Loveland NewYear, Borchlandhal, Amsterdam

redactie | 13 januari 2009
party reports

Loveland NewYear, Borchlandhal, Amsterdam

 

Van Oud naar Nieuw. Voor Loveland betekende dit de afgelopen jaarwisseling niet alleen van 2008 naar 2009, maar ook: van A Brand New Year naar Loveland NewYear, van Hotel Krasnapolsky/de Gashouder naar Amstelborgh/Borchland en van groot naar groter.


Zoals altijd had Loveland de communicatie voorafgaand aan een evenement tot in de puntjes op orde. Naast de gebruikelijke posters, banners en vermeldingen in partyagenda´s, krijg je van Loveland als geïnteresseerde ook ouderwetse post.


Dit jaar werden de Loveland liefhebbers in de loop van december zelfs dubbel geïnformeerd, want het nieuwe jaar zou middels twee feesten worden ingeluid. In hotel Krasnapolsky werd er met Dynasty verassend gekozen voor muziek uit de jaren 80 en 90. En met Loveland NewYear werd een aan het Loveland Festival gekoppelde grootse jaarwisseling aangekondigd. En bij grootse ambities hoorde in dit geval ook een andere locatie en een andere naam. Na geslaagde edities onder de naam A brand New Year in de Gashouder en Hotel Krasnapolsky werd er deze keer gekozen voor Amstelborgh/Borchland.


Amstelborgh/Borchland… Nog los van de niet tot de verbeelding sprekende naam, leidde de aangekondigde locatie bij potentiële bezoekers toch wel tot enige vragen. Hoe kon een dergelijke kolos (conferentie-, evenementen- en sportcentrum) nabij de Amsterdam Arena worden omgetoverd in een Loveland waardige locatie waar het nieuwe jaar feestelijk kon worden ingeleid?


Opvallend genoeg voelde de organisatie deze twijfel tijdig aan en ging men hier in de vervolg mailings uitvoering op in. En het moet gezegd worden, het zag er veel belovend uit. De geruststellende woorden over de locatie, gevoegd bij de aardige line-up en het reeds populaire concept, leidde enkele dagen voorafgaand aan het evenement tot de status: uitverkocht!


Floorplan:

Loveland NYE floorplan


Ondanks die ietwat vreemde locatie, zag het er dus goed uit. De succesvolle concepten T-Dansant (met Felix da Housecat, Dr Lektroluv, Marnix, Housequake en Risksoundsystem) en Fire! (met Gregor Treshier, Bart Skils, Michel de Hey en Secret Cinema) waren vertegenwoordigd en voor de liefhebber was er ook nog eens een Classics room. En voor de rest een hele boel ingrediënten die Loveland Loveland maken.


Echter het plan dat er op papier zo mooi uitzag, bleek in de praktijk (jammer genoeg) niet helemaal te kloppen… Bij binnenkomst viel er meteen al een conclusie te trekken. De grote T-Dansant hal, was écht heel erg groot. Dat is op zich niet bezwaarlijk, maar gevoelsmatig had de kolossale afmeting van de hal weinig met de toch intieme uitstraling van T-Dansant te maken.


In het begin van de avond leidde dit vanzelfsprekend tot lege plekken, maar later op de avond (want uitverkocht) tot een soort mega feest dat niet 1,2,3 aansloot bij het gevoel dat T-Dansant de afgelopen jaren bij haar bezoekers heeft opgewekt. Qua aankleding had de organisatie duidelijk haar best gedaan in de T-Dansant Room. Niet dat er sprake was van een oogverblindend tafereel, maar bij een gevulde zaal deed er in ieder geval weinig denken aan een conferentiecentrum. In de ruimtes tussen de twee hoofdzalen was dit iets minder het geval (hoe hard je ook probeert, een squashbaan blijft toch snel een squashbaan), maar de Fire! Room daarentegen zag er met zijn circusachtige tent prima uit en sloot wat betreft de zaal prima aan bij het concept.


Muzikaal was er wat vreemds aan de hand. Alle headliners (mijns inziens toch Felix da Housecat, Housequake en Dr Lektroluv) draaide tot ieders deugd prima sets. Vreemd genoeg leidde dat achteraf niet tot onverdeeld positieve reacties. De samenhang tussen de verschillende sets was namelijk niet optimaal. Met name de set van Housequake leidde tot veel feestvreugde, maar tussen het geluid van Felix de Housecat en Dr Lektroluv deed het toch ietwat vreemd aan. Volgens mij kan dit niet op de artiesten worden afgeschoven, daar zij juist heel dichtbij hun kenmerkende sound bleven. Wellicht dat een andere volgorde een ander/beter resultaat had opgeleverd.


Een aantal kleinere hick ups (rijen bij de toiletten, onvoldoende kluisjes, haperende pendelbussen en zeer sterk wisselende temperatuur) gevoegd bij de vraagtekens omtrent de locatie en de line-up, leverde onder de streep naast een aanvaardbaar feest ook teleurstelling op. Teleurstelling omdat Loveland een naam hoog heeft te houden voor wat betreft het organiseren van excellent uitgevoerde feesten. En de afgelopen jaarwisseling heeft eens te meer aangetoond dat (het aangekondigde) "groots" niet altijd met "groter" wordt bereikt.
Dat de  organisator in haar nieuwjaarsgroet met een gedeeltelijk mea culpa kwam (want de gebruikelijke Loveland standaard werd niet gehaald) en beterschap is beloofd, was dan weer een typische Loveland pleister op de wonden.


Christiaan V  


Door ziekte van de reporter is dit report later geplaatst dan gepland. Ons excuus hiervoor.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws