Verslag STRP dag 1 @ Klokgebouw, Eindhoven

Partyscene Redactie | 9 april 2009
party reports

Een jazzy Garnier en alle handjes in de lucht bij Speedy J

Samen met blazers zet Garnier een strakke act neer ©Willie Kerkhof/STRP

Altijd maar dat geëmmer van dezelfde partyreporters. Tijd voor nieuw recensentenbloed! Nachtdier Ellen reisde voor love2party van Nijmegen naar Eindhoven om verslag te geven van de eerste avond van STRP 2009.

Tekst & kleine foto’s: Ellen Webbink

Niet helemaal uitverkocht, dus voldoende ruimte om te dansen op de vrijdag.Het openingsweekend van STRP bood dit jaar veel grote namen aan. Al snel bleek dat vooral de zaterdag, met acts als Aphex Twin en Squarepusher, populair was. Niet zo gek natuurlijk, maar op vrijdag stond Laurent Garnier live op de planken en daar was ik zeer benieuwd naar.

Eindhoven, ik kom er nooit. Mijn woonplaats (Nijmegen) is zuidelijk genoeg en de meeste grote feesten zijn in de Randstad. Maar ik heb er zin in vanavond. Uitverkocht is het niet, dus als Laurent Garnier begint is er ruimte zat om vooraan te dansen. Hij begint vroeg en het publiek is eigenlijk nog meer bezig met bijkletsen dan dansen. Jammer, want het is een fijn optreden. Samen met blazers zet Garnier een strakke act neer. Het is erg jazzy, maar het klinkt goed en de timing is perfect.

Lekker chillen op de apenrots in het Light Café.

De bezoekers beginnen helaas pas te dansen als de bekende nummers, zoals ‘Crispy Bacon’, worden ingezet. Garnier wisselt het tempo sterk af: recht-toe-recht-aan techno, drum & bass en jazz. Het laat me met een ontevreden gevoel zitten. Zo’n kort optreden als van vanavond, slechts anderhalf uur, doet je verlangen naar meer. Garnier is goed in het combineren van stijlen en misschien komt het meer tot zijn recht in een vier-uurs set, waarin de dwalingen wat meer gepland kunnen worden.

Michael Mayer mag de avond voortzetten. Ineens valt het op dat het veel te licht is in de zaal. Voor een dansvloer is er eigenlijk veel te veel te zien. Het valt me wel vaker tegen vanavond. Ik had wat meer visuals en effecten verwacht en het had dus zeker wat donkerder gemogen. Zelfs een rookmachine zou nog wel wat hebben toegevoegd, al Kunst en muziek gingen ook dit jaar weer hand in hand op STRP.wordt er ondanks de officiële rookzones overal gerookt. Tijd om even verder te kijken. Op een kleiner podium zie ik Yuksek. De combinatie licht en geluid doet het daar wat beter. Het is allemaal best leuk, maar ik kan nergens blijven hangen.

Het wordt al laat en het festival begint een beetje leeg te lopen. Zelfs de drugsinfo-stand staat er verlaten bij. Om me heen zie ik steeds meer mensen slapen. Het is wel aandoenlijk: de slapende meisjes die worden aangestaard door vele aanwezige mannen. Zelfs al hadden ze een goede openingszin, deze meisjes luisteren toch niet. Kabale und Liebe zorgt gelukkig nog wel voor wat verfrissing. Er wordt lekker gedanst en het is er lekker donker en klam. Zo hoort het op dit late uur.

Speedy J wist de overgebleven partypeople nog even goed af te matten.

Gelukkig ben ik niet voor niets gebleven. Speedy J sluit de avond af met een heerlijke set. Handjes in de lucht en dansen maar. Het is mooi om te zien dat ik niet de enige ben, want iedereen gaat flink los. Voor mij is dit echt een perfect eind van de avond. Richting uitgang loop ik nog even langs Joost van Bellen. Hij mixt Metallica’s ‘Enter Sandman’: “Exit light, enter night...”

Nog eens wordt pijnlijk duidelijk dat het hoog tijd is dat Nijmegen op het nachtnet wordt aangesloten, want slapen mag ik helaas nog lang niet. Pas om half negen ’s ochtends sluit ik mij ogen.

STRP Festival

Lees hier het verslag van dag 2

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws