Autechre @ Paard - Den Haag, 12 mei

Partyscene Redactie | 18 mei 2007
party reports

Flarden melodie, schurende noise en beukende beats

Intro: Ze treden niet vaak op in Nederland, maar als ze het doen, dan staan ze garant voor een overweldigende ervaring. Autechre heeft in de grofweg twintig jaar dat ze bezig zijn een bijna mythische status opgebouwd. Als voortrekkers van de elektronica en pioniers op muzikaal gebied hebben ze veel baanbrekend werk verricht. Legendarische albums als 'Tri Repetea' en 'Confield' doen bij menig muziek liefhebber het hartje sneller kloppen. Aangevuld met flarden melodie en schurende stukken noise,  waande je je in een soort oergevecht tussen drumcomputers en samplers.Op het in 2005 uitgebrachte album 'Untitled' vonden de heren zichzelf maar weer eens opnieuw uit en maakten ze een gang terug naar de dansvloer. Dit najaar verschijnt er een nieuw album waarvan in het Paard alvast een voorproefje werd gegeven.

Tekst & foto's: Stamp

Programma: Autechre, Jan Jellinek, DJ Soda, Monica Electronica, Josz LeBon, VJ's Kijkbuiskinderen, Eric Schrijver, Jonas Vorwerk

Gezien of gehoord: Als opener mocht DJ Soda zijn plaatjes opzetten. Ondanks zijn goede platenkeus wist hij de aandacht van het publiek niet echt te op te wekken. Lag niet aan zijn muziek, iedereen stond voornamelijk op Autechre te wachten. Rond half twaalf gingen dan eindelijk, zoals gebruikelijk bij Autechre, alle lichten uit en begonnen de heren Booth en Brown te spelen.

Het werd iets meer dan een uur genieten geblazen. De op 'Untitled' ingezette terugkeer naar de dansvloer is blijkbaar bevallen, want ook nu was de boel dansbaarder dan ooit. Aan het begin werd er nog enigszins geëxperimenteerd met abstracte geluidsvelden. Rond half twaalf gingen dan eindelijk, zoals gebruikelijk bij Autechre, alle lichten uit en begonnen de heren Booth en Brown te spelen.Daarna was het gewoon gaan met de beats. Geen recht toe recht aan beats natuurlijk, nee er werd lustig op los gevarieerd, maar een soort constante drive bleef continu voelbaar. Aangevuld met flarden melodie en schurende stukken noise, waande je je in een soort oergevecht tussen drumcomputers en samplers. Richting het einde gingen alle remmen los en het tempo omhoog. Het voelde alsof je beland was in een wervelwind van geluid.

En plots was het voorbij. Het enthousiaste applaus van het massaal toegestroomd publiek mocht niet baten, de toegift bleef uit. Met het einde van hun optreden kwam er eigenlijk ook een einde aan de avond. In de grote zaal stonden wonderbaarlijk genoeg Josz LeBon en Monica Electronica geprogrammeerd. Beiden best leuke dj's, maar een totaal verkeerde keuze bij een act als Autechre. Veel publiek was dan ook al snel verdwenen.

Ook Jan Jellinek die boven een ableton-live set stond de spelen, kon de boel niet redden. Zijn muziek miste impact en kreeg geen aansluiting bij het publiek. De interactieve lichtsequencer van Jonas Vorwerk was wel een hit, net als het adventure spel van Eric Schrijver. Zo redde de kunst de avond, maar bleef Autechre nog altijd koning.

Decoratie: Grote zaal zo goed als niks, boven dus twee interactieve installaties die op veel belangstelling konden rekenen.Hoogtepunt: Autechre.

Dieptepunt: De ondoordachte programmering na Autechre.

Decoratie: Grote zaal zo goed als niks, boven dus twee interactieve installaties, die op veel belangstelling konden rekenen.

Sfeer: Tijdens Autechre uitgelaten, daarna een beetje lamlendig.

Wat mag beter: Het feest na zo'n act moet natuurlijk wel een beetje aansluiten. Er zijn in Nederland genoeg acts en dj's die beter op hun plek waren geweest dan Josz LeBon en Monica Electronica.

Prijs/Kwaliteitsverhouding: 16 euro voor Autechre en een feest is redelijk, 16 euro voor Autechre alleen is prijzig.

Bezoekersaantal: Het was in ieder geval bomvol.

Love2party Tip: Wasted 5 @ Paard 19 Mei, Dour Festival (Met o.a. Autechre) 12 t/m 15 Juli

Oordeel: Autechre, goeie boeking van het Paard, supporting-acts sloten helaas niet aan.

Autechre

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws