REMF Clubbing: Ben Westbeech @ Rotown

Partyscene Redactie | 10 november 2006
party reports

Britse soulboy maakt indruk

Donderdagavond is het Rotterdam Electronic Musicfestival in alle hevigheid losgebarsten. Voordat we konden genieten van de hypnotiserende geluiden van Biosphere (Lanteren Venster), de minimale technobommetjes van Villalobos (Off_Corso) en het housegeweld van Farley Jackmasterfunk (Waterfront), woonden we het optreden van Ben Westbeech en band in Rotown bij.

Tekst: Jeroen Veenstra

Zijn stem klinkt als die van de Amerikaanse singer-songwriter John Mayer, maar zijn invloeden zijn soul, funk, jazz en house. De organisatie achter Crimejazz boekt vaak opkomende artiesten. Sommige artiesten misschien wel te vroeg, waardoor hun optredens niet altijd even goed bezocht worden. Afgelopen donderdag had Rotown weer een talentvolle opkomende Britse muzikant te gast. Zijn naam? Ben Westbeech, onlangs getekend op het nieuwe label van Gilles Peterson: Brownswood. Zijn muziek? Broken beat, drum & bass, house en soul, heel veel soul. Crimejazz presenteerde hem samen met de dj's van Strange Fruit in het podium op de Nieuwe Binnenweg.

Terwijl promotiedames van Southern Comfort en Crimejazz bezoekers een bon in ruil voor een fikse korting op cocktails aansmeren, draaien Lucky Dubz en Thelonious al hun funk, soul, afrofunk en aanverwante tropische verrassingen. Ben Westbeech begint na die opwarming al meteen met het een onder een flink deel van het publiek bekende ‘Nothing Else’. Aan het einde speelt hij samen met drummer, bassist en toetsenist zijn andere bekende track ‘So Good Today’. Daartussenin laat hij met zijn kwartet horen dat de rest van zijn opkomende album ook de moeite waard is. 

Ben bleek ook behoorlijk behendig met het mengpaneel en scratchte er op losZijn stem klinkt als die van de Amerikaanse singer-songwriter John Mayer, maar zijn invloeden zijn soul, funk, jazz en house. De strakke drummer houdt constant een strakke beat en gaat af en toe over tot een drum 'n bass-beat. Westbeech blijft ondertussen zuiver zingen en onderhoudt maar weinig interactie met het publiek dat tot de tweede pilaar van Rotown reikt.

Het is dus niet echt druk. Ondanks dat hangt er een goede sfeer. De aanwezigen beseffen dat die verlegen jongen op de bühne een uitstekende portie muziek laat horen. Het optreden swingt, het zweept op en er klinken allerlei lekkere geluidjes op de beat die mensen met hun lijf en leden doet schudden.

Het optreden duurt slechts een uur, maar het lijkt eerder gedaan. Die voor het gevoel heel snelle omlooptijd bewijst dat de klassiek geschoolde Westbeech een paar mooie tracks heeft voorgeschoteld. Dat deze talentvolle producer ook van een stevig potje techno houdt, bewijst hij met zijn aanwezigheid in Off_Corso, later op de avond. Tijdens de hypnotiserende klanken van Villalobos laat de Brit zich helemaal gaan. Maar daarover later meer.  

Ben Westbeech

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws