ADE 2008, donderdag

Partyscene Redactie | 24 oktober 2008
party reports

Ondertussen op het ADE...

Wou je op donderdag de Nederlandse herfst nog even iets langer ontlopen, dan kon dat met de Afrikaanse jazz van Gilles Peterson in de K-Space en bossa nova-legende Marcos Valle in het Bimhuis.

Tekst & foto's: Susanne Woning

Gilles Peterson aan het woord.In de K-Swiss winkel aan de Nieuwezijds Voorburgwal organiseren de collega’s van DJ Broadcast drie dagen lang intieme sets van gerenommeerde dj’s. Donderdag werd er afgetrapt met de veelzijdige BBC radiohost, dj en ‘muzikale fijnproever’ Gilles Peterson. Hij werd tijdens deze sessie live geïnterviewd en vertelde honderduit over de artiesten die hem in de loop van jaren beïnvloed hebben en zijn vroegere projecten op labels als Acid Jazz en Talkin’ Loud.

De Londense dj The bPm stond achter de decks en omlijstte het verhaal met toepasselijke tunes. Wanneer het over Talkin’ Loud ging kwam er bijvoorbeeld een Young Disciples-track voorbij en hij vond ook heerlijke Afrikaanse jazz en vage Japanse tracks in de dikke platentassen die in de booth stonden. Gilles’ tip van de dag was de elektronische free jazz van de Amerikaanse –in Parijs woonachtige- Lisa De K-Space puilde uit.Papineau.

We hadden graag nog meer titels en namen meegekregen, maar helaas leek het in de K-Space op dat moment wel een vrijdagmiddag-borrel op een kantoor, waardoor Gilles erg moeilijk te verstaan was. Echt jammer dat het publiek niet iets meer aandacht voor zijn verhaal wist op te brengen!

Intussen maakte Patrice Bäumel zich op om zijn live-project Lopazz te introduceren in Amsterdam, maar wij hadden helaas al een date met Brazilië. Op naar het mooie Bimhuis waar de legendarische Marcos Valle ons mee zou nemen langs vijftig jaar bossa nova. Het thema van de avond was ‘Bossa tussen vrienden’ (genoemd naar een bekende track van Valle) en er kwamen veel zoete klassiekers voorbij, zoals ‘Agua De Beber’ van Jobim. Het blijkt natuurlijk een beetje liftmuziek, Marcos Valle zorgde voor zomer op de donderdag van ADE 2008.maar dan wel van het allerhoogste en vrolijkste niveau.

Het verschil met het publiek in de K-Space had trouwens niet groter kunnen zijn. Aandachtig luisterde de zaal naar de woorden van Valle en iedereen zat te swingen in de stoeltjes. Na elke solo van één van de bandleden brak er een enorm applaus los en de twee zangeressen probeerden elkaar af te troeven met zwoele toonladders. Favoriet was toch wel de drummer, die –als hij even de kans kreeg- helemaal los ging en in zijn eentje klonk als een voltallige swingende samba drumband. Wat nou herfst? Op de donderdag van ADE 2008 was het gewoon volop zomer!

Amsterdam Dance Event

Lees hier meer over het ADE 2008:

ADE 2008, vrijdag

ADE 2008, zaterdag

ADE Conferentie: Toekomstmuziek

ADE Conferentie: Jeff Mills en inspiratie

ADE Conferentie: 20 jaar house

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws