Lowlands

Partyscene Redactie | 24 augustus 2007
party reports

And the music keeps on playin' on and on (Basement Jaxx)

Nog niet eerder was Lowlands zo snel uitverkocht. Alle 60.000 passe-partouts vlogen de winkels en ticketshops uit. Velen visten achter het net en moesten teleurgesteld wachten tot augustus 2008. De teleurstelling voor hen is waarschijnlijk nog groter nu ze horen en zien hoe mooi, gezellig, goed, wild, zonnig en lekker het dit jaar weer was.

LowlandsHoe weet Mojo het toch voor elkaar te krijgen? Het concept is al jaren voor het overgrote deel ongewijzigd en echt grote namen ontbraken. Misschien is het juist daarom een festival wat overleeft. Komt het door de veelzijdige, verrassende en een beetje opvoedkundige programmering? Of door het laten staan wat goed is en mondjesmaat toevoegen van nieuwe onderdelen (bijvoorbeeld X-ray, decors, sponsors). Een veranderlijk festival overleeft minder snel omdat mensen nou eenmaal de neiging hebben graag hetzelfde te doen als wat ze gewend zijn. Daarom staan de Alpha en de Bravo altijd op dezelfde plek en weet iedereen waar je pannenkoeken of bier haalt. En het is organisatorisch natuurlijk makkelijker om de draaiboeken van vorig jaar te pakken. Toch zouden iets meer wijzigingen in het concept het volgend jaar allemaal net iets spannender maken.

De luxe van zo snel uitverkocht zijn resulteerde niet in het achterover leunen van de organisatie. Uit alles straalt een streven naar perfectie maar wel met ruimte voor spontaniteit.

Dat is zo mooi bij Lowlands. De creativiteit van bezoekers kent vaak geen grenzen. Op vrijdag waren een paar jongens in de weer met een berg opgeblazen binnenbanden die Lekker Fatboy-Chillenals relaxplek neergelegd waren. Erop liggen is saai dus werd één vrijwilliger in de lengte in een stuk of wat banden gestoken en hup, het terrein over gerold. Dat kan leuker dachten sommigen en wilden deze pechvogel wel eens van de tribune van de buitenbios afrollen. Te veel naar Jack-ass gekeken? Binnen no-time stonden er wat beveiligingsmensen omheen die dit toch niet zo’n goed idee vonden. Heel rustig werden de banden opgeruimd en kwamen pas zaterdagmiddag weer terug. Perfect. Zonder Bokitogedrag van security. Hulde aan Lowlands. Er wordt blijkbaar d.m.v. camera’s en ‘stille beveiligers’ gekeken of alles vlekkeloos blijft verlopen.

Alle lof voor Lowlands dus. Die het weer goed voor elkaar heeft gekregen om een kleine ‘Rock’n Roll city’ te bouwen waar de glimlach overheerst en iedereen blij is zonder Disneyzoet te worden. En nog meer complimenten voor de bezoekers die drie lange dagen lang de kreten ‘Make LLOVE not war’ en ‘Get a LLOW LIFE’ volkomen hebben begrepen.

 

Het Lowlands-gevoel van FF Erik

Waarom naar Lowlands: Hugo Borst in het AD: “Een wereldje zonder dombo’s, rivaliteit en stammenstrijd. Geen onvertogen woord. Je voelt alleen positieve energie”

Voor de hoeveelste keer: De vijfde. Ik was er in 1999 en in 2004 t/m 2007.

Van - tot: Vrijdagmiddag drie uur tot maandagochtend tien uur.

Een van de kenmerkende punten op het terreinGezien en/of gehoord: 030303 (Acieieied!), jumpen voor beginners (melig die anti-jumpers met spandoek die ‘actie voerden’), Thai Chi op zondagochtend, Oshinas (liever iets meer echte instrumenten, 3 rappende jongens met trompet, trommelaar en dj is niet genoeg om lang te boeien), Groove Armada (wat een spektakel op zondag!), een staartje van Alpha Blondy, Darko Esser en Anthony Rother (mij iets te koud. Ik heb meer respect voor de bouwers van de electronica dan voor dat wat zij er mee kunnen. Kraftwerk heeft dit al veel beter gedaan in de jaren ’70 en '80), Motorhead (geweldig, oude mannen die echte muziek maken. En dat voor iemand die eigenlijk niet warm wordt van gillende gitaren), LCD Soundsystem (goed man. We’re the North Americans!),  C-mon en Kypsky (iets te houterig, iets te gemaakt), Ojos de Brujo (alweer goed, liggend in de zon op een grasveld naast de Bravo), Hawnay Troof (wat een gek, muzikaal niet echt goed maar qua entertainment een tien. Van zijn crowdsurfactie werd de beveiliging wat nerveus).

Hoogtepunten: Samen met Rafael los op Basement Jaxx. The Black Seeds (New Zealand) alsof er met een veertje over je ziel werd gestreken. Het optreden van 030303 in de X-ray. Rechts vooraan bij de speakers een ware ‘Rotterdam gathering’. Ook een hoogtepunt waren de massagestoelen tegenover de X-ray. Net echt. En de melige De Groovetubefilmpjes op LTV (o.a. van Kaasheld en Poephoofd). Tinariwen (Invallers in de Grolsch, magisch optreden van Touareg-nomaden met gitaren. Kippenvel!)

Dieptepunt: De zaterdagavond. Niet echt een dieptepunt maar wel een slappe avond. Zelfs in de Groove Tube was de sfeer dit jaar middelmatig. Volgens mij was het doel van de organisatie een goede start op vrijdag te maken en voor een knallend einde op zondag te zorgen. Op de campings was het zaterdagnacht volgens mij gezelliger dan op het festivalterrein. Rond enen lag iedereen al in hun tentje te slapen (oordopjes) of werd er op de campings gerelaxed met veel drank, liedjes, sterke verhalen en flauwe grappen. Ook dat is Lowlands.

Eten/drank: Perfect geregeld, nergens hoef je te wachten en het personeel is supervriendelijk. Lowlands is wel net een braderie. Iedereen vreet en zuipt alsof de muntjes 1 euro zijn i.pv. 2 euro 20. Van broodjes worst naar Surinaamse kipkerrie, dan een pannenkoek of twee en een falafel en een patat met en een bakje fruit na. Ik heb Sonja Bakker nergens gezien trouwens.

Sanitair: Vaak net zo fris als op een Franse driesterren camping. Af en toe als op het toilet op een parkeerplaats langs de péage in het hoogseizoen. Mooi moment als je hardop hoort vloeken in de wc naast je. Wanneer je zwaar zit te poepen en de lucht bijna niet te harden is van al dat bier en die vette troep. Hahaha.

Creatief met StickersDecors/entertainment: Kruising tussen een Fancy Fair met een Lunapark en een beetje Pleasure Island van Pinokkio.

Wat mag beter: De zaterdagavond was wat slap dit jaar.

Mijn absolute Lowlands-gevoel: Had ik bij de Nieuw Zeelandse Black Seeds. Deze funk/reggae/ska- band leek bij vlagen wel op plaatsgenoten Fat Freddy’s Drop. Voor mij was hun optreden absoluut het hoogtepunt van Lowlands 2007. De zanger vroeg aan het publiek om een aanzwellend en in toon stijgend ‘oeoeoe-geroep’ waarvan de tent bol zou gaan staan. Ongelofelijk. Iedereen schreeuwde zich schor. Ze hebben het zeker weten op het hele terrein gehoord en misschien wel tot in Harderwijk.

Oordeel: 8 +

Volgend jaar: Misschien toch wat meer wijzigingen in terrein en decors. Dat maakt het allemaal wat spannender.

Het Lowlands-gevoel van: Martin

Waarom naar Lowlands: Vooral vanwege de relaxte sfeer en mensen. Leuke ingrediënten voor een weekendje muziek luisteren, lachen en bier gieten op het leukste festival van ons land.

Voor de hoeveelste keer: Vorig jaar voor het eerst geweest, de tweede keer dus.

Van - tot: Donderdagmiddag fris aangekomen en maandagochtend iets minder fris weer vertrokken.

Gezien en/of gehoord: Donderdag de 24-uurstent en daar iedere dag toch even naar binnen gelopen. Vrijdag: Just Jack, Heideroosjes, Editors, Aaron Spectre, The Killers, 303 typisch lowlands publiekAll Stars, 030303, dj N>E>D en James Holden. Zaterdag: Salah Edin, Winne, Apparat & band, Gabriel Rios, Laurent Garnier, Kaiser Chiefs, Patrick Wolf, Darko Esser, Anthony Rother, Andrew Weatherall en Marry Anne Hobbs. Zondag: Alpha Blondy, Chris Clark, Orishas, UNKLE, Rotfront, Trentemoller, LCD Soundsystem, Karotte, Audion/Matthew Dear en Richie Hawtin.

Hoogtepunt: Op vrijdag waren de Editors (overtuigend) en het optreden van 303 All Stars (Acieed!) erg goed. Zaterdags genoten van Apparat & band (ogen dicht, heerlijk luistermoment), Laurent Garnier (live uitvoering van all time favorite The Man With The Red Face)en Marry Anne Hobs (hoe kan het ook anders: wat een platenkeus). Zondags aangenaam verrast door LCD Soundsystem maar Trentemoller met band iets eerder op de avond was voor mij het hoogtepunt van Lowlands. Wat een fantastisch optreden afgesloten met witte ballonnen op Always Something Better.

Dieptepunt: Het was net als vorig jaar uitverkocht, maar ik had toch sterk het idee dat er meer mensen rond wandelden dan vorig jaar. Door de drukte waren sommige optredens slecht of niet te bereiken (Mika en Aux Raus). Helaas ook Cocorosie moeten missen doordat zij in de Juliet stonden met een mega rij voor de ingang.

Lekker druk!Eten/drank: Het voedsel uit alle windstreken was weer goed vertegenwoordigd. Naast het bier smaakte de cocktails dit jaar erg goed. Jammer genoeg waren de muntjes weer duurder geworden. 2 euro 20 voor een festival biertje, dit moet goedkoper kunnen.Sanitair: De toiletten en douches waren goed schoon in vergelijking met andere festivals, netjes! Volgend jaar nog wat zeep bij de wasbakken en dan kan het bijna niet beter.

Decors/entertainment: Een grote kermisattractie, overal vermaak en vertier. Dat zie je nergens anders. Perfect!

Wat mag beter: De prijzen van de muntjes mogen omlaag, 2 euro 20 voor een biertje is te veel. Zeep bij de toiletten, lekker fris als je een bekende tegen komt. Alle campings tegelijk open, kunnen we lekker zelf kiezen waar we gaan staan.

Mijn absolute Lowlands-gevoel: Als die tent eenmaal staat en het terrein voor de supermarkt en de 24-uurstent voor de eerste maal betreden wordt, dan gaan de haartjes in de nek toch even overeind staan.

Oordeel: Een dikke voldoende voor deze editie.

Volgend jaar: Aanwezig! Wanneer begint de voorverkoop?

Het Lowlands-gevoel van: Aart Gaasbeek 

Waarom naar Lowlands: Uniek festival met een unieke sfeer, het festival met verrassende alternatieve muziek.

Black SeedsVoor de hoeveelste keer: Derde keer 

Van - tot:  Donderdag 16 tot maandag 20 

Gezien en/of gehoord: Vrijdag: Just Jack, Mad Caddies, Dizzee Rascal, Jamie T, Aaron Spectre, 303 all stars, 030303,  Noisia,  Nymfo, Pendulum, Teebee & Calyx, James Holden. Zaterdag: The Rifles, Apparat & band: fantastisch, Laurent Garnier: goed, La Kinky Beat, MIA, Shackleton, Anthony Rother, Modeselektor, Dave Clarke. Zondag: Alpha Blondy, Clark, Orishas, The Whitest Boy Alive, UNKLE, Pigeon Detectives, Goose, Arcade Fire, LCD Soundsystem, Groove Armada, Karotte, Magda, Heartthrob.

Hoogtepunt: Alpha Blondy, The Whitest Boy Alive, Arcade Fire, Apparat & Band, Clark, Modeselektor en 303 All Stars.

Dieptepunt: Geluid was 's nachts echt ondermaats, je moest bijna in de boxen kruipen Eten/drank: Te kleine bierglazen en zit er wel alcohol in het bier? Eten naar behoren. 

Sanitair: Soms schoon, soms te ranzig. 

Decors/entertainment: Niet spectaculair. 

Los bij Dizze RascalWat mag beter: De techniek. Apparat en Garnier hadden problemen. Verder mag er wel enige opbouw in de drum & bass-programmering zitten. Nu ging gelijk de beuk erin. Ook een meer divers nachtprogramma aub. In de Bravo techno en in de India dubstep, breakbeat en drum & bass. Nu haken veel mensen 's nachts af, omdat het te eentonig is.

Mijn absolute Lowlands-gevoel: Die komt op na het eerste biertje en de joint als de tent staat op donderdag 

Oordeel: 7 

Volgend jaar: Zeker weer 

Het Lowlands-gevoel van: Marije Bender

Waarom naar Lowlands: De enige echte zomerafsluiter en  het gezellige samenzijn met mijn vrienden.

Voor de hoeveelste keer: Voor de negende keer.

Van - tot: 1996 tot nu.

Gezien en/of gehoord: Killers, Saybia, The Shins, The Editors, Goose, Air Traffic, James Holden, Polder, Sandrien, Dave Clarke  , 030303,  Andrew Weatherall, Abe Duque, Kaiser Chiefs en zoals altijd weer teveel gemist.

Hoogtepunt: Als nieuwkomer Air Traffic, Saybia en op zeker 030303 met z’n acieeed!!    

Dieptepunt: De pijn in mijn voeten.

dudes met rare pakkenEten/drank: Lang leve de Groove Tube met de Bacardibar. Eten was goed verzorgd, maar het aanbod soms een beetje karig. 

Sanitair: Naar mijn idee te weinig.

Decors/entertainment: Zoals altijd weer top! Niet te vergeten het straattheater tussendoor

Wat mag beter: Echt meer toiletten.

Mijn absolute Lowlands-gevoel: Buren op de camping die 's morgens vroeg flauwe liedjes zingen, met op de achtergrond de geluiden uit de 24 uurs tent.. En natuurlijk het uitzicht vanaf de heuvel, zo de Alphatent in. Magistraal! 

Oordeel: Dikke 9!

Volgend jaar: Op zeker weer.

Het Lowlands-gevoel van Rafael

Waarom naar Lowlands: Na een slappe zomer in Nederland is Lowlands een tropisch hoogtepunt. Is het niet door het weer (wat dit jaar een fenomenale 3 dagen festivalweer was!), dan wel van de zinderende temperaturen in de festivaltenten. Altijd genieten om in de strakke programmering van je conditie het uiterste te vergen. Marathons zijn er een peuleschil bij. En tradities zijn er om in ere gehouden te worden.

Voor de hoeveelste keer: Numero 7! het begint al als thuiskomen aan te voelen (en de toiletten ruiken er net zo vertrouwd).

Van - tot: donderdagmiddag 14 uur tot maandagochtend ergens rond 11 ofzo....pas weer rond de woensdag daarna weer bij zinnen gekomen.

Binnenkomen op Lowlands (of weggaan)Gezien en/of gehoord: in willekeurige volgorde: Vrijdag - Heideroosjes, Editors, Mad Caddies, Eagles of Death Metal, Air Traffic, Sandrien, Dizze Rascal, Mika, Basement Jaxx 030303 Zaterdag - Chris Cornell, 90's Now, Joost van Bellen, Modeselktor, Goedemorgen Jumpers, C-mon & Kypski, Kubus & BangBang + aanhang, Ojos de Brujo, Laurent Garnier, Darko Esser, klein gedeelte Apparat Zondag - Alpha Blondie, Lacuna Coil, Tool, Nine Inch Nails, Motörhead, LCD Soundsystem, Enter Shikari, Trentëmöller, Groove Armada, Simian en een zooi dj's. Nog net geen festivaloverdosis.  

Hoogtepunten: de rubberen heupen van onze vertrouwde brandweerman FF_Erik tijdens Bassment Jaxx: shake those hips, my friend! Ojos de Brujo....mijn kleine spaanse hartje leefde helemaal op en ik begon spontaan met mijn castagnette te klepperen...olé! Dag 1 dat de koffiewekker nog wel de moeite nam om mij te verblijden met een heerlijke kop koffie.

Dieptepunt: Nine Inch Nails. Totaal on-inspirerende set. Dag 2 en 3 dat de koffie gehaald/gezocht moest worden bij de koffiewekkermedewerkers. dieptepunt: een lege gsm op de zaterdagochtend en om er na anderhalf uur in de rij bij het oplaadstation erachter te komen dat ze niet de juiste oplader hadden voor mijn gsm.

Vertrouwd Lowlands-beeldEten/drank: Hey, waar was Herman den Blijker met zijn culinaire hoogtepunten? Toen maar aan het festivalvoedsel gegaan. Sommige porties waren wel erg aan de zuinige kant. Bij zo'n intensief festival is het belangrijk genoeg en vitaminerijk te eten. In iedere geval genoeg en daar redde je het met 1 portie niet mee. De keuze was overvloedig.

Sanitair: 's Ochtends voor 7.30 uur fris en fruitig. Tot de eerste festivalgangers uit hun tent waren gekropen en het materiaal van de avond ervoor eruit hadden gewerkt.....pfffweeheeeee. Kan er niet een sponsor aangetrokken worden voor toiletverfrissers? Ook punkers en alternatieven weten best een bloesemfris-toiletje te waarderen.

Decors/entertainment: visueel was het weer erg prettig rondstaren. De bezoekers leveren echter al een dermate boeiend schouwspel dat je soms niet meer weet waar je moet kijken. Het entertainment op het festivalterrein was weer erg leuk.

Programma doornemenWat mag beter: het is de bedoeling dat de koffiewekker naar je toe komt! De koffiewekkermedewerkers kunnen hier echter weinig aan doen want worden op hun toch naar de tenten belaagd door honderden koffiedorstige festvalgangers die hen met lichte dwang dwingen om hen per direct van koffie te voorzien. Tsja, en als koffiewekkermedewerker neem je geen risico's tegenover gevaarlijk uitziende 2 meter lange punkers.

Mijn absolute Lowlands-gevoel: Eerst met 5.000 brakke festivalgangers al een stel mafkezen eenn heuse jumpstylecursus krijgen van Patrick Jumpen en vervolgens enige tijd later bij Ojos de Brujo onverwacht een fantastisch optreden meemaken met een zonovergoten sfeertje. Alles totaal ongedwongen. Niks moet en (bijna) alles mag.

Oordeel: 8+

Volgend jaar: zijn de kaarten alweer in de verkoop? Is het al bijna uitverkocht? wie komen er optreden?

Check alle Lowlands-foto's HIER !!

Lowlands

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws