REMF Clubbing: Biosphere @ Lantaren Venster

Partyscene Redactie | 11 november 2006
party reports

Adembenemend

Daarvoor was het in ieder geval reizen door de karakteristieke geluidstaal van Biosphere. Daarbij ging hij soms bijzonder abstract en hermetisch te werk, maar liet ook ruimte voor lang uitgesponnen ambient met een ongeëvenaarde ruimtelijkheidSoms krijg je als artiest eens mail uit Nederland. Of je een uurtje wilt optreden in Lantaren-Venster in Rotterdam. Dat doe je graag, zelfs als je daarvoor uit Tromso, Noorwegen moet komen en duizend kilometer moet reizen. Geir Jenssen alias Biosphere is de moeilijkste niet. Dus toog hij met zijn laptop naar Nederland voor een ‘one-off’ optreden in het kader van het Rotterdam Electronic Music Festival. Een speciale avond, waar ook Pierre Bastien en de Nederlandse Machinefabriek hun opwachting maakten.

Tekst: Menno

De programmering deze avond in Lantaren-Venster is, zoals wel vaker de afgelopen maanden, spannend en origineel. De bezoeker kon zich nu opmaken voor de ambient-noise van Machinefabriek, de experimentele meccanomuziek van Bastien of de breed uitgesponnen ambient van de legendarische Biosphere. Een line-up die je niet iedere dag ziet en toch echt voor de fijnproevers bleek, gezien het publiek dat erop afkwam. Het was daarom ook behoorlijk vol in zaal één.

Nadat Machinefabriek het spits had afgebeten, was het tijd voor Pierre Bastien, de man die met een onwaarschijnlijke set-up van meccanovliegwieltjes, keyboards, klapperende papiervelletjes en zelfgemaakte instrumenten de bezoekers trakteerde op een inventieve en humoristische show. Het is fascinerend om te zien hoe Pierre Bastien zijn ideeën over instrumentatie een volstrekt idiote draai geeft, maar de luisteraar toch op het puntje van zijn stoel houdt.

Muisstil genoot het publiek van het optreden van Biosphere

Het was de opmaat voor een wonderschoon optreden van de main act uit Noorwegen. Een uur lang verzorgde hij in de verduisterde zaal een even adembenemend als onvergelijkelijk optreden, dat alleen op het eind een klein beetje werd ontsierd door een wat plotseling ingezette climax. Daarvoor was het in ieder geval reizen door de karakteristieke geluidstaal van Biosphere. Daarbij ging hij soms bijzonder abstract en hermetisch te werk, maar liet ook ruimte voor lang uitgesponnen ambient met een ongeëvenaarde ruimtelijkheid. Het publiek was in ieder geval doodstil en hield zich bezig met waar het bij muziek toch om moet gaan: luisteren. Een speciaal, bijzonder, uniek optreden met wonderschone momenten.

Biosphere

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws