Awakenings @ Westergasfabriek

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
party reports

Uitverkocht en vol van muur tot muur  

Intro: Alle bitterballen, windmolens en bloembollen nog aan toe: Awakenings verkoopt zelfs met een compleet Nederlandse line-up gewoon een week van tevoren helemaal uit. Wat is toch de aantrekkingskracht van die Westergasfabriek? De berichten over de eerste indoor-editie na de zomer op vrijdag waren al positief en ook voor zaterdag 7 oktober stonden lekkere Nederlandse techno, nieuwe geavanceerde lasers en gigantische LED-schermen op het programma.

Tekst : Susanne Woning

Foto's: Petra van Velzen (www.petravanvelzen.com)

Programma: Nuno dos Santos, Estroe, Michel de Hey, 2000 and One, Bart Skils, Solid Decay, Steve Rachmad en Secret Cinema.

AwakeBijzonderheden: Naast de aangekondigde spectaculaire visuele effecten, zou er ook sprake zijn van een geheel opnieuw ingedeelde Gashouder. Er zou zelfs een noodzakelijk plattegrondje worden uitgedeeld bij de ingang. Nou kan het natuurlijk aan uw blonde reportersteam liggen, maar het enige verschil dat wij zagen was dat het podium tien meter verschoven was. Het podium zelf maakte bij binnenkomst wel gelijk veel indruk. De enorme LED-schermen beloofden veel goeds.

Nuno dos Santos had de sfeer er al snel in. Hij heeft de afgelopen maanden op bijna alle festivals gedraaid en is vooral bekend door zijn brede muzieksmaak en relaxte sound, maar hij kan ook zeker een stevige pot gevarieerde en diepe kwaliteitstechno draaien. Heel terecht dus dat hij eindelijk zijn debuut op Awakenings had. Waar op voorgaande edities het publiek de voetjes het eerste uur redelijk stilhield, had hij de poppetjes al aan het dansen. Dat hij vaker met Awakenings-veteraan Estroe heeft gedraaid, was te merken aan de manier waarop hij zich Awakeningseen beetje inhield, terwijl hij naar haar set toe draaide. Estroe nam het vervolgens over met een electronische en melodieuze live-set. Haar diepe tracks werden met een strak gevoel voor timing afgewisseld met een meer funky geluid, zodat het inmiddels binnenstromende publiek goed werd klaargestoomd voor deze avond met techno van eigen bodem.

Uiteraard werd er door de ware technopuristen op de diverse websites al wekenlang gediscussieerd over het 'technogehalte' van Michel de Hey. Toch werd de Rotterdammer met een enorm applaus en veel warmte ontvangen in de Amsterdamse Gashouder. De helft van de mensen op de tribune stond als één man tegelijkertijd op, toen hij werd aangekondigd. De Hey had niet bepaald zijn meest knusse technoplaatjes ingepakt voor deze avond. Hij varieerde vadsige pompende techno, met minimale electro en snerpende 303-geluiden; dit alles met een flink tempo. Hij kreeg het doorgaans nogal ongeduldige Awakenings-publiek zodanig mee, dat hij zelfs flink lang kon blijven teasen Michel de Heyin zijn breaks. Het was oud-Hollandsch gezellig in 'de ton' tijdens de set van De Hey, maar de diepgang moest het wel een beetje afleggen tegen een overheersend beuken. Hij heeft afgelopen zaterdag in ieder geval weer bewezen dat hij ook het hardere technowerk prima aankan.

2000 and One (a.k.a. Dylan Hermelijn, Microfunk en mister 100% Pure) nam het over van De Hey met een live-optreden en wist aangename tracks uit zijn Apple te toveren. Iedereen ging los op 'Tropical Melons' en een acid-mix van "Pecan". Hij had echter te weinig tijd om goed op te bouwen en het publiek naar zijn hand te zetten, waardoor hij de sfeer tijdens de set van De Hey niet kon evenaren.

LosssTerwijl de speakers op maximaal volume "The end of the earth is upon us, pretty soon it will all turn to dust....So get up!" brulden en het gebruikelijke vuurwerk de menigte uit zijn dak liet gaan, begon Bart Skils aan zijn set. Hij maakte goed gebruik van dit moment en zette zwaar in met bombastische, soepele techno en tribal. De timing van zijn breaks was erg sterk en hij mixte het sfeervolle 'Dream 14' van King Britt nog even subtiel in tussen de overdonderde beats. De kicks waren af en toe zo dik dat de lucht bijna uit je longen werd geperst. Eindelijk zagen we dan weer de vlammende Skils die we tijdens de festivals deze zomer hadden gemist.

De heren van Solid Decay hadden de lastige taak om dit muzikale geweld op te volgen. Hoewel het enthousiasme van dit perfect synchroon bewegende duo erg aanstekelijk was en hun set technisch goed in elkaar zat, lukte het ze toch niet helemaal om de krater Awakeningsdie Skils had geslagen op te vullen. De tracks waren net te industrieel en te kil voor dat tijdstip. Het leek trouwens of het geluid tijdens dit optreden niet helemaal optimaal was, waardoor ze misschien niet helemaal tot hun recht kwamen.

Technokoning Steve Rachmad had zijn avond niet. Zijn kracht ligt altijd in het feit dat hij snoeiharde techno enorm kan laten swingen. Zaterdag had zijn set een -voor Rachmad- redelijk hoog hitjesgehalte, wat toch niet nodig is voor een DJ die in de afgelopen 25 jaar een enorme platencollectie moet hebben opgebouwd. Op de één of andere manier kreeg hij de funk er helaas niet helemaal in. We begonnen rond die tijd onze vermoeide voetjes ook redelijk te voelen, dus we besloten dat het genoeg was geweest voor die avond. Terwijl we naar de auto liepen blies de koude herfstwind nog wat flarden van de stevige set van Secret Cinema langs ons heen.

AwakeningsHoogtepunt: Het sterke debuut van Nuno dos Santos, de sfeer tijdens de set van Michel de Hey en een opzwepende Bart Skils.

Dieptepunt: Met pijn in het hart moeten we toegeven dat onze grote held Steve Rachmad nogal tegenviel. Tja, ook helden hebben natuurlijk wel eens een mindere avond.

Decoratie: De foto's zeggen in dit geval veel meer dan een omschrijving. De mooie lasers en LED-schermen (met daarop torenhoog de namen van de DJ's) zagen er erg spectaculair uit.

Wat beter mag: Het enige wat nog beter zou moeten zijn, maar onmogelijk beter zal worden is de echo in de ton. Verder liep er zoveel undercover-politie rond (op zoek naar drugs), dat je bijna ging denken dat Awakenings onderdeel moet zijn van 'de as van het kwaad'. Veel bezoekers hebben een boete gehad of werden er zelfs uitgezet.

Laser!Mening bezoeker: Erg uitbundige dude: "Heeeeee heeeee heeeee, wij willen op de foto. Is toch voor Partyflock? Nee? Oh, laat dan maar zitten...!"
Rocco Veenboer (in het 'Cruijffiaans') over alweer een uitverkochte editie: "Alles klopt gewoon. De vette muziek, de lichten, het geluid, de goede sfeer. De bezoekers weten dat en daarom is het elke keer weer uitverkocht".

Prijs/ Kwaliteit: Standaard prijs en ook nu weer waar voor je geld.

Aantal bezoekers: Uitverkocht en vol van muur tot muur.

Oordeel: De sfeer was erg goed en de visuals waren overdonderend. Hoewel het op sommige momenten wel even goed los ging, was het zaterdag uiteindelijk geen uitzinnige avond. Toch waren de sets over het algemeen van goede kwaliteit en viel er gelukkig genoeg te genieten. De Nederlandse DJ's en producers doen in ieder geval niet onder voor hun buitenlandse collega's en hebben hard gewerkt om er een vet feest van te maken.

Love2Party Tip: http://www.politie-amsterdam-amstelland.nl
Hier kunt u in het guestbook van de politie Amsterdam aangeven hoe blij u bent met uw eventuele Awakeningsboete ;-)

ALLE FOTO'S VAN AWAKENINGS VIND JE HIER

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws