Modeselektor @ 11, Amsterdam

Partyscene Redactie | 1 november 2007
party reports

Knotsgek Oost-Duitse duo ontkurkt de champagne

Intro: Begin september zag het nieuwe album van Modeselektor het levenslicht. Onder de noemer ‘Happy Birthday’ hebben de heren Bronsert en Gernot de afgelopen maanden wereldwijd de dansvloeren veroverd. Modeselektor is een ongeleid projectiel, de muziek Modeselektor ontkurtk de sjampoepelis onmogelijk te categoriseren. Van electro naar dancehall en van techno naar dubstep, alles wordt in de Modeselektor-mixer gegooid. Vrijdag 26 oktober presenteerde het Oost-Duitse duo ‘Happy Birthday’ op de elfde verdieping van het Amsterdamse Post CS gebouw.

Tekst & foto's: Aart & Gerda Gaasbeek

Programma: Modeselektor, Patrice Baumel, Nuno dos Santos & VJ’s Pfadfinderei

Bijzonderheden: Op Lowlands kregen we al een voorproefje van het nieuwe album. Ondanks het slechte geluid, was het één van de hoogtepunten van het nachtprogramma. In Amsterdam kregen de heren een beter podium. Een goed geluid, waanzinnig uitzicht en uitverkocht huis vormden het ultieme decor voor de Nederlandse lancering van het album.

Aan vaste gastheren Patrice Baumel en Nuno dos Santos alias ‘360 Soundsystem’ de eer het publiek op te warmen. Twee dj’s die hun plek kennen en niet in de war raken door Nuno dos Santos maakt indrukhun ego. Dus werken ze op een iets zachter volume dan de hoofdgasten, met warme en diepe house- en technosounds. Vooral het einde van de set is een kant die het grote publiek nog niet kent. Doorgaans draaien ze diepe techhouse en technosets, maar nu sluiten ze, via breakbeat en dubstep, de set in stijl van de avond af.

Het publiek kan even op adem komen met rustige dubstep, alvorens Modeselektor het podium betreedt. Het tempo en geluid worden opgeschroefd en het feest kan beginnen. Gedurende een dikke anderhalf uur laat Modeselektor zich goed gelden. Alle klappers van het album komen voorbij. Van dikke electrotechno-tracks als ‘Sucker Pin’ en Black Block’ naar dubstep knallers als ‘Let Your Love Grow’ met Tikiman (helaas niet lijfelijk aanwezig); het publiek lust er pap van. De feestvreugde is op een gegeven zo groot dat Gernot Bronsert een aangereikte fles champagne als een Formule 1 kampioen over het publiek leegspuit. Een bak energie komt los en je wordt heen en weer geslingerd van climax naar climax.  Zeker wanneer de parodie op ‘Hyper Hyper’ van Scooter uit de speakers galmt. Waar stadgenoten het minimal evangelie prediken, gaan Bronsert en Szary hun eigen weg. Berlijn is naast minimal nu ook maximal!

          11-publiek gaat los          

ModeselektorModeselektor is niet alleen een genot voor het oor, ook het visuele aspect van hun optredens speelt een grote rol. Op eigen avonden in Berlijn worden ze bijgestaan door de bevriende VJ’s van Pfadfinderei. 11 is het walhalla voor VJ’s. Als VJ ben je in 11 geen behang, maar één van de sterren. Niet iedereen kan dat aan, want je kan een avond maken of breken. Pfadfinderei heeft voor 100% de avond gemaakt. Ze completeren de muziek met gefreakte en originele visuals.

Hoogtepunt: Optreden van Modeselektor en visuals van Pfadfinderei.

Dieptepunt: Na zo’n optreden is het moeilijk de mensen vast te houden. Zeker als ook nog het geluid in volume wordt teruggeschroefd.

Decoratie: Je wordt visueel al voldoende geprikkeld door visuals en uitzicht. Meer decoratie is overbodig.

Prijs/ Kwaliteit: 12 euro meer dan waard

Wat beter mag: niets

Aantal bezoekers: uitverkocht?

Extra: Leuke dubstep mix van 360 Soundsystem op ´t Nieuwe Werck

Hoe klinkt dat dan, zo'n set van Modeselektor?

11

Modeselektor

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws