Benny Invites...@ Catwalk, Rotterdam

Partyscene Redactie | 30 januari 2008
party reports

Piemeltjeshouse ver te zoeken in de Catwalk

'Eerste editie van 'Benny Invites..'

Op vrijdag 25 januari vond de eerste 'Benny Invites…' plaats in de Rotterdamse Catwalk: een nieuwe clubavond waarin Benny Rodrigues helemaal zijn ei kwijt kan. Want ongeacht de naamsbekendheid van artiesten, nodigt hij op deze avonden alleen maar dj’s en acts uit waar hij zelf helemaal fan van is. De eerste editie stond geheel in het teken van het Amsterdamse label Delsin.

Tekst & foto's: Susanne Woning

Programma: Newworldaquarium, Peel Seamus, Redshape en Benny R.

Newworldaquarium (links) en Peel Seamus (rechts).Bijzonderheden: ‘Trendy te laat’ kwamen we de Catwalk binnengewandeld tijdens het laatste gedeelte van de back2back-set van Peel Seamus en Newworldaquarium. We hebben hierdoor helaas niet meegekregen of Newworldaquarium nog wat lekkere stroperige tracks van zijn recente ‘Dead Bears’-album heeft laten horen, maar het Rotterdamse publiek had duidelijk al flink genoten van wat ze voorgeschoteld hadden gekregen.

De wisselwerking tussen de twee liep soepel, waarbij Peel Seamus meestal de wat sferische diepe Detroit indook, waarna Newworldaquarium er dan weer zijn kenmerkende hypnotiserende zware grooves overheen gooide. Ze voegden daar nog een paar klassiekers (bijv. King Britt’s ‘Dream 15’) aan toe en al snel hadden de meeste toehoorders een flinke smile op het gezicht.

Vervolgens was het de beurt aan de gemaskerde Redshape. Het blijft toch een vreemd gezicht, zo’n volwassen dude met een rood plastic maskertje op, maar er zit bij Redshape blijkbaar ook echt een filosofie achter. Het masker zou symbool staan voor Redshape“het ‘onbekende’ achter de muziek en de hele dancescene”. Rare jongens, die Duitsers. Gelukkig had deze maskerade verder weinig te maken met de kwaliteit van Redshape’s set.

Het hele spectrum van de techno trok aan ons voorbij, van swingend en housy tot beukende tracks met bezwerende acidloopjes. Wat Redshape heel slim lijkt te doen is het beste van alle werelden combineren: de diepgang van een track als ‘Unfinished Symmetry’ doet erg aan Craig denken, de drive en shuffeltjes in ‘Munch’ zijn redelijk Rachmadiaans. De dromerige synths aan het begin van ‘Steam’ zouden bij een Garnier of Ishii niet misstaan en de tegendraadse oldskool kicks uit een track als ‘Black Dust’ hebben wel weer wat weg van het vroege werk van Green Velvet.

Hoewel hij dus een beetje ‘leentjebuur’ speelt, zet hij die invloeden wel degelijk om in een eigen geluid. De tracks zijn dus absoluut origineel, maar geven tegelijkertijd een warm gevoel van herkenning. De dikke speakers in de Catwalk voegden hier nog een extra dimensie aan toe, waardoor er echt geen andere mogelijkheid was dan je lekker mee te laten voeren.

Benny RodriguesTenslotte was het de eer aan meneer Rodrigues zelf om de avond in stijl af te sluiten. Hij rekende even rigoureus af met het voortdurende gezeur op deze site, over zijn collaboraties met de ‘As van het kwaad’ (Erick E, Roog en Fedde le Grand) en koos voor mooie diepe techno en deephouse.

Twee dames die wat ons betreft beter op de dansvloer waren blijven staan, sprongen zelfs spontaan op de verhoging voor de booth om het publiek te trakteren op een aantal dronken dancemoves. Het mocht de pret niet drukken, want het gaf eigenlijk ook de sfeer van de avond wel goed weer: lekker ongedwongen, vrolijk en met erg veel mooie plaatjes.

Hoogtepunt: Door de kleine oppervlakte in de Catwalk en de laaghangende speakers was er echt geen ontkomen aan de rauwe synths en vadsige kicks van Redshape. Anarchie!

Dieptepunt: Tja, Nederlands publiek is nou eenmaal een beetje blasé. Iedereen ging flink los, maar een echt enthousiast applaus na afloop van de sets leek er toch niet af te kunnen. Verder is het erg lastig foto’s maken als een love2party-collega heel erg z’n best doet om op elke foto nadrukkelijk op de voorgrond te staan, terwijl hij het ‘peace’-teken met zijn vingers maakt! (Sander!!!!)

Het Catwalk-publiek.Decoratie: De ingang van de Catwalk doet in eerste instantie een beetje denken aan een openbaar toilethokje of een patatkraam, maar na binnenkomst ontvouwen zich al snel de stijlvol ingerichte, donkere catacomben van Rotterdam. Het feit dat de club zo langwerpig is beperkt de doorstroming nogal, maar dat heeft aan de andere kant het voordeel dat de dansvloer al snel vol aandoet.

Prijs/ Kwaliteit: 12 euro is een prima gemiddelde prijs.

Wat beter mag: Weinig toiletten

Aantal bezoekers: Zo’n 300 man.

Oordeel: Een geslaagde en erg gezellige eerste editie van de Benny-feestjes. Als ik op de informatie van de Rotterdammers zelf mag afgaan, dan was dit ook een broodnodig initiatief om weer eens wat muzikale diepgang terug te brengen in de clubs van Rotterdam. De havenstad heeft nog lang niet genoeg van ‘Benny Invites…’.

Benny Invites

Website Benny R.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws