Grandmaster Flash @ Club Rembrandt- 19 mei

Partyscene Redactie | 22 mei 2007
party reports

Insane In The Membrane’

We zullen er wel nooit achterkomen of hij nou echt de allereerste scratch maakte, de draaitafels als eerste dj tot instrument maakte en de crossfader heeft bedacht. Het maakt ook niet zoveel meer uit als je al drie keer in de Rock And Roll Hall of Fame bent opgenomen. De legendarische Grandmaster Flash trad afgelopen weekend op in Club Rembrandt in Eindhoven.

Door: Susanne Woning

Gezien: KruH, Tom Trago en Grandmaster Flash.

De rode zaal in Club Rembrandt.Bijzonderheden: “Don’t push me cause I’m close to the eeeeedge”. Zo, thuis nog even warmgedraaid voor deze avond en na een ‘pelgrimsrit’ van een uur kon het feest beginnen. Eindelijk gingen we het dan meemaken: een set van The Furious Grandmaster Flash. We werden eerst nog een tijdje opgevangen in de donkere foyer, die werd verlicht door veel kleine lichtjes in het plafond, tot de deuren van de grote zalen opengingen. De dj’s in de foyer draaiden electro en funky house; een prima keuze voor dat moment van de avond.

In de aankondiging stond dat Flash in de groene zaal zou draaien en wij stapten dan ook vol verbazing midden in een retro-houseset, die zo uit 1995 leek te komen. Was dit het voorprogramma voor de Grandmaster? Okee, KruH was nog maar net begonnen, maar hij schotelde ons toch wel erg inspiratieloze recht-toe-recht-aan-plaatjes voor. Wellicht dat hij in de loop van de avond helemaal is losgekomen, maar we hebben het niet afgewacht.

"The first DJ to make the turntable an instrument".In de rode zaal draaide Tom Trago namelijk al fijne hiphopklassiekers en op die plek bleek The Legend dan ook op het programma te staan. Trago warmde goed op en liet zelf wat oude motown-sounds horen, tussen al het hiphopgeweld door. Rond twee uur ’s nachts kwamen de eerste breedgebouwde Amerikaanse roadies het podium opstormen en wisten we dat Flash in tha house was.

Zijn posse was gekleed in Grandmasterflash.com-shirtjes en smetteloze witte petjes. Beetje gelikt, maar het kon allemaal nog goedkomen. Grandmaster is namelijk de man die met zijn rug naar de decks toe kan mixen en alle mix-truukjes ter wereld met twee vingers in zijn neus uitvoert! Alle grote hiphopnamen werden op de draaitafels gesmeten. Iedereen was ‘down with OPP’, we sprongen vrolijk mee op ‘Jump Around’ en werden ‘Insane In The Membrane’, terwijl de foto’s van Notorious B.I.G., Run DMC en Missy Elliott over het filmdoek schoten.

"Let me hear you make some noise!!"Helaas kregen we, ondanks de goede sfeer, uiteindelijk niet te zien waarop we gehoopt hadden. Er werd wel wat ge-beatjuggled en volop geklierd met de crossfader, maar het echte spektakel bleef uit. De foto’s op het doek achter de booth, van de artiesten die gedraaid werden, kwamen wel erg vlot tevoorschijn. Dit kon twee dingen betekenen: of de vj was echt supersnel, of de set stond bijna helemaal van tevoren vast. Grandmaster Flash zelf greep om de twee tracks de mic om “Let me hear you say hooohooo” en “Make some noise” te roepen en toen bleek dat hij zelfs een 'assistent' had die zijn platen aanpakte en ze weer netjes opborg na het draaien, was het voor ons toch wel gedaan met de street credibility van Grandmaster Flash. Hij draaide tot vier uur ’s nachts door en we zijn iets voor het einde vertrokken.

Assistent Grandmaster Flash borg plaatjes toch niet zo heel erg netjes op.Hoogtepunt: Voor het eerst deze levende legende zien draaien en dus weer een naam minder op het ‘moet ik echt nog een keer zien’-lijstje.

Dieptepunt: Het was wel heel erg gelikt en Amerikaans.

Decoratie: Het gebouw van Club Rembrandt was vroeger een bioscoop en er zijn nog veel dingen in het gebouw die je daar aan herinneren. Naast de foyer zijn er twee grote zalen. In de groene zaal zie je de stoelnummers nog op de vloer en bestaat de zitruimte achterin uit bioscoopstoelen. In de rode zaal is het bioscoopverleden minder zichtbaar. De kroonluchters van wit papier (of plastic?) deden een beetje goedkoop aan, maar het enorme filmdoek, dat nu is overgenomen door vj’s, maakte veel goed.

Lekker chillen op de bioscoopstoelen.Wat beter mag: Doordat het bioscoopzalen zijn geweest, zit er een flinke helling in de vloer, waardoor je ongemakkelijk loopt en danst. Vooral lastig met hoge hakken of na wat alcoholische versnaperingen. Ook was de keuze aan de bar niet erg uitgebreid.

Mening bezoeker: Geen live-quote vanaf de dansvloer deze keer, maar wel een opmerking van een echte Flash-fan op Partyflock: “It's like a jungle sometimes that makes me wonder how i keep em going under”.

Prijs/ Kwaliteit: De entree was 12,50 (voorverkoop 9,50). Er was veel muzikaal aanbod, met dj’s in twee zalen en in de foyer. Redelijke prijs voor zo’n legendarische naam als Grandmaster Flash.

Aantal bezoekers: In de rode zaal stond het helemaal vol. Het aantal bezoekers in de andere zaal hebben we niet echt meegekregen.

Oordeel: Op het technische vlak hadden we echt veel meer van deze legende verwacht, maar het was toch erg stoer om hem een keer in het echt gezien te hebben. Ondanks het feit dat zijn gigs nu dus op strak geregisseerde grandmasterflash-reclames lijken, was deze man toch ooit één van de pioniers op dj-gebied en genieten we allemaal nog dagelijks van al het moois dat daar uit voortgekomen is.

Grandmaster Flash

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws