrancestage. Ik sprak twee Deense jongens die een busrit van elf uur heen en terug geen probleem vinden voor een beetje hardtrance op Defqon. Ook waren er weer veel Zweden, Fransen, Duitsers en zelfs een paar Australiërs.


Als onderdeel van dit rondje kwam ik ook weer in de Blue terecht, waar Dana stond te draaien. Met Dana is het altijd weer een verrassing wat ze in de cd-spelers stopt en deze keer was die verrassing zeer aangenaam. Veel vette platen kwamen voorbij op een pitch waarmee ze zo ongeveer de tent omver roste. MC Da Mouth of Madness had DV8 onaangekondigd een uurtje vervangen en deed dit zeer verdienstelijk. Ook Luna en Pavo lieten nog even hun gezicht zien op de booth waarmee er toch een illuster rijtje artiesten stond daar.


De laatste uren van Defqon bracht ik door op de mainstage waar achtereenvolgens de Alpha Twins en Headhunterz draaiden. De Alpha Twins draaiden iets commerciëler en toegankelijker dan normaal, waarschijnlijk om het ietwat meer mainstream publiek op Defqon tegemoet te komen. Hun set beviel me daardoor maar matig. Sommige platen zoals ‘Crypsis Ft. Sasha F - Get Hit’ en ‘Ran-D – Living For The Moment’ bezorgden me dikke lagen kippenvel, maar helaas kwamen er ook regelmatig mindere platen tussendoor.


De afsluitende set van Headhunterz was in mijn ogen wel een erg vette. Hij wisselde goede oude platen af met interessante nieuwe en sloot in tegenstelling tot wat (helaas) gebruikelijk is op hardstyle-feesten niet af met standaard hardcore-plaatjes maar met oude hardstyle-klappers (inclusief reverse bass) op een flink tempo en met extra dikke kicks. Ontzettend leuk en gaaf om die oude plaatjes weer eens voorbij te horen komen, in een jasje wat paste bij het moment.


DefQon.1 Festival, Almere Strand


Dit was werd vergezeld met een prachtig vuurwerkspektakel en veel showelementen die goed uit te verf kwamen in het donker. De lasers waren weer adembenemend en de tweekoppige draak leek haast vuur te spuwen. Rond tien over elf gooide Willem de laatste plaat erop (een vocale versie van Forever Young) en zo eindigde Defqon voor velen met een kleine traan van vreugde en geluk.


Defqon.1 Festival was dus weer een topper. Heerlijk zonnig en warm, alles zag er weer tiptop uit en ook de sfeer was weer als vanouds goed en gezellig. Het is eigenlijk jammer dat dit zo fantastisch aangeklede terrein maar voor twaalf uurtjes gebruikt wordt. Wat mij betreft volgend jaar gewoon twee (zater)dagen Defqon!


Steven


Foto’s met dank aan Q-dance

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws