London ‘dubstep’ Night @ Lantaren/Venster

Partyscene Redactie | 23 maart 2007
party reports

“Die sounds! Die sounds!”

Intro: Alsof we een zwart gat instappen. Zo donker is zaal 1 van Lantaren/Venster. Nadat we het bier in plastic glazen over hebben geschonken, een stempel op de hand geplant hebben gekregen, openen we de massieve deuren en betreden zoals gezegd een donker hol. Essentieel wat betreft de entourage en sfeer zoals zal blijken.

Tekst: Jeroen Veenstra

Foto’s: Wilbert Baan

Bijzonderheden: Zeer toepasselijk, ook wat betreft onze kennis van de muziekstijl die we zullen ondergaan deze vrijdagavond. Want eigenlijk weten we niet zoveel van Dubstep. Het is voor ons nog ontgonnen terrein, een donker gat in ons muzikaal bewustzijn. Maar gelokt door de enthousiaste verhalen op vooral buitenlandse internetsites willen we er bij zijn. Vooral omdat de Engelsman Kode 9 op zal treden. Zijn onlangs samen met Spaceape gemaakte debuutalbum Memories Of The Future wordt alom geroemd. Spaceape is er vanzelfsprekend ook bij. Tevens treden de Nederlandse dj's en voortrekkers U-Dub en Osiris op. De ook aangekondigde Britten Kromestar en Heny G zijn door persoonlijke omstandigheden niet in staat aanwezig te zijn meldt een briefje bij de ingang.

Kode 9Bij binnenkomst in de zaal meteen aanwezig en voelbaar, is een enorm dikke bas. Loom vormt de lage toon zich rond het achterover leunende dubritme. De niet duidelijk te ontwaren donkere gestaltes van bezoekers in de rest van de zaal leunen op hun beurt wiegend voorover op de voor dancebegrippen trage maat van de muziek. Ik meen in korte tijd achter elkaar invloeden uit de dub, breakbeat grime, drum ´n bass, oude rave, uk garage, triphop, jungle, hiphop, deephouse, broken beats, crunk en reggae te herkennen. In de dynamische nummers die voorbij komen, gebeurt er telkens wat nieuws. Stroperig rijgen de geluiden zich aaneen.

In het gezelschap waarmee ik ben is er al snel de behoefte aan een herbal sigaret. Zelfs bij een metgezel die al jaren niet heeft geblowd. De jas van een van de jongens gaat aan en voor ik weet, is hij terug en zie ik een joint rondgaan. Dubstep maakt meteen indruk. De donkere sfeer, het volle massieve geluid met daarin nog meerdere lijnen en geluiden om de aandacht geprikkeld te houden.

Als Kode 9 aantreedt, wordt hij enthousiast begroet. Hij blijkt een begenadigd dj die de lijnen uit de verschillende platen tot een geheel smeedt. Spaceape maakt gebruik van draadloze microfoon en roept opzwepende teksten, terwijl hij rondjes door het publiek loopt. De set van Kode9 gaat voor het gevoel zeer snel voorbij, een teken dat het goed was.

Lijn 5Als afsluiter is DJ Mike geregeld, meldde het briefje al. Hij vervangt Kromestar en Heny G. Bij de overname blijkt het om Drunken Lion Soundsystem te gaan. Het hippe Rotterdamse collectief bediende zich voorheen vooral van reggae en hiphop maar blijkt nu ook bevangen door dubstep. Waar Kode9 zijn aandacht op het innovatieve mixen richtte en de geluiden in elkaar wilde laten grijpen leggen de dronken leeuwen vooral plaatjes na elkaar op. De platen slaan in en de dj's springen mee achter de decks en sporen het publiek aan. Een juiste toenadering om de bezoekers uit hun isolement te halen, want dubstep voel en beleef je vooral in je eigen wereld - de bezoekers gaan er helemaal in op, en op te laten veren voor het laatste restje van de London Night. 

Hoogtepunt: Dubstep lijkt de voorzichtige hype waard te zijn.

Dieptepunt: Dat ‘onze’ foto’s niet lukten.

Decoratie: Geen. Nou ja. Een paar spotjes op de dj-installatie.

Prijs Kwaliteit: Een kaartje was 7 euro. Een billijke prijs voor een internationale line-up en eerste ervaring met het genre.

 

Mening bezoeker: Greg komt met het Drunken Lion Soundsystem binnen snellen. Hij is onderdeel van DLS. ''We waren in Toko94. Maar ik moest mee hiernaartoe. Die sounds! Die sounds!'' 

Bezoekersaantal: Door het weinige licht niet kunnen tellen - tussen de honderdvijftig en tweehonderd. Later in de nacht kwamen er ook nog mensen die op de hoogte waren gesteld. Er was toen geen kassamedewerker of zaalwacht meer, de zaalwachten waren namelijk ook aan het dansen.

Love2Party-tip: Op het gespecialiseerde www.dubstep.nl heeft organisator U-Dub de volgende editie al aangekondigd. 16 juni is er een nieuwe versie.

Lantaren/Venster

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws