REMF Clubbing: Two nights @ Club Imax

Partyscene Redactie | 16 november 2006
party reports

Terug in de tijd met Spinna en Premier

DJ Spinna begon met oude funk en soul en eindigde met deephouseHet programma van Club Imax tijdens het REMF-weekend was behoorlijk gevarieerd. Donderdag klonken de jazzy broken beats van o.a. Rainer Truby en Dijf Sanders in de voormalige bioscoop aan de Leuvehaven. Vrijdag werd de nieuwe club van Verse Geesten bezocht door deephouse-koning DJ Spinna. Zaterdag kwamen de hiphopliefhebbers aan hun trekken met Gang Starr’s DJ Premier op het programma. Verslag van vrijdag en zaterdag.

 

Tekst: Marcel

Foto’s: Jos

 

Mooie meiden gaan naar ImaxHet is vrijdagnacht als ik in de foyer van Club Imax voor de zoveelste keer tevergeefs tracht om twee deephouse-platen van 125 beats per minuut vloeiend in elkaar over te laten lopen. Ronald Molendijk hangt met zijn grote haarbos boven het mengpaneel, kijkt me vervolgens hoofdschuddend aan en zegt: “Vooral blijven oefenen jongen, dan kom je er vanzelf.”

Er komen duizend gedachten in me op. Een duiveltje met een drietand in zijn hand op mijn rechterschouder fluistert in: ‘Zeg hem wat je vindt van zijn nieuwe Soulvation-cd, en van zijn laatste dj-gigs.’ Het engeltje links ziet de ironie van de Club Imax-uitbater wel in: ‘Kun je niet eens tegen een geintje? Deze man zorgt wel voor een podium waar jij en de wandelende muziekbibliotheek Mad’r dé muziek kunnen opzetten die jullie goed vinden.’

Ronny Hammond warmde prima op. Wie boekt deze ervaren dj wat vaker?De engel heeft gelijk, en ik besluit om stug door te mixen - drum & bass met soul en techno met broken beat. Allesbehalve vlekkeloos, maar niemand die me dat kwalijk neemt. Okay, superdruk is het niet, maar er wordt door de aanwezigen wel gedanst. Twee rondborstige dames doen een pirouette op de psychedelische gitaarklanken van Sebastian Tellier. Een enorme rastaman klopt me op mijn hart (‘peace brotha!’) als de eerste hiphopbeats van J Dilla’s ‘So Far To Go’ uit de speakers galmen. Aan het eind van de avond vliegen Jeroen Verheij en zijn Monica elkaar in de armen tijdens het zwijmelplaatje ‘Walk On By’ van Dionne Warwick.

DJ Premier is ook fotogeniekIn de grote zaal probeert DJ Spinna de bezoekers te plezieren met oude soul en funk. Wauw, horen we daar Booker T Washington en Gil Scott-heron voorbij komen? Als de Amerikaan de meest recente windows updates heeft binnen gehaald en zijn laptop eindelijk aan de praat krijgt, komen al zijn eigen edits ook voorbij. Zoals zijn prachtige remakes van Stevie Wonder (‘My love is on fire’) en James Brown (‘Give it up or turn it loose’). Opvallend is dat Spinna weinig nieuws laat horen. Het zijn de klassiekers van Mike Dunn (‘God made me funky’) Moodymann (‘Shades of jae’) en Âme (jawel: ‘Rej’) die de overhand hebben en door de bezoekers met gejoel worden ontvangen.

Op zaterdag is het klassiekergehalte in Club Imax ook al zo hoog. Dat krijg je met een hiphopavond waar Gang Starr’s DJ Premier te gast is. Hoewel het genre de laatste jaren opleeft met frisse nieuwe artiesten, houden veel dj’s uit de gouden tijd de oude platen in hun koffer. Zo ook Premier - overigens op fenomenale wijze ‘warmgedraaid’ door Ronny Hammond - die het publiek flink weet op te hitsen. Niet alleen via platen van o.a. Nas, Gang Starr, Snoop Dogg, Cypress Hill, en Wu-Tang Clan, maar ook via de microfoon. Alle hiphophelden van weleer (vooral de doden) krijgen een vermelding tussen de platen door.

Premier was onnavolgbaar, ook voor uw fotograaf

Met de onnavolgbare scratchkoning komt het REMF-weekend voor ons op een waardige manier ten einde. Een elektronisch muziekfestival dat volgens Molendijk breder geprogrammeerd had moeten worden. Beter gepromoot bovendien. Daar is REMF-organisator Michel Smit het niet helemaal mee eens. “Wij verwachten dat de clubs ook een stukje promotiewerk verrichten”, zegt hij. “Dat hebben sommigen te weinig gedaan. Ach, de clubs waar het al een tijdje slecht mee gaat, klagen nu het hardst.”

Club Imax

REMF

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws