Sonar by day and night thursday

Partyscene Redactie | 15 juni 2007
party reports

James Holden, Beastie Boys & Narod Niki ...

Narod Niki

Intro: Donderdag ging Sonar 2007 van start. In de brandende zon lieten de eerste artiesten zich zien en kon het publiek, dat al weken uitkeek naar het festival, eindelijk los op een interessante en afwisselende programmering. Een verslag van de eerste dag.

Tekst & foto's: Susanne Woning

Gezien: James Holden, Beastie Boys en Narod Niki.

Bijzonderheden: Na drie dagen zware voorbereiding op het strand van Barcelona, waren we donderdag wel eens toe aan een portie kwaliteitsmuziek. Een kleine verkenning van het Sonar By Day-terrein bracht ons naar het hoofdpodium waar James Holden zijn opwachting zou maken. De Spaanse zon begon al achter de daken te verdwijnen en Holden voelde dit lome moment van de dag goed aan. Zijn optreden had eigenlijk meer weg van een vage soundtrack van een spannende meeslepende film, dan van een dj-James Holdenset. Tijdens de tergend langzame opbouw wisselde hij zware, trage baslijnen af met dromerige strings. Af en toe werden deze lome trips scherp onderbroken door kraakheldere, subtiele percussie om vervolgens weer in te dikken tot warme, soms zelfs wat folkloristische klanken. Het Sonarpubliek kon deze diepzinnigheid goed waarderen en slechts een paar verdwaalde, uit de maat dansende, dronken Britten stonden vertwijfeld om zich heen te kijken.

Na een smakelijke onderbreking in een aftands tapas-restaurantje met TL-licht, was het tijd voor Sonar By Night. In het hallencomplex buiten de stad stond een intrumentale show van de Beastie Boys op het programma. Gekleed als Crooners (Frank Sinatra-stielo) lieten ze de overbekende hits links liggen en we waren aangenaam verrast door het soepele funky geluid en de muzikale veelzijdigheid van de New Yorkers. Naast tracks van hun nieuwe album The Mix-Up die 26 juni wordt uitgebracht, kwam er ook veel oud werk voorbij van albums als The In Sound From Way Out en Aglio E Olio. Als toegift werden dan toch 'Sure Shot', '3 MCs and 1 DJ' en'So What Cha Want' uit de kast getrokken, waarmee ze het publiek nog even flink op zijn kop wisten te zetten. Mike D, als enige gekleed in schipperskostuum, bedankte na afloop het publiek Beastie Boysen nodigde ons, met een glaasje champagne in de hand, allemaal uit op de afterparty die plaatsvond op zijn jacht.

De avond werd afgesloten door de jammende laptopgroep Narod Niki. Naast Richie Hawtin en Ricardo Villalobos (de initatiefnemers van dit project) waren er maar liefst zes andere producers aanwezig, waartussen we ook Adam Beyer, Dandy Jack en Toni Rios meenden te herkennen. Het mooie van jammen is natuurlijk dat de muziek die gemaakt wordt, alleen op dat moment bestaat en daarna nooit meer precies hetzelfde zal zijn. Alle leden van Narod Niki leverden feeds aan een centraal mengpaneel, waarop dan één van de mannen probeerde om van al deze toevoer een samenhangend geheel te maken. Dat dit weer een heel ander ambacht is dan gewoon produceren, bleek uit het feit dat de kwaliteit van de muziek enorm verschilde per producer die het roer overnam. Het eerste uur leek meer op een soundcheck dan een volwaardig optreden. Pas toen Toni Rios plaats nam achter het mengpaneel, vond Narod Niki zijn flow en begon de zware, zwetende en puffende minimal op gang te komen. Aangezien acht mensen achter een laptop een nogal statisch tafereeltje oplevert, waren de vj's van Sonar onmisbaar bij deze gig en gaven zij het optreden een meer dynamische aanblik. Aan het eind nam Villalobos himself de controle over. Hij keek naar het juichende publiek, zag dat het goed was en lachte.....

Mixmaster Mike op de trommelsHoogtepunt: Drie totaal verschillende gigs op één dag, die allemaal op hun eigen manier erg vet waren. Sonar Rocks!

Dieptepunt: Het duurde erg lang voordat Narod Niki op gang kwam.

Decoratie: Het Sonar By Day-terrein ligt tussen oude historische gebouwen en moderne architectuur in en ook binnen in deze gebouwen zijn op veel plekken kleine podia neergezet. Het Sonar By Night-terrein is in een hallencomplex buiten de stad. De aankleding daarvan was donderdag niet enorm bijzonder, maar de lichtshow en het geluidssysteem zijn erg goed.

Prijs-Kwaliteit: Een drie dagen-pas is rond de 170 euro, maar daar krijg je dan ook wel veel bijzondere en vernieuwende muziek voor terug. De drankjes op Sonar By Night zijn flink duur. 3,50 voor bier en cola en 7,50 voor een mixdrankje.

Oordeel: James Holden was indrukwekkend, de Beastie Boys erg funky en gezellig. Narod Niki was qua concept bijzonder, maar de muziek zelf was niet echt denderend. Op naar dag 2!

Sonar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws