Vikter Duplaix @ Toko94

Partyscene Redactie | 22 november 2006
party reports

Warme muziek in een warme ambiance

Vikter Duplaix begeleid door een uitstekende band

Intro: De opzet was om er geen regulier concert van te maken. Organisatoren InnaVision en MindEye hadden zwoele zanger Vikter Duplaix en band eigenlijk uitgenodigd om te komen jammen. En bij een jam mogen ook anderen komen improviseren op de minieme bühne van Toko94. Zo werd afgelopen zondagavond niet alleen Duplaix, maar ook enkele andere lokale zangers en zangeressen door een uitstekend drietal muzikanten begeleid voor een enthousiast publiek.

Tekst: Jeroen Veenstra

Foto’s: Marcel Wijnstekers

De dames zwijmelden weg bij soulvolle klanken van Duplaix

Bijzonderheden: Plotseling hoor ik iemand in mijn oor zeggen. “Deze muziek maakt me zo geil.” De woorden worden uitgesproken door een bekende aanwezige dj/liefhebber. Zijn vriendin staat achter hem. Hij leunt snel weer terug om met haar te dansen. De vrouwen die iets voor hen opeengehoopt de eerste paar rijen vormen, houden het bij overduidelijke lichaamstaal en bewonderende blikken. Sensueel dansen dames met elkaar tijdens ballads van Duplaix en zijn prima bassist, toetsenist en drummer.

Hoewel de man uit Philly doorbrak met de snelle door Bugs in the Attic geremixte versie van ‘Looking for Love’ (het legde Bugs in the Attic ook geen windeieren), gaat het in de sfeervolle Toko94 veelal een tempo lager.

Meeklappen met DuplaixWiegende, uitgesponnen klanken die gespeend zijn op afrofunk, soul en funk kleuren de horecagelegenheid nog wat donkerder. Duplaix omhelst de microfoonstandaard als hij zingt. De dames vooraan willen dat zij de standaard waren.

Duplaix is ook bekend als veelgevraagd gastzanger. Hij zong bijvoorbeeld de partijen in van het nummer 'That Night' van Jazzanova. Als de track met een housebeat wordt ingezet deinst het publiek, dat tot op het aanrecht van de open keuken van het restaurantje is geposteerd, mee. Toko94 is in een oud pand gevestigd en de houten vloer deinst eveneens. Ook ‘Looking for Love’ wordt ten tonele gebracht, maar dan in de rustiger versie.

Uiteraard komen er nummers van zijn recent zonder veel aandacht en ophef uitgekomen album Bold & Beautiful voorbij. Hij verwijst een paar keer naar het album, en zegt dat hij hoopt dat zijn Rotterdamse fans de plaat kopen. De zanger onderhoudt het contact met de aanwezigen gedurende de show constant. Met spirituele uitspraken als dat we even naar een andere galaxy gaan. Later volgen wat doortastender teksten.

Vikter verbaast zich over het talent dat in Rotterdam rondloopt

De soulzanger vermoedt dat er wel wat muzikale talenten rondlopen in Rotterdam en vraagt hen het podium te betreden. Een paar mensen komt vrijwillig, anderen worden bijna het podium opgeduwd door vrienden. Een meisje wordt door Vikter geïntroduceerd als Afraid. Het meisje zal vast ‘I’m afraid’ in het oor van Vikter hebben gefluisterd toen Vikter is niet alleen een goede zanger: hij kan ook hele sterke moppen vertellenhij naar haar naam vroeg. Ze brengt het er echter zeer goed vanaf, net als de andere vijf dames en twee heren. Ze worden enthousiast onthaald en aangemoedigd door de aanwezigen.

De bandleden kijken ook goedkeurend toe, terwijl ze hun instrumenten beroeren. Als een van de zangeressen om een bepaald soort ritme vraagt, transformeren ze de beat langzaamaan tot de groove van ‘Stay With Me’ van DeBarge, ook bekend vanwege One More Chance van The Notorious B.I.G.

Zichtbaar danig onder de indruk verlaat de band na ruim twee uur het podium. De organisatie, het publiek en het personeel worden uitvoerig bedankt. Vikter meent het: “There are not a lot of places in the world where there is good music.”

 

Hoogtepunt: Een gewone zondagavond werd een mooie ervaring.

Dieptepunt: Sommige vrouwen waren wel heel afgunstig en lieten niet eens andere bezoekers passeren, omdat ze zelf zo dicht mogelijk bij Duplaix wilden vertoeven.

Weer zo'n talentjeWat beter mag: De ruimte is mooi, maar er is weinig ruimte. De crew achter het succesvolle Toko94 is dan ook van plan om een aan - het gewoon als restaurant begonnen - Toko94 gelieerd podium te verwezenlijken. Er is al een plek gevonden, eveneens in de Witte de Withstraat. De tokologen wachten nog op de definitieve toestemming en goedkeuring. Die zal naar hun verwachting echter niet meer lang op zich laten wachten.

 

Prijs/ Kwaliteit: Acht euro was een zeer billijke prijs, want je kreeg er veel mooie muziek en sfeer voor terug. Een stijlvol glas bier kost twee euro, maar veel van de aanwezigen verkozen een cocktail. Die zijn ook niet overdadig geprijsd.

Aantal bezoekers: Tegen de hondervijftig - zinnenprikkelend inschikken dus.

Oordeel: De aanwezige liefhebbers zullen hier vermoedelijk nog lang over napraten.

En terecht!

Love2Party-tip: Zaterdag 24 november is er weer een reguliere Da Circle of Sole in Warehouse 1, gevestigd in het Westelijk Handelsterrein.

Intiem feestje in Toko94

Vikter Duplaix

Toko94

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws