Report Lowlands 2011, zaterdag

Partyscene Redactie | 28 augustus 2011
party reports

Zaterdag: een serene Apparat en een uitpuilende X-Ray

Lowlands, zaterdag 20-08-2011

Tekst en foto's: Susanne Woning

Apparat liveWakker worden op een brakke ochtend met de italectro van Palmbomen; we kunnen het iedereen aanraden. De licht psychedelische vocals, dikke jaren tachtig synths en lome beats van de in Berlijn woonachtige Amsterdammer Kai Hugo gingen erin als zoete koek. Vooral bij de mensen die buiten in het zonnetje stonden. En dat zou die dag nog veel vaker voorkomen, aangezien de X-Ray de hele zaterdag bommetje vol was.

Na een korte stop bij Mayer Hawthorne, die blijkbaar vergeten was wat soul in zijn koffer te stoppen voor zijn reisje naar Nederland en nogal zoutloos zijn hitjes stond af te draaien, kwamen we terecht in de India voor Apparat live.

Een bijna serene set, waarin vooral ‘Sayulita’ en ‘Ash/ Black Veil’ bezit namen van alle vezels in je lichaam. Klein probleempje met deze live-act is dat zowel Sascha Ring als de rest zijn band weinig stage presence hebben. Al doen ze verwoede pogingen om als Amon Tobin liverockers over te komen, het blijven nette, rustige elektronicajongens. Maar met een mooie live-versie van Moderats ‘Rusty Nails’ als toegift was dit toch wel één van de hoogtepunten van de dag.

De X-Ray puilde nog steeds uit met publiek tijdens de gigs van Syrische zanger Omar Souleyman (is het nieuwtje daar nog steeds niet af?) en Azari & III, waardoor we er alleen flarden van meegekregen. Wel genoeg om te horen dat het door bijna alle media omhoog geschreven Canadese duo live hetzelfde euvel heeft als op hun releases: catchy tunes en goed dansbaar, maar (nog) niet genoeg inhoud om de aandacht lang vast te houden.

Publiekstrekker op zaterdag was de live multimediaset van de Braziliaanse electronicapionier Amon Tobin, rond zijn Âmerecente album ‘ISAM’. De moddervette baslijnen en beats, snerpende glitches en de strakke kubus-visuals kwamen verrassend goed over in de enorme Bravo en zorgden ervoor de tent tijdens deze toch wat taaie set helemaal gevuld bleef.

Tegelijkertijd annexeerde Âme de polder als Innervisions-grondgebied. Na een half uur vechten om de tent binnen te komen, waren we net op tijd om Frank Wiedemann de remix van Osunlades ‘Envision’ in te horen starten, waarop de X-Ray ontplofte. Zijn wederhelft, Kristian Beyer, hebben we niet meer kunnen ontdekken.

Ook Tom Trago zette later die avond een goed dansbare en soepele set neer, compleet met liveband die o.a. een 909, 707 en Moog bemanden. Een prima sfeer en veel vrolijke gezichten, in een nog altijd overvolle X-Ray.

Lees hier de verslagen van vrijdag en zondag.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws