5 Days Off 2009, woensdag

Partyscene Redactie | 16 juli 2009
party reports

Jamie Lidell, Moderat en Black Rose...

Moderat op 5 Days Off

020 is van 15 t/m 19 juli weer helemaal in de ban van 5 Days Off. Love2party toog naar de hoofdstad om verslag te doen van de eerste avond in de Melkweg.

Een laidback sessie van Jamie Lidell.Tekst en foto's: Susanne Woning

5 Days Off werd dit jaar (in de nieuwe Rabozaal van de Melkweg) stijlvol geopend door muzikale duizendpoot Jamie Lidell met een ‘speciale set’. Helaas was de organisatie blijkbaar vergeten dit aan Lidell zelf te melden, want hij vertelde ons dat hij pas twee dagen voor de gig hoorde dat hij geacht werd iets speciaals te doen. Samen met zijn band had hij daarom besloten er een meer akoestische, laidback sessie van te maken. Het eerste nummer van de avond, ‘Where’d You Go’, begonnen ze dan ook heel simpel met de hele band drummend op de bassaxofoon.

Al snel kwam er toch meer tempo in met ‘Green Light’ en ‘Multiply’, dat Lidell gedeeltelijk liggend (I’m So Tired’) doorbracht. Na een indrukwekkend staaltje beatboxen en live samplen van Lidell solo, werd ‘Wait For Me’ in zwaar swingende gospelversie opgedragen aan Dolly Parton. Als toegift werd ‘Another De Melkweg Max puilde uit tijdens de gig van Moderat.Day’ lekker lang uitgesponnen tot iedereen luidkeels meezong, terwijl de band gezellig mee stond te deinen. De diehard Lidell-fans vonden het optreden te sloom, maar wij vonden de last minute improvisaties en gestripte versies juist erg goed te doen. Na een uitgebreid bedankje aan het Nederlandse publiek van meneer Lidell, verliet de band vrolijk en bijna huppelend het podium.

Op naar de Melkweg Max, waar Moderat zijn opwachting maakte. We hadden ze ook al op Sonar gezien, maar dat was in afgeladen, enorme fabriekshal op zo’n halve kilometer afstand. We besloten dus om de Modeselektor/ Apparat-behandeling nog een keer te ondergaan; nu in een meer ‘intieme’ setting. Echt intiem werd het echter niet; Moderat bleek één van de grote publiekstrekkers en de grote zaal van de Melkweg puilde totaal uit. De mannen maakten er weer erg mooie liveset van, mede dankzij de indrukwekkende visuals van Pfadfeinderei, die bescheiden –en misschien wel onterecht- in een klein hoekje aan de zijkant van het podium was Niet alleen dikke tunes, maar ook een vette lichtshow en mooie visuals bij Moderat.gepropt.

Ook in Amsterdam ging het hard los op ‘Seamonkey’, met zelfs een kleine moshpit vooraan bij het podium.‘Rusty Nails’ en ‘Porc’ vielen goed in de smaak, ‘Let Your Love Grow’ zorgde opnieuw voor kippenvel en de onderbuik kreeg het zwaar te verduren tijdens ‘Nr 22’. Toch misten we een beetje de diepte die je op het album goed terughoort, maar die hier live om de één of andere (technische?) reden niet helemaal uit de verf kwam. Het publiek zat daar trouwens niet mee: de ‘Berliners’ kregen staande ovatie en kwamen zelfs terug voor een toegift van twee tracks. Nuno Dos Santos, die het publiek al heerlijk had opgewarmd voor Moderat met zijn tweede liefde dubstep, voelde de uitgelaten sfeer na afloop ook feilloos aan en startte onder luid gejuich ‘Fick’ van Skream in. Party on!

De afsluiter van de 5 Days Off-woensdag waren voor ons de mannen van Black Rose (Jesse Rose & Henrik Schwarz) in de kleine zaal van de Melkweg, waar de condens inmiddels bijna van het plafond gutste. Rose & Schwarz stonden zelf hard uit hun dak te gaan in de booth en hun oprechte muzikale vurigheid sloeg natuurlijk binnen de kortste Schwarz heeft de funk aan zijn kont hangen.keren over op de zaal. Het was ‘anything goes’ tijdens deze gig, zolang het maar retefunky en enorm dansbaar was. Old skool house (zoals ’House Nation’ van Ultimate Seduction) en soulklassiekers kregen een dampend vers jasje, een stukje blazers uit ‘Take Five’ van het Dave Brubeck Quartet werd bijna nonchalant over kneiterdikke beats uitgegoten en funky pianoakkoorden en opzwepende vocals hielden de zaal volop bij de les.

Uit de eigen Schwarz-catalogus mogen we o.a. genieten van de instrumentale versies van ‘There’s No Sun In the Sky’, ‘I Exist Because Of You’, ‘Think Twice’ en zijn recente vadsige 4-to-the-floor remix van Visti Meylands ‘Yes Maam/ All Nite Long’. Het was alweer een flinke tijd geleden dat we letterlijk onze drankjes uit het glas stonden te funken, omdat het gewoon echt geen moment lukte om even stil te blijven staan. Met een dikke grijns en compleet los gedanst, verlieten we na deze meesterlijke set de hoofdstedelijke Melkweg.

Warm en druk in de kleine zaal van de melkweg.Hoogtepunt: De beatbox-sessie van Jamie Lidell, het overdonderde Moderatpakket en de zwaar aanstekelijke grooves van Black Rose.

Dieptepunt: Mensen in de Rabozaal die gewoon de cd-versies van Lidells tracks willen horen en afhaken als het iets moeilijker  wordt.

Wat beter mag: Het was erg druk, dus je moest vaak heel lang in de rij staan voor de deur, bar, toilet etc.

Prijs/ kwaliteit: Als je geen passe-partout had weten te bemachtigen, was dit met 22,50 voor Lidell en 16,50 voor Moderat en Black Rose een behoorlijk prijzig avondje!

Oordeel: Muzikaal gezien een erg bevredigende avond: een brede programmering, van soulful tot snoeihard en dus voor ieder wat wils!

Jamie Lidell beatbox

 

Moderat

 

Black Rose

 

Verslag 5 Days Off, donderdag

Website 5 Days Off

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws