In Qontrol, RAI, Amsterdam

redactie | 3 mei 2009
party reports

Op 25 april was het weer tijd voor een van de twee jaarlijkse nachtfeesten in de RAI te Amsterdam: In Qontrol. Veel feestgangers mochten weer een nacht lang door dat enorme hallencomplex dwalen en verdwalen, op zoek naar die beukende beats van de twee hardstyle-area’s, de hardcore-area en de early rave-zaal.


Q-dance had ook deze keer weer een leuk en innovatief concept bedacht, uiteraard gerelateerd aan de naam In Qontrol.


Deze keer werden bezoekers via de website, trailer en line-up aan het denken gezet over wie er nou eigenlijk de baas is in de wereld. Wie heeft de controle, ‘who is in control? Is it the media, money, government or is it you?’ De vier zalen droegen de namen van deze vier opties en zo kon iedereen mooi een keuze maken.


De line-up werd per sms aangekondigd (hoe Q-dance aan die telefoonnummers kwam weet nog steeds niemand) en backstage-passen werden weggegeven maar daarvoor moest je wel even je pasfoto mailen. Die stond vervolgens aan Q-dance ter beschikking stond om mee te doen waar men zin in had. Spannend!


Een mooi thema dus. Vooral de trailer was van hoogstaand niveau. Door woorden en stukjes zin uitgesproken door verschillende wereldleiders aan elkaar te plakken werd een dreigend een verhaal verteld waar ik haast de kriebels van kreeg. Missie geslaagd dus! Uiteraard zegt zoiets niets over de kwaliteit van het feest maar de zin om te gaan was wel meteen aanwezig. De sterke en wederom vernieuwende line-up met een aantal leuke en verrassende namen deed de rest, op naar In Qontrol!


Het setje van d’Stylerz moest ik helaas missen maar gelukkig was Scot Project pas net begonnen op de mainstage toen ik binnen kwam. Deze Duitser zette weer een heerlijke hardtrance – early hardstyle set neer zoals we van hem kennen. Het klonk weer heerlijk en de gedachten gingen even terug naar jaren geleden toen zulke muziek nog ‘in’ was. Met plaatjes als “Scot Project - R (Rock!)” en “Vortex & Arpa's Dream - Incoming (Arome Remix)” bracht hij een glimlach op mijn gezicht.
Wat mij betreft mag Scot gewoon weer ieder feest achter de decks verschijnen om de boel heerlijk op te warmen met zijn sound en stijl.



Een paar highlights van de mainstage...


Van oud gingen we vervolgens naar gloednieuw in de vorm van AVIO Live in de hardstyle-zaal. Nieuwer dan dat kun je hardstyle op dit moment niet krijgen, die jongens zijn hun tijd haast vooruit.


De platen waren flink hard en gevuld met veel edits en funky geluidjes, het klonk erg lekker allemaal. De goedgevulde zaal genoot er duidelijk van. Men leek ook speciaal voor hen naar die zaal gekomen te zijn want toen ze klaar waren liep het weer hard leeg.


Zonde want die vertrekkende mensen misten daardoor de talenten Digital Punk & Profyler, die na AVIO moesten. Zij openden meteen vol gas met hun eigen “Rock The Party”. Ook hun grote hit “Dark Symphony” ontbrak niet in deze set.

Terug in de main zakte het muzikaal wat in en waren de setjes niet echt geweldig.
Ook was het af en toe behoorlijk druk. Gelukkig ging de zaal wel flink los bij onder andere de live-act van D-Block & S-te-Fan. De sets van Wildstylez en Headhunterz konden mij niet echt bekoren. Zij hebben de laatste maanden geen platen gemaakt waar ik enthousiast van werd en dat effect is natuurlijk merkbaar in hun sets.


Echt leuk werd het pas een paar uur later weer, dankzij Ran-D. Ook hij is een talent en zit er behoorlijk aan te komen, 2009 kan weleens zijn jaar gaan worden. Met zijn zeer vocale zelf geschreven én ingezongen “Living For The Moment” ging het dak eraf. Ook “Ran-D feat. Adaro - My Name Is Hardstyle” deed het weer erg goed. Een ode aan hardstyle slaat natuurlijk sowieso goed aan bij hardstyle-liefhebbers maar de agressieve melodie en overtuiging in de vocals maken het plaatje compleet.


Frontliner en B-Front draaiden na hem en zijn al wat bekender maar ook nog enigszins nieuwkomers. Veel jonge mannen dus op In Qontrol, dat belooft wat voor de toekomst.



Noisecontrollers op de mainstage...


De muzikale afsluiting van de avond werd op de mainstage verzorgd door het Italiaanse duo Zatox en Tatanka, die zo af en toe samen draaien als Tat&Zat. Ruim een uur lang vlogen er lekkere Italiaanse platen van de decks en ondanks het tijdstip ging het publiek nog behoorlijk los. De main bleef ook tot het einde toe goed gevuld, een teken dat het een goede set was.


Redelijke maar in de meeste gevallen geen enorm hoogstaande sets dus op deze editie van In Qontrol, Dat was toch wel een klein dompertje op een verder heerlijke avond. De sfeer was de hele avond prima te noemen en afgezien van de piekuren op de mainstage was het nergens te druk. Het was gezellig druk en dat is een prima conclusie voor In Qontrol, dat zelden kan pronken met uitverkocht of iets dat daar tegenaan zit.


Op de een of andere manier heeft In Qontrol niet dat imago wat andere feesten van Q-dance wel hebben, die dan ook haast standaard uitverkocht gaan. Daarom ook ongetwijfeld dat er altijd veel tijd en energie in het thema gestoken wordt, dat elk jaar weer origineel en verrassend is.


Dat thema kwam gedurende de nacht overigens nog behoorlijk naar voren. De intro’s van de dj’s hadden wel iets weg van de trailer. Een donkere duistere stem die je bestookt met vragen over controle, propaganda, big brother is watching you en alles in twijfel trekt. Heerlijk spul voor de liefhebber van complottheorieën overigens. In de mainstage keken twee enorme ogen de hele nacht de zaal in, een mooie aansluiting op het idee dat alles en iedereen gecontroleerd en in de gaten gehouden wordt.


De verdere aankleding in de main was overigens ook goed voor elkaar met een mooi aantal lasers, videoschermen, goed lichtplan en doeken en andere zaken aan het dak. In de andere zalen was de aankleding wat minder maar er was weldegelijk tijd en energie in gestoken.


Thematisch zat het goed in elkaar, muzikaal gezien kon het allemaal iets beter, organisatorisch hadden de bezoekers weer niets te klagen en het geluid was ondanks geklaag van buurtbewoners de gehele nacht op het niveau waar je dat verwacht tijdens een dance-event.


Prima editie, op naar volgend jaar!


Steven

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws