360 Soundsystem @ Club 11

Partyscene Redactie | 20 november 2006
party reports

Aanrader, zelfs voor de grootste muziekpuristen

Hoewel het publiek over het algemeen wat tam reageerde op de muziek, ging het op sommige momenten toch wel los

Intro: Met een verwijzing naar het panorama-uitzicht van Club 11 over Amsterdam, organiseren Nuno Dos Santos en Patrice Baumel onder de naam '360 Soundsystem' maandelijks goedbezochte avonden waarbij volwassen en gevarieerde kwaliteitsmuziek hoog in het vaandel staan. De keuze voor het boeken van talentvolle artiesten die meestal niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn, sluit goed aan bij het verfrissende concept van deze avonden.

Tekst: Susanne Woning

Fotos: Remco Steenman

Programma: Patrick Chardronnet (live), Nuno dos Santos en Patrice Baumel.

Chardronnet is al vele jaren actief binnen een Duits DJ- en producerscollectief uit Stuttgart, dat opereert onder de naam Afrilounge en zich bezig houdt met electro, deep minimal en technoBijzonderheden: Meewarig schudde de host bij de deur zijn hoofd, nadat hij twee bezoekers had gevraagd of ze eigenlijk wel wisten wat voor muziek er die vrijdagavond in 11 werd gedraaid en zij iets te algemeen: "House toch?" hadden geantwoord. Met zijn bijzondere baardje zou hij zo weggelopen kunnen zijn uit een Aziatische Martial Arts film, maar dat hij allerminst bloeddorstig of onaardig was, bleek toen hij vervolgens geduldig ging uitleggen wat men dan wel kon verwachten. Waarschijnlijk verstandig, want 360 Soundsystem vraagt een open mind van zijn bezoekers en belooft als tegenprestatie een avond met verrassende en originele kwaliteitsmuziek.

Wij waren gelukkig al op de hoogte: Patrick Chardronnet was namelijk voor de eerste keer live te zien in Nederland. Chardronnet is al vele jaren actief binnen een Duits dj- en producerscollectief uit Stuttgart, dat opereert onder de naam Afrilounge en zich bezighoudt met electro, deep minimal en techno. Na een aantal succesvolle releases op labels als Pokerflat en Raum Musik, vond Afrilounge het in 2005 tijd om het eigen label Connaisseur op te richten. Met de hit 'Eve By Day' kwam Chardronnet duidelijk bovendrijven als meest talentvolle producer van dit collectief.

In juli hadden Dos Santos en Baumel hem ook al geboekt, maar toen overleed zijn laptop voortijdig waardoor de gig vlak voor aanvang moest worden afgezegd. Gelukkig waren die problemen er nu niet en na een sfeervolle opbouw door de residents, was het publiek er helemaal klaar voor. De tracks van Chardronnet worden gekenmerkt door een spannend ritme, dikke stroperige baslijnen en donkere breaks. De hypnotiserende mechanische strings, originele percussie en digitale vocals zorgen ervoor dat hij inmiddels een geheel eigen stijl binnen het minimal-genre heeft ontwikkeld. Naast een fantastisch gevoel voor de opbouw van platen, bleek hij ook te beschikken over de skills om deze tracks samen te voegen tot een strakke set en het publiek de hele tijd flink in beweging te houden. Naast het eerdergenoemde 'Eve By Day' kwamen ook 'Superserious' en zijn remix van de Goldfisch & Der Dulz track 'Privacy' voorbij.

De organisatoren draaiden ook een plaatje ..Hoewel deze avond in het teken stond van Chardronnet, moeten ook de kwaliteiten van Nuno Dos Santos en Patrice Baumel zeker niet worden uitgevlakt. Beide heren draaien al flink wat jaren mee en hebben inmiddels platen uitgebracht op respectievelijk Compost Black en Trapez. Tijdens het draaien wisselden ze elkaar perfect af. Dos Santos koos voor de wat diepere en meer experimentele lijn en nam de bezoekers mee in een sfeervolle trip, waarna Baumel het publiek vervolgens weer opzweepte met warme, donkere funky platen. Techno, deep house en minimal waren de belangrijkste ingrediënten, maar het muzikale aanbod was eigenlijk veel breder dan dat. De beloofde tegenprestatie van een avond met verrassende en originele kwaliteitsmuziek werd dan ook ruimschoots geleverd.

Hoogtepunt: Het feit dat Chardronnet eindelijk eens in Nederland te zien was en de verwachtingen waarmaakte. Verder een gezellige Dimitri-flashback bij het horen van een oude track van Epsilon 9 (met een toepasselijk prachtig uitzicht over nachtelijk Amsterdam op de achtergrond).

Het publiek  in de hoofdstad was een beetje mat. Iedereen stond te dansen en zichtbaar te genieten, maar het applaus bij aan- en afkondiging van de artiesten was om onduidelijke redenen nogal lauwDieptepunt: Geen dieptepunt.

Wat beter mag: Het publiek in de hoofdstad was een beetje mat. Iedereen stond te dansen en zichtbaar te genieten, maar het applaus bij aan- en afkondiging van de artiesten was om onduidelijke redenen nogal lauw. Verder is de bereikbaarheid van 11 per auto beperkt. Tot 23:00 uur kun je terecht op de parkeerplaats bij het gebouw, daarna ben je echter aangewezen op parkeergarages in de buurt. Afgelopen vrijdag leidde dit tot een zeer koude en winderige wandeling van zo'n 10 minuten langs het IJ. Wel ligt het gebouw vlakbij het Centraal Station; je kunt dus beter per trein gaan.

Prijs/ Kwaliteit: 13 euro entree en gemiddelde prijzen voor de dorstlessers. Gezien de mooie locatie, het vette geluidssysteem en de vaak bijzondere gast-dj's is dat een prima prijs.

Aantal bezoekers: Ongeveer 400; lekker druk en niet overvol.

Oordeel: Heerlijke muziek, strakke visuele ondersteuning door de VJ, een gemêleerd publiek (oud en jong, toeristen en rasechte Amsterdammers, alternatief en trendy: alles loopt door elkaar) en de coole inrichting van 11, maken van 360 Soundsystem een geslaagd concept. Een aanrader dus, zelfs voor de grootste muziekpuristen.

Love2Party-tip: Op www.360-music.org kun je bij de links een aantal mixen downloaden, die de sfeer van de avonden goed weergeven. Meer over Patrick Chardronnet is te vinden op zijn myspace-profiel.


11

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws