Sonar By Day 2008 donderdag

Partyscene Redactie | 21 juni 2008
party reports

T-Man, Bass Clef en Take...

Volle bak op eerste dag Sonar 2008.

Er mag dan veel gezeurd zijn over de line-up van Sonar dit jaar, maar het festival  was toch helemaal uitverkocht. Na weken van verheugen op de perfecte combi van muziek en vakantie in een prachtige stad, was het eindelijk zover: Sonar 2008, dag 1.

Tekst & foto's: Susanne Woning

De straten van Barcelona bakken al de hele week in de hete Spaanse zon en bij zulk heerlijk weer hoort natuurlijk lekker chillen met een koel, ‘Oud-Hollandsch’ mee naar binnen gesmokkeld wijntje. Onze eerste kennismaking met Sonar 2008 was dan ook met het nepgras voor het hoofdpodium, waar het Chacho Brodas-collectief een razendsnelle Spaanse woordenbrij over dikke lome hiphopbeats uitstortte en daarmee voor een relaxed hangsfeertje zorgde. Chacho BrodasHelaas was de Spaanse zon was onverbiddellijk, waardoor  we al snel naar binnen werden verdreven.

We vonden een klein beetje verkoeling bij de Red Bull stage, maar dat duurde niet lang. DJ T-Man stond achter de knoppen en trakteerde ons op zwoele minimal, waarin bezwerende soul samples en Afrikaanse percussie waren verwerkt.  De warme flow van de Zuid-Afrikaan leverde een hitsig en booty shakend publiek op en paste helemaal in het moment van de dag. Patrice Bäumel, die toch maar mooi een gig op dit bekende festival had weten te scoren, nam de decks van hem over.

Aangezien we hem eerder die week ook al in actie hadden gezien, besloten we op strooptocht te gaan naar nieuwe muzikale verrassingen. Op het hoofdpodium stonden inmiddels een paar oude rockers achterhaalde Spaanse rock te spelen; waarschijnlijk een last minute inval-act, want hun naam kwam niet voor in de line-up. Erg boeiend was deze Spaanse variant van het Britse Status Quo in ieder geval niet.

T-ManIn de SonarDôme liepen we tegen dubstepper Bass Clef uit Londen aan, die met zijn enorme krullenbos, baard, omvang, tafel vol apparatuur en instrumenten nogal wat voor ons in petto leek te hebben.  Hij maakte deze  verwachtingen helemaal waar en zorgde met verrassende drum & bass en electro-elementen voor een lichte vrolijke dubstepvariant, die naar meer smaakte. Toen hij vervolgens ook nog eens live trombone over de tracks heen begon te spelen, werd deze ’one man-band’ op slag de publiekslieveling.

Inmiddels was de zon achter de gebouwen gezakt en was het eindelijk een beetje te harden voor het hoofdpodium. De afsluiting door de Amerikaanse hiphop-dj Take op dit podium was lekker dik en funky en hij zorgde ervoor dat veel bezoekers in ieder geval tot het einde van deze Sonar By Day bleven hangen.

Bass ClefVervolgens begon het grote twijfelen. ’s Avonds stond er een erg fijn Off Sonar-feestje gepland met o.a. James Holden, Ricardo Tobar, Vitalic en Nathan Fake in de Razzmatazz, maar de line-up van het festival zelf voor de volgende dag loog er ook niet om.

Aangezien we Theo Parrish en Frankie Knuckles, die op vrijdag erg laat geprogrammeerd stonden, toch echt graag wilden halen, hebben we dit feestje geskipt en sloten we de avond af, zoals we hem ook begonnen: met een heerlijk koud wijntje in een nog altijd broeierige stad.

 

Hoogtepunt: T-man kreeg iedereen midden op de middag al in een hele dikke flow. En de kunsten van Bass Clef waren niet alleen vermakelijk, maar zaten technisch ook strak in elkaar.

Dieptepunt: Oude rockers zuigen (de meeste tenminste).

Publiek bij Sonar By DayWat beter mag: Zoals ieder jaar was er ook nu weer dat vreemde drankbonnensysteem. Eerst lang in de rij moeten staan voor de bonnen en vervolgens één meter ernaast weer in de rij staan voor je drankje. Ook was het onhandig dat de line-ups hier en daar waren omgegooid en dat je daar geen verdere info over kon vinden.

Prijs/ kwaliteit: De drankjes zijn prijzig, maar als je het als ‘zunige’ Nederlander een beetje handig aanpakt, krijg je makkelijk wat wijntjes en biertjes mee naar binnen ;-)

Oordeel: Een prima start van Sonar, met de gebruikelijke superbrede programmering. Lekker rondshoppen bij alle podia dus, tot je iets tegenkomst waarbij je weg kunt dromen of helemaal los kunt gaan. We zijn helemaal klaar voor wat dag 2 zal gaan brengen.

Lees ook de verslagen van Preparty Sonar 2008/ Sonar By Day & Night (vrijdag)/ Sonar By Night (zaterdag).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws