Numoon Festival @ Lantaren-Venster

Partyscene Redactie | 13 december 2006
party reports

Meeste artiesten spelen voor zichzelf

Numoon live-artist & mc

Intro: Het Rotterdamse podium Lantaren/Venster stond het hele weekend in het teken van nu. Numoon wel te verstaan. De organisatie Numusic ziet er wel heil in. In nu. Voor de mensen achter de schermen is Nu Music onder meer nu-jazz, nu-soul, brokenbeat, dub, acid-jazz, funk en alternatieve hiphop. Wat ze daar dan weer onder verstaan bleek uit de line-up van het tweede Numoon Festival. Een breed scala aan artiesten uit verschillende stromingen was uitgenodigd om het nu gevoel kracht bij te zetten. Een grote rol was weg gelegd voor acts van vaderlandse bodem. Wij gingen een paar dagen kijken. Kijken of we ons ook helemaal nu konden gaan voelen.

Tekst & Foto's: Stamp

Numoon drumsProgramma: Ben Mono (DE) feat. MC Capitol A., The Internationals, Kashabasha, Dijf Sanders, Lefties Soul Connection, Arling & Cameron, Scallymatic Orchestra, Das Aldi Combo, High Roller, Sobchek, Strada, Urbi et Orbi & Silent Disco, DJ Gea Russell, Colonel Red, Eni-Less feat. VJ Koot, Bussetti, Infrared, Sweet Coffee, Coalition Of The Wicked feat. Cultura Londres, Red Nose Distrikt & Benny Sings, C-Mon & Kypski, Funckarma feat. Videotroopers, Senna, CONE Liveset, Jeruma, Mdungu, Ceux Qui Marchent Debout, Briskey, Corey, Big Boy Caprice, Sabrina Starke, Monsieur Dubois feat. Joseph Bowie (Defunkt), Leslie Nielsen, Sono, Nelson & Djosa, The New Quartet, Ana Mihajlovic & Cloud Society, Data Leak feat. Reach Visuals.

Gezien of gehoord: Na een tegenvallend live-optreden van Ian Simmonds - reteflauwe 'dertien in een dozijn' huiskamerjazz - op donderdag, hoopten we op meer goeds op vrijdag. Al vroeg op de avond traden The Internationals op. Op Dour festival hadden ze een uitmuntende performance neergezet. Hier stonden ze voor drie man en een paardenkop hun best te doen. Maar ja, zonder publiek kom je niet echt ver.

Numoon zangLater op de avond was het Nederlandse Sobocheck ook al zo ongelukkig om voor niet meer dan vijf welwillende toeschouwers op te treden. Hun optreden was gelukkig niet zo wereldschokkend dat het een groot gemis was voor hen die er niet waren. Met een overdaad aan apparatuur creëerden ze niet echt bijster originele electronica. De begeleidende visuals waren al helemaal van een zeer bedenkelijk niveau. Beter hadden ze de VJ thuis gelaten om nog wat te oefenen. Wie wel een boel toeschouwers hadden waren de heren van Lefties Soul Connection. Met hun gemakkelijk in het oor liggende muziek, hadden ze het gros van de bezoekers naar Lantaren 1 getrokken. Leuk, maar ook niet meer dan dat. De eerste echte revelatie van de avond bracht het Scallymatic Orchestra. Met hun jazzy geluid en grote enthousiaste band kregen zij het publiek in het café aan het dansen. Ben Mono uit de Compost-stal bracht als slot-act de vetste beats van de avond naar de dansvloer. Samen met gast rapper Capitol A. zorgde hij voor een lekkere act die soms danig verstoord werd door het R Kelliaanse gekweel van Numoon-artist in residence Colonel Red. Gelukkig bleef hij na verloop van tijd weg en kon er lekker doorgedanst worden op de goede muziek van Mono.

Numoon cd-dj

Numoon silent discoZaterdag stond er veel Hollands Glorie geprogrammeerd. Zoals daar waren Rednose District feat. Benny Sings. Dj Aardvarck was de afgevaardigde van Rednose en stond samen met Benny op het podium lekker te swingen. Het publiek reageerde nogal lauw op de act. Geheel onterecht, want de soms wat geflipte beats en muziek van Rednose werd prachtig aangevuld door Benny's soulvolle gebrabbel. Misschien lag het er aan dat de heren zelf ook niet echt al te enthousiast overkwamen. Geheel anders was dit bij het Rotterdamse Coalition of the Wicked die in een bomvolle Lantaren 2 het vocht van de muren lieten druipen. Hun rauwe rockende hiphop viel in goede aarde. Helaas hadden ze een groep breakdancers gevraagd om een act op te voeren tijdens hun optreden. Die namen een groot gedeelte van de al kleine ruimte in om een oninteressant stukje dans af te leveren. Wegwezen dus. Op naar Funckarma die in een van de bioscoopzalen samen met een VJ van Videotroopers een live-act deden. De sound van Funckarma is over de jaren niet veel veranderd. Toch bewezen ze eens te meer waarom ze een van Nederlands grootste zijn in hun genre. Van diepe ambient bouwden ze op tot spetterende acid-electronica. De visuals paste in eerste instantie goed bij de muziek maar werden later te minimalistisch.

Numoon bandNumoon bemoeialHet Britse Bussetti speelde aansluitend in Lantaren 1 een warme set vol broken beat, jazz en soul. Een grote band met uitstekende muzikanten begeleidde zangeres Jana Hermon en rapper Charlie Miller. Het viel het op dat er betrekkelijk weinig mensen echt interesse toonden in de muziek. Het leek meer een gezellige receptie waar druk bijgepraat moest worden. De enige plek waar dit tafereel zich niet voordeed, was in de silent disco. Inmiddels een beproefd concept, altijd prijs. Ook op het Numoon Festival was het weer lachen geblazen met en vooral zonder koptelefoon op.

Als knallende afsluiter stonden C'mon en Kypski op het programma. Blijkbaar had iedereen hierop gewacht, want ineens stond de zaal (Lantaren 1) wel helemaal vol en konden er ook nog eens bescheiden uitingen van plezier vanaf. De jongens speelden een topset waarbij hun nummer Circus met een gast trompettist het hoogtepunt vormde.

Numoon laptop-actBijzonderheden: Het was vaak verdacht rustig. Bij verschillende optredens stonden de artiesten bijna voor zichzelf te spelen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de slechte promotie voor dit festival er een boel mee te maken. Sowieso leek het festival heel selectief gepromoot. De gemiddelde leeftijd lag toch wel zo rond de dertig.

Hoogtepunt: C'mon en Kypski

Dieptepunt: De visuals bij Sobocheck.

Decoratie: Overal kerstverlichting!

Sfeer: Het publiek hield zich over het algemeen verdacht rustig. Hier en daar werd er wat over de vloer geschuifeld. Soms klonk er zowaar een applausje, maar voornamelijk hield men zich bezig met ouwehoeren of op de maat een beetje hoofdknikken. Niet echt spectaculair dus.

Wat mag beter: Een beetje meer enthousiasme vanuit het publiek had zeker geen kwaad gekund. Daarnaast kan de organisatie misschien eens goed nadenken over de manier waarop ze aan promotie doet.

Prijs/Kwaliteitsverhouding: 17,50 per avond voor een zwaar gesponsord festival met voornamelijk Nederlandse acts is buitensporig hoog.

Bezoekersaantal: Een paar honderd.

Oordeel: Een divers festival dat veel ruimte heeft voor ontwikkeling.

Numoon Festival  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws